Telia udruller ny landsdækkende IoT-teknologi

Sammen med en række udvalgte erhvervskunder er Telia i fuld gang med at teste et nyt højteknologisk mobilnetværk til at understøtte fremtidens Internet of Things (IoT).

Telia udruller ny landsdækkende IoT-teknologi 1Testresultaterne tegner lovende, og Telia forventer at være i luften med et landsdækkende Narrowband IoT-netværk inden udgangen af 2018.

Der er fuld fart på den digitale udvikling. I dag tælles antallet af enheder, der er forbundet til internettet i millioner. Men med de kommende års udbredelse af Internet of Things – ofte forkortet til IoT – forventes det, at ca. 50 milliarder enheder vil være forbundet til internettet allerede i 2020. Og alene i Norden forventes det, at ca. 4 gange flere enheder per indbygger vil være på nettet end i resten af verden. Det kræver ekstraordinært meget af et mobilnet. De mobilnetværk, vi kender i dag, vil slet ikke være tilstrækkelige til at dække de behov, som især erhvervslivet kigger ind i.

”Derfor er Telia i fuld gang med at udrulle et helt nyt landsdækkende netværk, der er skræddersyet til de behov som et øget fokus på IoT kræver. Den nye teknologi går under navnet Narrowband IoT (NB-IoT) og kan understøtte særlige behov, hvor parametre som bred dækning og indtrængningsdybde, meget lang batterilevetid, lave omkostninger og et meget stort antal enheder er afgørende”, siger teknisk direktør i Telia, Henrik Kofod.

Værdi for den enkelte kunde

Med NB-IoT kan Telia levere services, der er tilpasset den enkelte kunde. Det vil give kunden bedre overblik over produktionen og mulighed for at agere intelligent og effektivt.

”Vi vil kunne adressere kundebehov og pains, som ikke tidligere har været teknisk muligt eller økonomisk forsvarligt. Samtidig er Narrowband IoT et vigtigt skridt på vejen mod 5G”, siger Henrik Kofod.

Telia dækker allerede i dag mere end halvdelen af Danmark med Narrow-band IoT. En række udvalgte erhvervskunder er allerede live i Telia NB-IoT infrastruktur via såkaldte trials.

IoT giver bedre vandkvalitet

En af de virksomheder som Telia tester med er BWT – Best Water Technology, som er Europas førende indenfor vandteknologi. Også her ser man store perspektiver i den nye teknologi.

”Vi er godt i gang og har store forventninger til fremtiden. At få vores vandbehandlings-løsninger online vil betyde en optimering af vores bestående forretning og de services vi i tillæg vil kunne tilbyde vores kunder, bl.a. automatisk og rettidig vedligehold og udskiftning”, siger marketingchef i BWT, Karen Jensen.

Telia forventer at være live med et landsdækkende Narrowband IoT-mobilnetværk i inden udgangen af 2018. Også i de øvrige nordiske lande har Telia så meget fart på udrulningen, at Telia allerede i år vil have et fuldt dækkende nordisk Narrowband IoT-netværk.

Udrulningen i Danmark kan følges på dette link

FAKTA OM TELIA OG MOBILNETTET

  • 2010: Telia åbner for 4G som første mobiludbyder i Danmark.
  • 2016: Telia gennemfører den første vellykkede 5G-test i Europa.
  • 2018: Telia åbner for 1.000 Mbit/s på 4G
  • Mobilnetværket består i dag af over 4.000 mobilmaster i Danmark
    Det er dermed Danmarks mest fintmaskede mobildækning

Telia udruller ny landsdækkende IoT-teknologi 2
Telias aktuelle dækning med Narrowband IoT i dag.