Mere end hver anden dansker har solgt eller givet deres brugte teknologi væk.
Især smartphones og lagringsmedier, som harddrives og USB-sticks, skifter ofte hænder.
De fleste tror, de har slettet alt, inden de sælger. Men mere end hver tredje solgte enhed indeholder stadig private data. Og det kan få store konsekvenser for den tidligere ejer.
Med teknologien i konstant udvikling brager nye enheder frem i massevis. Heldigvis er danskerne rigtig gode til at lade deres brugte telefoner, computere og lagringsenheder finde nye ejere i stedet for at smide dem væk. En ny undersøgelse fra Kaspersky viser, at mere end hver anden dansker (56,4%) har solgt eller givet deres brugte teknologi væk.
Især smartphones (34%) og lagringsenheder (36,5%), som harddrives og USB-sticks, skifter ofte hænder. Selvom det er godt for både miljøet og økonomien, er der dog stadig et par faldgruber, danskerne glemmer at tage højde for. Hver tredje enhed indeholder nemlig stadig private data, når de lander i hænderne på den nye ejer.
Når private data flytter hænder
Når brugte enheder forlader de danske hjem, er 92% overbeviste om, at de har slettet alt deres personlige indhold. Virkeligheden er dog en anden. For mere end hver tredje (35%) har modtaget en brugt enhed med den tidligere ejers data på.
Her ville mange tænke, at fandt man andres data, ville man pænt sørge for at slette, måske endda uden at lure i indholdet. I stedet har mere end hver tiende dansker været alt for nysgerrige og har rent faktisk prøvet at gendanne slettet indhold på de købte enheder. Nogen er endda gået så langt som til at sælge de nyfundne godter for profit (12,5%).
I undersøgelsen er 1.000 danskere blevet spurgt ind til deres vaner omhandlende køb og salg af brugte enheder. Og selvom de fleste danskere holder fingrene for sig selv, når det kommer til andres data, er nogen regionale områder højt på listen over nysgerrige sjæle. 15% unge nordjyder sagde f.eks. at de godt kunne overveje at sælge andres data videre, hvis der var mulighed for profit. Til sammenligning er Region Sjælland engle, hvor kun 9% ville overveje at sælge data videre.
Private fotos og personlige oplysninger i massevis
Vores hær af mobiler, computere og tablets – både til privat og til arbejdsbrug – er blevet så meget en forlængelse af os selv, at vi byder de mange applikationer og muligheder, de giver os, velkomne. Enhederne er spækket med oplysninger, ikke kun om os selv, men ofte også om vores nærmeste.
I forlængelse af undersøgelsen analyserede Kasperskys analyseenhed GReAT 185 brugte enheder for at kortlægge, hvor mange personlige data, der reelt findes på videresolgte enheder. På de indkøbte smartphones, computere og lagringsenheder, som USB-sticks og eksterne harddrives, fandt Kaspersky guld, desværre.
Enhederne indeholdt ikke kun gamle kontakter og gemte apps, men i særdeleshed billeder og personlige oplysninger. Mange enheder indeholdt private billeder (også nøgenfotos), porno, bankoplysninger, kortoplysninger, pasnummer, sundhedsoplysninger, lønsedler, arbejdsdokumenter og meget andet.
”Fortrolige data på bærbare computere, tablets, smartphones og lignende skal generelt altid opbevares krypteret. For selvom du vil beholde enheden, altså bruge den til dine egne behov, skal du altid overveje muligheden for at miste den, eller at andre kan få uautoriseret adgang. Ender dine personlige oplysninger i hænderne på de forkerte – kan konsekvenserne være katastrofale. Ud over identitetstyveri eller adgang til enge konti ville afpresning eller endda social udstilling af de oprindelige ejere også være mulig. Desuden kan data bruges til at udføre angreb på den tidligere ejer af enheden såvel som dem tæt på dem – familie, venner eller bekendte,” siger Marco Preuß, leder af Kasperskys globale forsknings- og analyseteam i Europa, GReAT.
Overvejer du at sælge din brugte enhed har Kaspersky et par gode råd til, hvordan du sikrer dig, at dine data er slettet, så de ikke kan gendannes:
- Når man på en computer sletter filer via Delete-tasten og tømmer papirkurven, slettes filerne ikke korrekt fra serveren. For at slette en fil fuldstændigt, så den ikke kan gendannes, skal det lagringsområde filen er gemt på, overskrives med noget andet. Jo flere gange lagringsområdet overskrives, des sværere bliver det at gendanne data. Overskrivningen, som kaldes ’makulering’, kan klares af programmer, der er lavet til det. Nogle sikkerhedsløsninger, såsom Kaspersky Total Security, har denne form for datafjernelsesværktøj i deres File Shredder, som sørger for, at den valgte data bliver overskrevet gentagne gange og derfor ikke kan gendannes.
- Det er også muligt at bruge Windows eget indbyggede datafjernelsesværktøj, Cipher, som normalt bruges til kryptering, men som også kan bruges til at slette filer fra harddisken eller gøre dem ubrugelige.
- Har du en iPhone eller iPad skal du, efter at have sikkerhedskopieret dine data til clouden, gå ind i indstillinger og klikke på nulstil. Derefter skal du klikke på Slet alt indhold og alle indstillinger. Efter at have skrevet din kode, vil enheden selv slette alle data og starte forfra, som var den fra ny.
- Har du en Android enhed skal du først sikkerhedskopierer dine data til clouden og sikrer dig at dine data er krypterede. Det gør du ved at gå sikkerhedsmenuen og aktivere ”Beskyt krypterede data”. Derefter vælger du ’Nulstil telefonen’ og den vil slette alt krypteret indhold og starte forfra, som var den ny.