Danske boligejere vil bo i intelligente hjem
Hjem livsstil Danske boligejere vil bo i intelligente hjem

Danske boligejere vil bo i intelligente hjem

Af Redaktionen

Når vi efter en lang arbejdsdag går i køkkenet for at lave aftensmad, skal rengøre boligen eller sætte os i udestuen for at nyde dagens sidste sol, vil vi gerne have smart home-teknologi til at hjælpe os.

Nye tal bekræfter, at danskerne vil bo smartere og nemmere.

Hver femte familie i Danmark, helt præcist 22 pct., har i dag elektronisk styring af hjemmets el og varme. For bare et år siden var tallet 16 pct. Det fremgår af dugfriske tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.

En sådan automatisering af hjemmet omtales også under samlebetegnelsen smart home-teknologi, og den kan tage sig ud i form af eksempelvis en elpære, der kan styres trådløst, en vejrstation, der selv regulerer temperaturen i et af boligens rum, eller en motor, der automatisk kan åbne og lukke loftvinduer.

Og mens smart home-løsninger vinder udbredelse, har andre teknologier også vundet hastigt frem rundt om i de danske hjem de seneste år.

For fem år siden havde 45 pct. af danske hjem mindst ét smart-tv, mens tallet i dag er oppe på 70 pct. Og mens 83 pct. af danske familier havde mindst én smartphone i 2016, er tallet i dag 90 pct. Også den teknologiske hjælp til rengøring i hjemmet er vokset. Her er beholdningen af robotstøvsugere i danske hjem fx steget fra 8 til 12 pct. i samme periode.

Ifølge adm. direktør i Estate, Peter J. Mattsen, er udviklingen en indikation på en større tendens, der former vores måde at bo på i disse år.

-Convenience vinder hastigt frem i øjeblikket. Danskerne efterspørger flere nemme, bekvemme og smarte løsninger både ude omkring men i særdeleshed også i hjemmet, siger Peter J. Mattsen.

Han oplever også en stigende interesse for boliger, hvor der er installeret intelligente løsninger.

-Flere af vores ejendomsmæglere melder om en stigende interesse for smarte løsninger i hjemmene blandt deres kunder. Det er et klart plus for den samlede oplevelse af boligen, hvis man som boligkøber mærker, at den tidligere ejer har tænkt over, hvordan teknologi kan understøtte livet i hjemmet, siger Peter J. Mattsen.

Ifølge mæglerdirektøren er danskernes voksende lyst til intelligente hjem en fordel for både den enkelte boligejer og for samfundet.

-Automatisk styring af hjemmets varme eller el kan medføre en økonomisk besparelse hos den enkelte boligejer, men intelligente løsninger som disse er samtidig med til at gøre boligen mere energieffektiv, som i sidste ende skåner vores fælles klima, siger Peter J. Mattsen.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>