Ny rapport afslører, at nordiske SMV’er mister millioner af kroner ved databrud
Hjem SIKKERHED Ny rapport viser at nordiske SMV’er mister millioner af kroner ved databrud

Ny rapport viser at nordiske SMV’er mister millioner af kroner ved databrud

Af Redaktionen

Små og mellemstore virksomheder føler sig mere udsatte for cyberangreb end større virksomheder og har generelt mindre tillid til deres eget cyberforsvar.

Det viser en ny rapport fra ESET, der også kortlægger, hvor dyrt det kan blive for mindre virksomheder, hvis de rammes af databrud.

It-sikkerhedsvirksomheden ESET offentliggør i dag den dugfriske rapport SMV Digital Security Sentiment Report 2022, som tager temperaturen på 1.200 it-sikkerhedsbeslutningstagere i små og mellemstore virksomheder – heriblandt både danske, svenske, norske og finske virksomheder. Med rapporten har ESET undersøgt, hvordan sikkerhedslandsskabet ser ud i virksomhederne efter de seneste års mange uroligheder, og hvordan det påvirker deres måde at drive sikkerhed på.

Ifølge disse nye data har mere end to tredjedele af de adspurgte SMV’er oplevet et cyberangreb inden for de seneste 12 måneder, hvor gennemsnitsprisen for et databrud i nordiske virksomheder ligger på 1,65 mio. kroner.

Databrud er virksomhedernes største bekymring
Nordiske SMV’er er mest bekymrede for, hvad databruddet vil få af økonomiske konsekvenser (68 %), tab af data (68 %) og tab af kundernes tillid (59 %).

På trods af bekymringer om konsekvenserne ved et cyberangreb erkender 71 pct. af de adspurgte virksomheder, at deres investering i it-sikkerhed ikke har holdt trit med de seneste operationelle ændringer i organisationen, herunder f.eks. hybrid- og hjemmearbejde, der har stillet større krav til virksomhedens enheder og sikkerhed.

Hele 83 pct. af de adspurgte virksomheder mener desuden, at cyberkrigsførelse, f.eks. som følge af krigen i Ukraine, er en reel trussel, der kan påvirke alle virksomheder. Det betyder, at de stadigt voksende trusler i væsentlig grad påvirker beslutningstagerne i mindre virksomheder. Derudover mener 76 pct. af de adspurgte nordiske SMV’er, at de generelt er langt mere udsatte overfor cyberangreb end større virksomheder er.

”Selvom de økonomiske konsekvenser af et databrud kan virke svimlende høje for nogle mindre virksomheder, er det i særdeleshed de mistede data og den mistede tillid fra kunderne, der påvirker virksomhederne mest. Det kan være enormt svært at opbygge kundernes tillid igen efter en cyberhændelse, og det er derfor uhyre vigtigt, at danske virksomheder får tjekket op på deres cyberforsvar – inden de bliver ramt,” udtaler Leif Jensen, der er CBO og Nordisk direktør hos ESET.

Ny rapport afslører, at nordiske SMV’er mister millioner af kroner ved databrud

Leif Jensen

Ransomware er stadig den største risiko for mindre virksomheder
Ransomware har domineret den globale scene, som en af de største trusler i mange år og er forsat den største trussel mod virksomheder. Og spørger man de nordiske SMV’er, hvilke cybertrusler de er mest bekymrede for de næste 12 måneder, fordeler listen sig således:

  • Ransomware: 66 pct.
  • Malware: 57 pct.
  • Sikkerhedsproblemer med tredjepart: 61 pct.
  • Webangreb: 57 pct.
  • Distribuerede denial-of-service-angreb (DDoS): 55 pct.
  • Remote Desktop Protocol-angreb: 55 pct.

Eftersom kun 32 pct. af de nordiske respondenter hævder at være ”moderat eller meget sikre” omkring deres cyberrobusthed, er det ikke overraskende, at tilliden til deres egen sikkerhed over de næste 12 måneder er lav.

På trods af det seneste års geopolitik i Europa og en pandemi, der med hjemmearbejde har øget risikoen for cyberangreb væsentligt, er de største udfordringer for it-sikkerhedsbeslutningstagerne i de adspurgte virksomheder medarbejdernes manglende bevidsthed om it-sikkerhed og manglende cyberhygiejne (79 %).

Herefter kommer risikoen for nationalstatsangreb (78 %), sårbarheder i partner/leverandør-økosystemet (72 %), fortsat hybridarbejde (73 %) og brug af Remote Desktop Protocol (79 %).

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>