Byferie på cyklen: Fem bæredygtige destinationer i Europa, der er perfekte til cykling
Hjem BÆREDYGTIGHED Fem bæredygtige destinationer i Europa, der er perfekte til cykling

Fem bæredygtige destinationer i Europa, der er perfekte til cykling

Af Redaktionen

Cykelferie er billigt, bæredygtigt og bringer dig helt tæt på byen og dens indbyggere.

Europas største hostelkæde, a&o Hostel, der i 2025 bliver CO2-neutral og bl.a. henvender sig til cyklende, lister her fem af de mest attraktive og CO2-venlige byer i Nordeuropa.

Hvilke byer har fokus på bæredygtighed og egner sig til cykling på ferien? Hvilke destinationer giver mulighed for en høj trafiksikkerhed med masser af trafiksikre cykelstier og desuden billig overnatning?

Det bliver mere og mere populært at kombinere byferie med cykling undervejs. Flere og flere byer stiller bycykler, der nemt kan lejes, ofte mod et mindre depositum, frem i gadebilledet, og det får flere besøgende til at cykle. En anden vigtig årsag er, at stadig flere rejsende aktivt tilvælger bæredygtighed på destinationen og derfor gerne vil cykle, viser en analyse af cykling og turisme.

Masser af cyklemuligheder ude i Europa
Et naturligt valg på de hjemlige kanter er selv sagt København, der i foråret blev kåret til at være blandt verdens ypperste cykelbyer. Men er man allerede fortrolig med den danske hovedstads cykelstier og har lyst til at prøve noget nyt, så findes der bestemt også andre spændende cykelbyer med fokus på bæredygtighed og billig overnatning i øvrigt.

Byferie på cyklen: Fem bæredygtige destinationer i Europa, der er perfekte til cykling

Et skue som de fleste nok kunne vænne sig til… Amsterdam er med dens fokus på bæredygtighed, 400 km cykelstier samt mange trafikstille veje en gedigen cykelby, men ligger lige uden for denne top fem-liste. Creat. Cmmns.

Hostelkæden a&o, som bliver ved med at reducere sin CO2-udledning og forventer at blive den første nul-emissions-hostelkæde i Europa i 2025, lister her fem af de mest bæredygtige byer i Europa, der i kraft af deres infrastruktur og cykelkultur er som skræddersyede til cyklister. a&o Hostels giver desuden cyklende mulighed for at tage deres cykel med ind på hotellet for at undgå tyveri.

Top fem cykelbyer i Europa

1. Berlin, Tyskland

Tysklands hovedstad, der er blevet udpeget som en fair trade-by efter sit engagement på det sociale område, har en af de højeste frekvenser for cykelpendling i verden. Ud over den enorme cykelbefolkning kan Berlin også prale af en utrolig cykelvenlig infrastruktur, der strækker sig over 620 kilometer, bl.a. via talrige parker, haver og skove. Turister kan se ikoniske steder som Berlinmuren, Brandenburger Tor og Tiergarten, mens de nyder den tyske hovedstad undervejs.
Central og billig overnatning her: a&o Hostel Berlin Mitte. Priser fra 50 Euros per person per nat.

2. Aachen, Tyskland

Aachen er en mindre by, men med en lang tradition inden for bæredygtig bymobilitetsplanlægning og elektrisk offentlig transport. Herudover findes der hundredvis af cykelruter i og rundt om byen, hvilket er stærkt medvirkende til, at byen er med på denne liste.

Aachen i Nordrhein-Westfalen, tæt på den belgiske grænse, har desuden en rig historie og en imponerende kulturel arv, og så er den kendt for sin charmerende gamle bydel, imponerende arkitektur og termiske bade.

En af de mest bemærkelsesværdige seværdigheder i Aachen er Aachener Dom, en imponerende katedral, der blev bygget i det 8. århundrede. En anden attraktion er Elisenbrunnen, et termisk springvand, der stammer fra det 19. århundrede. Springvandet er opkaldt efter Prinsesse Elisabeth Ludovika, og det siges at have helbredende egenskaber.

Sidst men ikke mindst har Aachen mange museer, herunder Ludwig Forum for International Kunst, hvor moderne kunst udstilles, og Suermondt-Ludwig-Museum, der har en imponerende samling af europæisk kunst og skulpturer.

Forslag til overnatning: a&o Hostel Aachen Hauptbahnhof. Priser fra 70 Euros per person per nat.

3. Hamborg, Tyskland

Denne grønne liste by er ideel til turister, der elsker at cykle nær vand. Populære Hamborg-ruter navigerer i den naturskønne Alster-sø, Elben og marsken i Altes Land. Der er også mange stier, der løber gennem byens centrum, så cyklister kan fordybe sig i den lokale kultur. Med et stort netværk af cykelstier, 150 cykeludlejningsstationer og masser af åben plads er denne tyske destination lige så praktisk, som den er smuk – næsten en femtedel af pladserne er dækket af enge, skove, parker og vand, og halvdelen af det er under bevarelse, hvilket er et bevis på dens status som en af Europas mest bæredygtige byer.
Forslag til overnatning: a&o Hostel Hamborg Reeperbahn. Priser koster fra 60 Euros per person per nat.

4. Prag, Tjekkiet

Cykling har for nylig vundet popularitet på denne destination og er langsomt blevet et knudepunkt for både fritids- og dag til dags-cyklister, da der hele tiden oprettes flere cykelstier. Byen har godkendt en plan for bæredygtig mobilitet, der skal sikre mere bæredygtig transport i byen frem mod 2030. Prag tilbyder uovertruffen arkitektonisk og naturlig udsigt, herunder solnedgangsbakker, romantiske gyder og floden Vltava. På grund af de brostensbelagte gader og det kuperede landskab er Prag velegnet til mere erfarne cyklister.
Forslag til overnatning: a&o Hostel Prag centrum. Priser koster fra 45 Euros per person per nat.

5. Wien, Østrig

En anden must-visit-cykeldestination er byen Wien, som kan prale af en overflod af grønne områder at udforske og enestående udsigt langs Donau at opleve med 1.660 km cykelruter og cykelstier over hele byen. 30% af den energi, der bruges i Wien, stammer fra vedvarende energikilder, og de lokale markeder hjælper med at skabe en sund økonomi med bæredygtig mode og økologiske produkter til rådighed. Byen har et mål om at opnå kulstofneutralitet inden 2040.
Forslag til overnatning: a&o Hostel ved Wien Hauptbahnhof. Priser koster fra 45 Euros per person per nat.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>