Europas grønneste facade ligger i Düsseldorf
Hjem EFTER ARBEJDE Europas grønneste facade ligger i Düsseldorf

Europas grønneste facade ligger i Düsseldorf

Af Redaktionen

Inden længe skulle det være ganske vist: Det nye butiks- og kontorkompleks KII (eller Kö Bogen II, som har været arbejdsnavnet) kan rulle den røde løber ud.

Europas grønneste facade ligger i Düsseldorf

Kö-Bogen 2 © Düsseldorf Tourismus GmbH

Den velhavende by, Düsseldorf, har dermed fået et nyt blikfang. Et meget grønt et af slagsen.

Düsseldorf får meget snart et nyt butiks- og kontorkompleks, der samtidig tjener som byens nye grønne hjerte. Butikkerne tæller kendte mærker som H&M, TK Maxx, Mango og DM.

”Det nye blikfang – eller vartegn – har været nogle år undervejs, men det har været værd at vente på. Düsseldorf har nemlig fået et meget grønt blikfang, en hel bygning pakket ind i grøn vegetation, som ligger centralt i byen. Der er tale om en 41.000 m2 stor bygning, og den trappeformede facade og bygningens tag er simpelthen grønt som håbet”, siger Bo Schou Lauridsen, turistchef i Tysk Turist Information.

Den 41.000 m2 store bygning er med andre ord beklædt med grønne hækplanter og har dermed også Europas grønneste facade.

Grøn og bæredygtig arkitektur

Efter mere end 10 års byggeri er der etableret et nyt grønt åndehul midt i Düsseldorf – det første spadestik til projektet blev taget i 2009. Den grønne facade var et centralt element i arkitekt Christoph Ingenhovens koncept fra starten. I sidste ende skulle bygningen således opfylde et krav om at bidrage til klimabeskyttelse og gøre Düsseldorfs centrum mere grønt og bæredygtigt.

”Der er ingen tvivl om, at byggeriet sætter nye standarder for bygninger i Düsseldorf. Udover at være iøjnefaldende får bygningen også en vigtig funktion i forhold til at inddæmme larm fra byen og binde støvpartikler og CO2”, siger Bo Schou Lauridsen.

Den 8 km lange ’hæk’, der består af 30.000 hækplanter af typen avnbøg, svarer til den klimatiske effekt fra 80 fuldvoksne løvtræer.

De positive effekter stopper ikke med det. Hækken forhindrer facaden på “Kö-Bogen 2” i at blive uforholdsmæssigt varm ved stærk sol, ved at returnere varmen til den omgivende luft. Planterne fungerer således som varmebeskyttelse ved at bremse temperaturstigningen i og omkring bygningen.

Derudover er den grønne facade også en energiomformer. Hækken forsynes med vand og næringsstoffer året rundt ved hjælp af et omfattende vandingssystem. Planterne selv frigiver fugt i luften gennem deres blade, hvilket skaber en kølende effekt i omgivelserne. Løvet binder derudover fint støv, absorberer CO2 og producerer ilt.

Düsseldorfs nye, grønne center

“Kö-Bogen 2” markerer afslutningen på en omfattende byudvikling i centrum af Düsseldorf. Bygningerne i den første byggefase, “Kö-Bogen Königsallee”, blev tegnet af stjernearkitekten Daniel Libeskind. Med færdiggørelsen af Kö Bogen II har Düsseldorf nu ikke kun fået et nyt centrum præget af spektakulære arkitektoniske værker men også et nyt grønt hjerte.

På pladsen foran komplekset ligger også Düsseldorfs Skuespilhus, der i samme ombæring har undergået en modernisering. Det er ligeledes Ingenhoven, der er ansvarlig for moderniseringen af skuespilhuset, og man mærker, at det fredede skuespilhus har været tænkt ind i projektet. Skuespilhuset ligger således i den nye visuelle akse og åbner pladsen, der bliver til en helhed.

Bag skuespilhuset ligger Düsseldorfs centrale park, Hofgarten. Parken, der strækker sig over et areal på mere end 27 hektar, hvoraf 13 hektar er engarealer, byder på talrige historiske monumenter og moderne skulpturer. Den ældste del af parken blev anlagt i 1769, hvilket gør Düsseldorf Hofgarten til Tysklands første og ældste offentlige have.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>