Fødevareproducenterne digitaliserer og optimerer deres produktion – men flere skal med
Hjem TEKNIK Fødevareproducenterne digitaliserer og optimerer deres produktion

Fødevareproducenterne digitaliserer og optimerer deres produktion

Af Redaktionen

Softwarevirksomheden Data Intelligence oplever, at flere og flere fødevareproducenter digitaliserer deres produktion og opnår målbare resultater.

Men Data Intelligence vil have endnu flere med.

Derfor er de en del af Teknologisk Instituts projekt, som fokuserer på at mindske produktionsspild i fødevarebranchen ved hjælp af digitalisering.

 Softwarevirksomheden Data Intelligence er på en mission. De vil have flere virksomheder i fødevareindustrien til at digitalisere og bruge data til at få mere ud af deres produktionslinjer. Ifølge Jesper Rantala, der er administrerende direktør i Data Intelligence, er der flere fordele at hente, og en stor del af virksomhedens nytilkomne kunder er netop fødevareproducenter.

Slagterivirksomheden Danish Crown, fiskevirksomheden Amanda Seafoods og det tyske mejeri Kohrener Landmolkerei er blandt Data Intelligences kunder i fødevareindustrien. De har taget hul på at digitalisere deres produktion med Data Intelligences platform DIAP.

Fødevareproducenterne digitaliserer og optimerer deres produktion – men flere skal med

Jesper Rantala

– Vi oplever, at de fleste, vi snakker med i branchen, er helt klar over, at digitalisering er et vigtigt værktøj til at få mere ud af produktionen – og helt centralt for at sikre en fremtidig konkurrencedygtig produktion. Ved at opsamle data får man et bedre grundlag for at træffe beslutninger og justere, hvor der faktuelt er et behov. I gennemsnit optimerer DIAP-brugere deres produktion med 15 procent. Det giver mening på bundlinjen, forklarer Jesper Rantala.

Digitalisering skal være håndgribelig

DIAP er en cloudbaseret softwareløsning til automatisk indsamling og analyse af produktionsdata. Mere konkret består løsningen af sensorer, der er installeret på enkelte eller flere maskiner, og software, der analyserer og viser, hvordan produktionen kører. Ifølge Data Intelligence-direktøren skal digitalisering være lettilgængeligt og mere håndgribeligt, så alle kan være med.

Det er lykkedes hos Amanda Seafoods i Frederikshavn, som bruger DIAP. På kort tid har de tydeligt kunnet se en forskel ved at opsamle data og handle på den nyvundne indsigt. Produktionschef Henrik Plannthin fortæller, at de nu bruger to dage på at producere den mængde, som før krævede tre dage – med samme bemanding. Og det har været nemt at komme i gang:

– Vi har en del her, som ikke altid har arbejdet med it, og jeg har ikke hørt nogen sige, at det dér er svært. De synes, at det er til at gå til. Det er i realiteten bare at droppe det papir, som jeg ved, mange skriver på, og så gøre det digitalt i stedet for. Det fungerer meget bedre, og de skal ikke bruge tid på at samle op. Det er en god platform – det er til at komme til. Man behøver ikke den store tekniske snilde, forklarer han.

Fokus på produktionsspild med Teknologisk Institut

For at sætte mere fokus på fordelene ved digitalisering i fødevarebranchen er Data Intelligence involveret i projektet: ”Reduktion af Produktionsspild – ved hjælp af digitalisering” (REPROS). Med støtte fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram står Teknologisk Institut bag projektet med det formål at udvikle en løsning, der skal mindske fødevarebranchens produktionsspild. Aktører fra den danske fødevareindustri er koblet sammen med eksperter inden for fødevareteknologi og dataopsamling, -behandling og -formidling.

– Sammen skal vi udvikle software, der ved hjælp af dataopsamling i produktionen kan forudsige produktionsspild. Softwaren skal ”råbe vagt i gevær”, så operatørerne i produktionen kan handle hurtigere på afvigelserne. Det er til gavn for den enkelte virksomhed, men også for klimaet at reducere produktionsspild – og vi får lov til at vise, hvordan det er muligt at bruge dataopsamling, fortæller Jesper Rantala.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>