En ny bølge af fupforsøg skyller i disse uger ind over nettet, og de lukrerer på interessen for den amerikanske præsident i jagten på dine personlige oplysninger, advarer sikkerhedsvirksomheden Mimecast.
Donald Trump er ganske sikkert en af de mest omdiskuterede personer netop nu. Den amerikanske præsident kæmper i øjeblikket for at blive genvalgt, og den store interesse for både ham og valgkampagnen lukrerer it-kriminelle på i disse dage.
En række svindelforsøg i form af fupmails og falske hjemmesider med løfter om gratis Trump-merchandise, som kasketter og flag, er de seneste uger dukket op over hele verden, erfarer it-sikkerhedsvirksomheden Mimecast. For at få fingre i produkterne skal du aflevere personlige oplysninger som navn, adresse og potentielt kortoplysninger.
”Vi ser ofte velkendte angrebsmetoder blive tilpasset aktuelle begivenheder i forsøget på at aflure personlige oplysninger. Mange mennesker over hele verden tager i øjeblikket del i det amerikanske valg og Trumps valgkampagne, og det øger risikoen for, at sådan fupforsøg får succes. Ved at tilbyde noget gratis er folk mere tilbøjelige til at udlevere personlige oplysninger,” siger Dr. Kiri Addison, der er Head of Data Science i Threat Intelligence & Overwatch i Mimecast.
Coronakrisen har sænket vores parader
Mens mange danskere ikke nødvendigvis finder løftet om gratis Donald Trump-kasketter med sloganet ”Keep America Great!” værdifuldt nok til at oplyse personlige data, så er det værd at være opmærksom på truslen, anbefaler Mimecast.
Enkelte af svindelforsøgene er både grammatisk og grafisk så overbevisende, at det kan være svært at skelne dem fra nogle af Donald Trumps egne kampagnesider. Samtidig er de et eksempel på en uheldig tendens, som har vist sig under coronakrisen: At antallet af it-trusler er steget eksplosivt, samtidig med at vi er blevet mere tilbøjelige til at klikke ukritisk på links i e-mails, som er en af de it-kriminelles foretrukne angrebsmetoder.
I løbet af Corona-pandemiens første 100 dage steg antallet af cyberangreb med 33,5 procent, viser en opgørelse fra Mimecast. Samtidig var 55 procent ifølge sikkerhedsvirksomheden mere tilbøjelige til at klikke på farlige links i e-mails.
”Pandemien har medført, at det er vigtigere end nogensinde at være opmærksomme på cybertrusler. Hvis et tilbud virker for godt til at være sandt, så er det som regel tilfældet. Vær på den sikre side og ekstremt påpasselig med at udlevere personlige oplysninger. Det kan i værste fald føre til, at du bliver offer for identitetstyveri,” siger Kiri Addison.