Skisæsonen er lige kommet i gang, og der er masser af skiløb af hente i de næste måneder.
Det kan dog være svært at komme op på skiene igen, hvis man har holdt en længere pause fra skiløbet grundet små børn eller for meget arbejde. Man stod måske i sine unge dage og havde en fest på pisterne, men pludselig tog andre ting fokus.
Det er dog ikke svært at komme godt i gang igen, hvis man blot tager en række forholdsregler. Danmarks Skiforbund og Visit Sweden giver gode råd:
Der var engang, at det gik tjept ned ad pisterne, og man sammen med venner nød de strabadser, som den sunde udendørssport giver. For hvert år forbedrede man sine sving og oparbejdede mod til stejlere og stejlere udfordringer.
Men pludselig svandt både tid og måske også mod, og så gik der år, før man igen kom på den tanke, at skiløb er godt.
”Man kan sagtens komme godt og sikkert op på brædderne igen, men det er vigtigt at tage sine forholdsregler. Har man holdt en pause fra skiløbet i nogle år, vil jeg anbefale de mindre skisportssteder heroppe mod nord og så bruge sin gode, sunde fornuft. Skiløb er blandt de aktiviteter, der løber over lang tid – hele dage og måske op til en uge – og derfor er det bedst, at ens form er til det. For glæden ved skiløbet hænger også sammen med, at man kan tage imod de udfordringer, der er på bjerget”, siger Kenneth Bøggild, administrationschef i Danmarks Skiforbund. Han fortsætter:
”Men hvad, der er endnu mere vigtigt, er, at der er en direkte sammenhæng mellem det fællesskab, du er afsted med – fx en skiklub – og så skiferiens succes. I et godt fællesskab som fx det en skiklub giver tages der hensyn til hinanden med de pauser, der er påkrævet. Alle får god guidance i forhold til udstyr men ligeså vigtigt når vi taler sikkerhed på bjerget. Afhængigt af hvornår man sidst var af sted, er det helt afgørende at få tjekket sit udstyr. Man skal sikre sig et par gode let-kørte carving-ski, og det var helt sikkert ikke dem, man stod på for 20 år siden. Ældre slalomstøvler fra 80’erne og 90’erne kan dog godt genbruges, hvis de ikke er helt udtrådt”, siger Kenneth Bøggild, administrationschef i Danmarks Skiforbund.
Skiterrænet må ikke være for svært
Skal man godt i gang igen, er det vigtigt, at skiterrænet ikke er alt for svært, og at der er en god bredde af pister. Grønne og blå pister er helt almindeligt i Sverige, og det gode er, at de allerfleste destinationer samtidig har røde og sorte, så hele familien eller vennekredsen kan få matchet deres niveau. På hovedparten af de svenske skisportssteder ender pisterne endvidere det samme sted i bunden af dalen, og det er godt, fordi man som gruppe nemt kan finde hinanden igen og ikke som gen-nybegynder skal være tvunget til at køre stejlere, end man har lyst til.
Sikkerhed kan hjælpe gen-nybegynderne
Sikkerhed på skidestinationerne er også noget af det, som er vigtigt, når man lidt rusten i det igen står på de skrå brædder. Man bør som gen-nybegynder vælge et skisportssted, der har fokus på sikkerhedsarbejdet, f.eks. sikre og godt afmærkede pister, så man ikke pludselig ender på en sort nedkørsel, når man blot ville køre blåt. God skiltning, også i børnehøjde, og f.eks. formidling af de 10 FIS sikkerhedsregler, som det sker i Sverige, kan også være en god vej til at klare sig trygt igennem de første dage. Sikre og kontrollerede skilifter med god assistance, så man ikke risikerer at komme uheldigt på eller falde af undervejs, bør man også pejle efter.
Vær sikker på, at udstyret ikke er udslidt
At erhverve eller låne det rette udstyr er også vigtigt. Udstyr, man benyttede for 15 år siden, er ikke nødvendigvis det bedste længere, da carving-skiene er af nyere dato. Skistøvler kan man bedre genbruge, selvom de er gamle, men de må ikke være totalt udtrådt. Andre vigtige bestanddele er gode skibriller, svedtransporterende skiundertøj, skihandsker og en sikkerhedsgodkendt hjelm. En skidragt fra gamle dage kan genbruges, og så er man bare lidt retro.
Skiskole – eller privat skilærer – kan hjælpe godt i gang
Privat skilektion er anbefalelsesværdigt, da man relativt hurtigt med den professionelles hjælp kan erindre de gamle tips og tricks fra skiløbet. Holdundervisning kan også bruges. At få lidt kilometer i benene på en skiskole kan være en rigtig god idé, hvis det er mange år siden, man sidst har været afsted på ski, og man føler sig rusten.
Vær i god form inden skiferien
Marathon-stjerne behøver man ikke være. Men det er anbefalelsesværdigt at have en nogenlunde grundform, når man kaster sig ud på de skrå brædder. Ellers taber man nemt pusten og får skader, fordi kroppen simpelthen ikke er vant til at blive brugt og slet ikke de store muskelgrupper, som skiløbet aktiverer. Det er derfor en god idé op til skiferien at tage i fitnesscenter eller løbe nogle ture og sikre, at formen er ved at være der.
Visit Swedens guide til gode skisportssteder for dem, der skal trygt i gang igen
Orsa Grønklitt er kendt for gode skiskoler og private skilærere
I Orsa Grønklitts velrenommerede skiskole kan alle komme godt i gang, og der er både gruppe- og privatundervisning. De allerfleste svenske skidestinationer har gode skiskoler, hvor man snildt kan genvinde noget af sin gamle ekspertise og det, der er glemt, kan de hurtigt genopfriske. Man behøver heller ikke at føle sig dum overfor en privatlærer, for de har undervist så mange gennem tiden, og det er rarere end at stå og føle sig som en klodsmajor med kammeraterne.
Sikker alpin i Mullsjö
Mullsjö Alpins Knaggebobacke er et charmerende område til et par effektive dage på ski ikke mindst for skiløbere, som skal godt i gang igen – eller til lidt “opvarmning” for de mere øvede forud for en længere skiferie til de store destinationer. Områdets syv pister er ideelle til skidage for de knapt så øvede skiløbere, fordi området er overskueligt og byder på lettere pister – og så ligger det kun få timers kørsel fra Danmark, så man hurtigt kan komme frem og tilbage.
Branäs i Värmland: Kom godt i gang igen!
I Branäs i Värmland arbejdes der konstant på at holde sikkerheden i top, og det kommer ikke mindst gen- nybegynderne til gode. Man ansætter kun uddannede personer i skipatruljerne, som er i konstant cirkulation dagen lang, både på snescooter og ski. På den måde oplever de skiområdet, ligesom gæsterne gør. Skipatruljerne i det selvlysende tøj er ude på pisterne tidligt om morgenen, tjekker trafiksikkerheden og ser, om der er sket noget i løbet af natten, som skal udbedres. I løbet af dagen udbedres også løbende, hvis det er nødvendigt. Alle er uddannet i førstehjælp, og mange har også en overbygningsuddannelse i sikkerhed.