Nyt kraftcenter skal hjælpe danske virksomheder med at løfte deres producentansvar
Hjem VIRKSOMHED Nyt kraftcenter skal hjælpe nu danske virksomheder med at løfte deres producentansvar

Nyt kraftcenter skal hjælpe nu danske virksomheder med at løfte deres producentansvar

Af Redaktionen

Nyt kraftcenter skal hjælpe danske virksomheder med at løfte deres producentansvar.

Ny aktør ved navn ”Retur” hjælper danske virksomheder med at møde voksende krav om ansvarlig håndtering af affald, så det kan blive genbrugt eller genanvendt.

Retur er en non-profit paraplyorganisation, og under sig har den foreløbig fire kollektivordninger for producentansvar, nemlig Batteriretur, Elretur, Emballageretur og Tekstilretur. Formålet med Retur er at kunne tilbyde danske virksomheder en samlet løsning for producentansvar – en one-stop-shop – hvor et fælles kompetencecenter giver stordriftsfordele, internationalt netværk samt vidensdeling og innovation.

Der skal sættes fart på den grønne omstilling, og derfor mødes danske virksomheder i stigende grad af krav, der skal understøtte udviklingen af mere bæredygtige løsninger. Et af de krav er det såkaldt udvidede producentansvar, der gør virksomheder ansvarlige for deres produkter – fra vugge til vugge. Det udvidede producentansvar betyder blandt andet, at danske virksomheder både får det finansielle og det praktiske ansvar for at sikre, at deres affald behandles miljømæssigt ansvarligt, og at så meget som muligt genbruges og genanvendes.

En stor opgave, som Retur vil hjælpe virksomhederne med at varetage. Bag Retur står non-profit kollektivordningen Elretur. Elretur blev dannet i 2005 og har været med til at drive udviklingen inden for ansvarlig håndtering af elektronikaffald, så materialer og råstoffer fra eksempelvis udtjente komfurer og brugte batterier bliver genbrugt eller genanvendt i så høj grad som muligt. Over snart 20 år er der opbygget en ekspertise, som nu bredes ud til flere områder og brancher ved at danne Retur som paraplyorganisation og kraftcenter for producentansvar. Ambitionen er, at virksomheder – uanset om de er berørt af et eller flere producentansvar – kun behøver at gå et sted hen.

”Vi ser en klar udvikling henimod øget producentansvar for håndtering af affald. Derfor er det naturligt at tænke og drive

producentansvar i en fælles ramme, som Retur, frem for isoleret i ordninger for hvert enkelt område eller branche. Ved at samle vores kernekompetencer i Retur og specialisere indsatsen i foreløbig fire kollektivordninger opnår vi stordriftsfordele og omkostningseffektivitet, vi styrker udviklingen af innovative løsninger, skaber muligheder for take back-ordninger og sikrer rådgivning til vores medlemsvirksomheder på et højt fagligt niveau,” siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Retur.

Producentansvar skubber på bæredygtig udvikling

Men hvorfor er det en god ide at give producenterne ansvaret for, at eksempelvis deres emballageaffald bliver håndteret ansvarligt og i så høj grad muligt bliver enten genbrugt eller genanvendt? Ifølge Retur giver producentansvar et naturligt incitament for udvikling i producent- og leverandørleddet til gavn for såvel klima som samfundet og virksomhederne selv.

Nyt kraftcenter skal hjælpe danske virksomheder med at løfte deres producentansvar

Retur og dens kollektivordninger, Elretur, Emballageretur, Batteriretur og Tekstilretur bliver one-stop shop for producentansvar.

”Først og fremmest er der blandt danske virksomheder grundlæggende en stor vilje til at være med til at løse de udfordringer, vi står over for i forhold ressourceforbrug og klimabelastning. Med kollektivordningerne som bindeled og mødested foregår der en stor vidensdeling og erfaringsudveksling på tværs af brancher. Samtidig giver kollektivordningerne den fornødne volumen, så vi i dansk erhvervsliv kan løfte opgaverne i fællesskab og dermed gøre en forskel i stor skala,” siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Retur.

41.000 virksomheder skal have styr på deres emballage

Mens producentansvaret for brugte batterier og udtjent elektronik har været der i flere år, skal producentansvaret for emballageaffald netop nu til at blive implementeret. Det er en stor opgave, som ifølge Miljøministeriet forventes at berøre omkring 41.000 virksomheder og omfatter 1.1 millioner tons emballage. Prisen forventes at blive på 2,35 mia. kroner om året. Selvom producentansvaret først træder i kraft i 2025, skal de berørte virksomheder i realiteten have styr på deres anvendelse af emballage allerede ved i første kvartal af 2024, altså om blot fire måneder.

”Vi gik allerede i gang med forberedelserne i begyndelsen af 2022, og vi er løbende i dialog med myndighederne omkring implementeringen af producentansvaret for emballage. Er man som virksomhed omfattet af ansvaret, er min utvetydige anbefaling, at man sikrer sig, at der er taget hånd om det internt i samtlige led i værdikæden og eventuelt også hos underleverandører. Hellere i dag end i morgen,” siger Morten Harboe-Jepsen, direktør i Retur.

Når producentansvaret for emballage er blevet rullet ud, bliver der ikke tid til at hvile på laurbærrene, da et nyt stort producentansvarsområde inden for tekstil er i støbeskeen og forventes at komme meget snart. Derfor har Retur allerede oprettet Tekstilretur, som bliver non-profit kollektivordning for tekstil- og modeindustrien i Danmark. Det forventes, at der kommer flere producentansvar i fremtiden.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>