Der er mange overvejelser, når der skal købes en ny bil, så som model, pris, totaløkonomi osv. Heldigvis er der mange fordele ved elbiler.
-
Det er klimavenligt
I Danmark udgør CO2-udledningen fra person- og lastbiler over en tredjedel af vores samlede CO2-udledning. Elbiler udleder lidt over halvt så meget CO2 pr. kørt kilometer, som en sammenlignelig benzinbil. Derfor er de et vigtigt led i at nå det mål, Danmark har sat sig om at være uafhængig af fossile brændsler i 2050.
- Det er billigt i drift
Det er billigere at køre på el sammenlignet med benzin og diesel. Service og generel vedligeholdelse er også lavere bl.a. på grund af elbilens enkle motoropbygning og færre bevægelige dele. Ja, en elbil er dyrere ved anskaffelsen, men i takt med at flere vælger at købe en elbil, vil nypriserne falde. - Det er sjovt – og hurtigt
Motoren i en elbil er anderledes og mere simpelt opbygget end motoren i en fossil drevet bil. Dette betyder bl.a., at elbilen accelerer meget hurtigere og du fornemmer hurtigt et godt bundtræk. Når du kører elbil, viser du samtidig, at du har truffet et aktivt valg om at bidrage til udviklingen af fremtidens fossilfri transport.
Hjemmeopladning af elbilen er rygraden i infrastrukturen. Det skal være billigt, nemt og bekvemt. Men det kan være en jungle derude, når det kommer til at skulle købe en løsning til at oplade den fine ny bil derhjemme. Fortvivl dog ikke, læs du bare videre.
På baggrund af vores erfaring, vores kunders og samarbejdspartneres erfaring samt elbils eksperters gode råd, får du vores bud på en liste med “Do’s and Don’ts” når det kommer til opladning af din elbil…
Do: Betragt elbil, oplader og el-leverandør som et økosystem
Det er en god ide, at se det som en samlet løsning, som inkluderer 1. en ladestation derhjemme, 2. en passende el abonnement og 3. elafgift refusion, hvilket er med til at gøre det endnu mere attraktivt og økonomisk at køre el- og hybridbil. Du skal have et abonnement hos en ladestander udbyder for at få glæde af den refusion. Du kan læse mere om det her.
Don’t: Tro ikke på guld, grønne skove og pakkeløsninger
Nogle større firmaer markedsfører samlede pakker, såkaldte “all inclusive” abonnementer. For eksempel tilbyder Clever et abonnement til 799 kr, hvor du får ubegrænset strøm. Det er dog ikke helt sandt. Du skal ALTID betale dit forbrug til elforsyning, og bagefter refunderer Clever en del af dit strømforbrug, så helt “all inclusive” er det alligevel ikke 😉 Udover det, skal du betaler 8.000 kr. for at installere en ladestation som du ikke ejer.
Do: Husk tommelfingerreglen for billig opladning
Følgende tommelfingerregler gælder i forhold til, hvad der er billigst i forhold til dit årlige kørselsbehov: < 6.000 km: det er billigst at købe sin egen ladeboks og betale for strømmen over elregningen 6.000-30.000 km: det betaler sig at leje/eje en ladeboks med afgiftsrefusion >30.000 km: et fastprisabonnement kan nok betale sig, hvis man også lader en del i offentligheden.
Do: Vælg din el-leverandør med omhu
Det er også en rigtig god ide at kigge på ens el abonnement når du køber en elbil. Hvorfor? Fordi en elbil kan fordoble dit elforbrug. En gennemsnitshusstand forbruger 4.000 kWh/år, og hvis du kører 20.000 km i en elbil, så forbruger du ca. 4.000 kWh ekstra!
Don’t: Tro ikke på myter
Bare rolig, det tager altså ikke en krig at oplade en elbil. Selvom det tager længere tid at oplade en elbil end at tanke en konventionel bil, så tager almindelig opladning fra fladt til fuldt batteri typisk 5-6 timer, mens man kan få hurtig-ladet på 20-40 minutter afhængigt af teknologien (derved bortfalder dog noget af miljøgevinsten). Til gengæld kan man undlade at køre forbi tankstationen og i stedet ”tanke” derhjemme hen over natten, hvor det ikke gør noget at en opladning tager tid.
Barry og Zapp Charging Mobility
Hos Barry ved vi at fremtiden er elektrisk, derfor vil vi nemlig gerne hjælpe så mange som muligt i gang. Derfor har vi indgået et partnerskab med Zapp Charging Mobility, en mindre, uafhængig og 100% gennemsigtig udbyder af ladeløsninger. De tilbyder kompakte og smarte oplader fra Easee.
Her er nogle beregninger som vi har lavet i samarbejde med Zapp Mobility. Konkret, over de sidste 12 måneder, hvis du havde haft Zapp og Barry som leverandør, i stedet for Clever og en anden elleverandør (cf. “Kommerciel el”, som er valgt af 80% af husstandene, som defineret af Forsyningstilsynet), så kunne du havde sparet den klækkelige sum af 3.760 kr. Skulle du opsige dit Clever abonnement er der også et nedtagningsgebyr (når du returnerer laderen). I det tilfælde ville din besparelse ved at være kunde hos Zapp Mobility & Barry faktisk blive 2.500 kr. større.
Du kan selv lege med de beregninger på Zapp Mobility’s hjemmeside. De inkluderer dog ikke prisforskellen mellem Barry og “Kommerciel el”. Zapp tilbyder en kvalitets oplader, med gratis livstids 4G, Wifi, med indbygget RCD-B (DC læk beskyttelse) hvilket gør den til den sikreste lader på markedet.
Du får også adgang til laderen fra din smartphone med Easee app’en, så du kan programmere den til at lade når strømmen er billigst eller grønnest, hvilket er nemt når man har Barry appen. NB: vi er allerede i dialog med Easee for at sikre at der, i fremtiden, vil være en teknisk integration mellem disse 2 apps. Inkluderet i dit Zapp Mobility abonnementet får du også en serviceaftale, der sikrer at din ladestation altid fungere.
Ved at skifte til Barry får du både 6 måneders gratis abonnement og 10% rabat på Zapps ladestation. Du skal blot oplyse koden “BarryxZapp” når du tilmelder dig, så er du i gang med en smartere opladning af din elbil.