Azets Group, der med ca. 120.000 kunder i hele Storbritannien og Norden er Europas største regionale regnskabs- og virksomhedsrådgiver for SMV’er, har offentliggjort sit seneste Azets SMV-barometer, som viser ambitiøse vækstplaner blandt europæiske SMV’er på trods af et betydeligt dyk i optimismen vedrørende de økonomiske udsigter.
Den anden bølge af Azets SMV-barometeret blev gennemført i januar 2022 og omfattede 1093 SMV’er fra alle sektorer i Storbritannien, Danmark, Finland, Norge og Sverige.
Resultaterne viser, at kun halvdelen (51 %) af SMV’erne er optimistiske med hensyn til de økonomiske udsigter, hvilket udgør et fald fra de mere end to tredjedele (68 %) fra sidste sommer.
På trods af dette forventer 62 % af SMV’erne, at deres omsætning vil stige i de næste 12 måneder, mens 53 % forventer et større overskud.
De vigtigste resultater:
- 51 % af SMV’erne er optimistiske med hensyn til de økonomiske udsigter.
- 62 % af SMV’erne forventer, at deres omsætning vil stige i de næste 12 måneder.
- Omkostningsinflation er den største daglige udfordring for SMV’erne.
- To tredjedele (64 %) af SMV’erne er ikke i stand til at rekruttere folk med de rette kvalifikationer.
- 61 % af SMV’erne mener, at digitalisering, der rangerer som den næststørste mulighed, er nøglen til virksomhedseffektivitet.
- 45 % af SMV’erne har ikke færdighederne eller kompetencerne til at tackle ESG-udfordringer (Environment, Social conditions & Governance).
- 71 % af SMV’erne prioriterer på nuværende tidspunkt ikke en reduktion af deres CO2-fodaftryk.
- 16 % af de britiske SMV’er har oplevet et cyberangreb eller et alvorligt brud på datasikkerheden.
Covid rangerer stadig som den største trussel på tværs af alle regioner, mens virksomhedsmodeller og digitalisering ligger i front, når det gælder vækstmuligheder. Over halvdelen af alle SMV’er (54 %) siger, at de vil øge digitaliseringen i det kommende år, og at de vil have cybersikkerhed, dataanalyse, fjernarbejde, e-handel og procesautomatisering som topprioriteter.
Cybersikkerhed er særligt vigtigt for de britiske SMV’er, hvoraf 16 % indrømmede at have oplevet et cyberangreb eller et alvorligt brud på datasikkerheden.
36 % af SMV’erne sagde, at omkostningsinflation fortsat var en udfordring i januar 2022. Dette tal er sandsynligvis meget højere nu som følge af Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 og de efterfølgende langsigtede indvirkninger af Vestens sanktioner samt højere globale priser på råvarer og yderligere forstyrrelser i forsyningskæden.
Trivsel blandt medarbejdere og rekruttering er også nøgleudfordringer, eftersom næsten to tredjedele (64 %) af alle SMV’er rapporterer, at de har svært ved at rekruttere folk med de rigtige færdigheder.
Håndtering af disse udfordringer kunne have mindsket kapaciteten til at tackle ESG-udfordringer, og 71 % af SMV’erne prioriterer på nuværende tidspunkt ikke en reduktion af deres CO2-emissioner, mens 85 % ikke måler deres virksomheds CO2-fodaftryk. Ekspertise, tid, omkostninger og due diligence ift. forsyningskæder er blandt de største udfordringer, når det gælder ESG.
Chris Horne, Azets Group CEO, udtalte: “Covid-krisen har været særlig hård for SMV’erne – dels fordi de er mere udbredte inden for de værst ramte sektorer, men også fordi de har færre buffere, herunder adgang til likviditet, end større organisationer. Det er derfor ingen overraskelse, at optimismen vedrørende de økonomiske udsigter er faldet, hvilket er påvirket af muligheden for nye covid-varianters opståen og de globalt stigende leveomkostninger.
“Resultaterne fra SMV-barometret blev samlet kort før, at konflikten i Ukraine brød ud. Vores tanker går først og fremmest på den enorme humanitære tragedie, der i øjeblikket udspiller sig, og derefter på den stigende erkendelse af, at indvirkningen på den globale økonomi og SMV-sektoren vil være enorm, efterhånden som vi begynder at analysere indvirkningen af sanktioner, udsving på råvarepriser og forstyrrelser i den globale forsyningskæde.
“På trods af denne nye usikkerhed er SMV’ernes problemer og prioriteter, der er blevet afdækket i Azets’ SMV-barometer, stadig enormt relevante – lige fra håndtering af omkostningsinflation og kvalifikationsmangel til cybersikkerhedstrusler, tackling af ESG-forpligtelser og generel uforudsigelighed. SMV’erne ser fortsat ændring af deres virksomhedsmodeller og omfavnelse af digitalisering som de største muligheder for vækstskabelse. Det er denne fleksibilitet og smidighed, der vil være nøglen for SMV’erne i den fortsatte opbygning af deres modstandsdygtighed.”
Noter til redaktører
- Chris Horne står til rådighed for interviews.
- Alle SMV-kunder i Azets’ SMV-barometer-rapport står til rådighed for interviews.
- En komplet udgave af rapporten er vedhæftet.
- Yderligere oplysninger kan modtages på anmodning, afhængig af tilgængelighed.
- Den anden bølge af SMV-barometeret blev gennemført i januar 2022 med 1093 SMV’er på tværs af de geografiske områder, hvor Azets opererer: Danmark, Finland, Norge, Sverige og Storbritannien.
- Procentdel af virksomheder efter sektor: finansielle og professionelle tjenester (22 %), produktion og byggeri (20 %), detail og engros (14 %), hotel- og restauration, fritid og transport (13 %), medier og teknologi (6 %), andet (25 %).
- En virksomhed er i forbindelse med denne undersøgelse kvalificeret som SMV, hvis den har færre end 250 ansatte og/eller mindre end 50 mio. GPB i årlig omsætning (eller det tilsvarende på lokalt plan).
- Undersøgelsen blev udført online af det uafhængige globale analysefirma Echo Research.