Rockwell Automation, Inc. (NYSE:ROK), verdens største virksomhed dedikeret til industriel automatisering og digital transformation, har etableret et nyt nordisk netværk, der kan håndtere den stigende efterspørgsel på Digital Twin-teknologi.
I Danmark er ProjectBinder valgt som partner.
Markedet ventes at vækste med over 40 milliarder $ frem mod 2026. Det ultimative mål er, at alle produktionsanlæg har en digital tvilling.
”Blandt nordiske virksomheder er brugen af Digitale Tvillinger på et tidligt stadie. Men globale begivenheder, fx pandemien, har inspireret flere ledelser til at søge nye, bedre og omkostningseffektive metoder til innovation og produktion. For at hjælpe virksomhederne har vi etableret et nyt nordisk netværk af uddannelsesinstitutioner og implementeringspartnere, som kan hjælpe flere til at bruge Digital Twin-teknologi, ”siger Åsa Arvidsson, Regional Vice President, North Region EMEA hos Rockwell Automation.
Ved at bruge software som Emulate3D til virtuelle idriftsættelse kan virksomheder teste og løse udfordringer, før de etablerer noget fysisk. Dertil kan de reducere risikoen ved og forbedre kompetencerne hos medarbejdere ved at træne nye set-ups i et virtuelt miljø.
Åsa Arvidsson: ”Digital Twin-teknologi kan hjælpe virksomheder med at forblive konkurrencedygtige, løse udfordringer inden for Lifecycle Management, effektivisere og reducere omkostninger samt optimere medarbejdernes træning i et virtuelt miljø. Ved brug af virtuelt design kan virksomheder afprøve forskellige muligheder allerede i designprocessen ligesom de kan evaluere og teste indtil forløb og flow er tilfredsstillende. Det er både produktivt og bæredygtigt.”
Markedet for Digital Tvillinger spås en enorm vækst. Gartner fremhæver, at de forventer at millioner af enheder og produktionsanlæg vil have en Digital Tvilling i løbet af få år. Markets & Markets estimerer en vækst fra US$ 3.2 milliarder i 2020 til US$ 48.3 milliarder i 2026. for at imødekomme det behov opkøbte Rockwell Automation i 2019 softwareudvikleren Emulate3D.
Flere kompetente partnere og fokus på bæredygtighed og produktivitet
”Vi har etableret et nordisk partnernetværk, der har de rette kompetencer til at tage dialogen med vores kunder. Digital Twin-teknologi er fortsat ny for mange ingeniører og produktionsansvarlige, og
derfor har vi engageret os med dygtige konsulenthuse som danske ProjectBinder og svenske TechTribe
samt en række uddannelsesinstitutioner, der bidrager til at øge kompetenceniveauet i Norden og Baltikum,” fortæller Åsa Arvidsson, Regional Vice President, North Region EMEA, Rockwell Automation.
ProjectBinder, der er partner på det danske marked, har gennemført flere Digital Twin-projekter. Martin Petersen, der er CEO for ProjectBinder siger: ”Bæredygtighed og øget produktivitet står højt på
agendaen hos produktionsvirksomhederne. Evnen til at ’producere mere med mindre’ og muligheden for fleksibel tilpasning af produktionsapparatet uden behov for lange rejser og omstændige fysiske processer er afgørende for konkurrenceevnen. Vi kalder det egentlig for ’parallel engineering’ idet det giver mulighed for, at virksomheden kan teste scenarier, verificere output og afprøve designs uden at standse eller påvirke produktionen. Det er også muligt at stress-teste produktionsapparatet uden afbrydelser.”
Martin Petersen forsætter: ”I forløbet med udvikling af Digitale Tvillinger for vores kunder har vi set en kæmpe produktivitetsforbedring og reducerede risici ved design, konstruktion, drift samt træning af medarbejdere. Dette er primært fordi konstruktion, test samt drift kan foregå i et virtuelt miljø inden den rigtige produktionslinje etableres. Det er en kæmpe fordel og en gamechanger for industrien.”
Demokratisering af Digitale Tvillinger – alle produktionsanlæg skal have en tvilling
Oprindeligt blev Digital Twin-teknologien kun anvendt i produktion af semikonduktorer. Så kom pharma-branchen til og i fremtiden skal Digital Twin-tech demokratiseres.
”Vores vision hos Rockwell Automation er, at alle produktionsvirksomheder har et setup med Digital Tvilling-teknologi. Det gør virksomheder fleksible og omstillingsparate og det reducerer ’ time to market’. Desuden får virksomhederne via tvillingen et træningsmiljø, der effektiviserer igangsætning af ny produktion, fordi medarbejderne kan træne brug af udstyr, maskiner og proces inden det hele fysisk sættes op,” slutter Åsa Arvidsson og fremhæver, at uddannelsesinstitutionerne spiller en væsentlig rolle i forhold til at højne det det generelle kompetenceniveau, så virksomheder kan udnytte teknologien optimalt.