Der er netop kommet helt nye tal for it-branchens omsætning, eksport og medarbejderantal for 3. kvartal.
Og endnu engang bliver der slået rekorder.
It-branchen sætter endnu en omsætningsrekord
I 3. kvartal 2022 omsatte danske it- og televirksomheder for 80,2 mia. kr., hvilket er en forbedring på 13,4% i forhold til samme kvartal året før, hvor omsætningen lå på 70,7 mia. kr.
Omsætningsfremgangen er dog ikke ensbetydende med, at indtjeningen i samme grad er steget. De stigende energi- og råvarepriser, logistikudfordringer, inflation og højere renter er desværre med til at presse virksomhedernes indtjening den modsatte vej.
”De høje omsætningstal kan blot være et tegn på, at virksomhederne har været nødt til at hæve priserne, for at kunne følge med de stigende omkostninger. Så vi skal passe på med at poppe champagneflaskerne, før vi begynder at se årsregnskaberne fra selskaberne,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.
Udsigt til stabil eksport
Det går godt i udlandet for Danmarks it-virksomheder. It-branchen eksporterede i 3. kvartal 2022 for 26,8 mia. kr., hvilket svarer til, at en tredjedel af branchens samlede omsætning kommer fra eksport af danske it-løsninger.
I årets første tre kvartaler har it-branchen eksporteret for 78,4 mia. kr. Det er 8,7% mere end på tilsvarende tidspunkt i 2021. Dermed er der udsigt til, at eksporten for it-branchen i hele 2022 vil være en anelse højere end i 2021. Dog kan 2023 komme til at se anderledes ud.
”En evt. afmatning blandt Danmarks samhandelspartnere kan lægger en dæmper på væksten i dansk eksport, idet en svagere vækst i den global økonomi vil sætte sine spor i eksporten for en lille, åben økonomi som den danske. Så det bliver interessant at se, hvordan 2023 udvikler sig,” siger Natasha Friis Saxberg.
Beskæftigelsen fortsætter med at stige
Branchen har oplevet fremgang i beskæftigelsen siden begyndelsen af 2015 kun afbrudt af en mindre tilbagegang i antallet af fuldtidsbeskæftigede i 1. og 2. kvartal 2020, hvor samfundet oplevede en generel tilbagegang som følge af coronanedlukningen.
I 3. kvartal 2022 var der således 106.398 fuldtidsbeskæftigede i it-branchen, hvilket er det højeste antal nogensinde. En stigning på 6.671 ansatte, hvilket svarer til en vækst på 6,7% i forhold til samme kvartal i 2021, hvor der var 99.727 fuldtidsansatte i it-branchen.
Det er den største årlige stigning i beskæftigelse siden 2009.
”Manglen på arbejdskraft er stadig en udfordring i it-branchen, og mange virksomheder oplever stadig udfordringer med at få besat de opslåede stillinger med kvalificeret arbejdskraft. Så på trods af de flotte ansættelsestal, har vi stadig en enorm kompetencemangel i branchen,” fortæller Natasha Friis Saxberg.
I 2022 viste IT-Branchens IT-Barometer 2022, at 84,5% af alle it-virksomheder anser manglen på de rette it-kompetencer som den største udfordring for deres vækst. Og nyere tal viser, at udfordringen stadig er yderst aktuel i it-branchen. Virksomhedernes forsøg på at skaffe it-konsulenter, programmører og systemudviklere må i cirka en tredjedel af tilfældene helt opgives.
Endnu ingen tegn på krise, men…
Frem til 3. kvartal 2022 har udviklingen i dansk økonomi og beskæftigelse generelt været meget positiv. Men de høje priser og stigende renter har i dag sat sit præg på virksomheder og forbrugere.
Ifølge IT-Branchens krisebarometer vil de begyndende krisetegn også vise sig i it-branchen i 2023 år.
Som på arbejdsmarkedet generelt er der en opbremsning i antallet af it-stillinger. Det kan tyde på, at vi snart går ind i mindre gode tider, hvor der er længere mellem ordrerne og/eller at omkostningerne er steget så meget, at der er behov for at gentænke f.eks. ansættelser.
”Selvom vi endnu ikke kan se i tallene, at der er en krise på vej i it-branchen, så begynder vi at hører om markeder, brancher og kunder, der holder igen med it-ordrerne og -udviklingen. Derfor forventer vi også, at 2023 bliver et mere udfordrende år,” slutter Natasha Friis Saxberg.