Tang kan bidrage til biodiversitet og klimavenlige fødevarer
Hjem BÆREDYGTIGHED Tang kan bidrage til biodiversitet og klimavenlige fødevarer

Tang kan bidrage til biodiversitet og klimavenlige fødevarer

Af Redaktionen

Et nyt forskningsprojekt ved Anholt Havvindmøllepark skal dyrke en række mindre CO2-krævende og klimavenlige fødevarer og samtidig bidrage til et bedre havmiljø:

For at løse klimakrisen er det nemlig nødvendigt, at vi ser på, hvor vi får vores energi fra, men også hvad vi spiser, for mange fødevarer udleder store mængder CO2 i produktionen.

Det nye projekt er også en håndsrækning til et havmiljø, der er under pres. Tang har nemlig en god evne til at binde CO2 og næringsstoffer og skaber nye levesteder for havdyr.

Placeringen af projektet ved Anholt Havvindmøllepark, der i ti år har leveret grøn strøm, er langt fra tilfældig.

Ingrid Reumert, Senior Vice President og direktør for kommunikation og bæredygtighed hos Ørsted, siger:
”I de næste mange år skal vi bygge masser af havvindmølleparker.
Hvis vi kan bruge de samme områder på havet, som vi bruger til at producere vedvarende energi, til også at producere nye, klimavenlige fødevarer som tang og muslinger og samtidig beskytte miljøet omkring havvindmølleparkerne, så kan vi virkelig gøre en forskel.”

Tang og muslinger som klimavenlige fødevarer
Som en del af ULTFARMS-projektet er forskere fra DTU lige nu godt i gang med at sætte liner af op til 100 meters længde ud under vandet – i de til tider meget blæsende omgivelser – omkring de 111 vindmøller i Anholt Havvindmøllepark. På linerne sår forskerne tre forskellige former for tang, der kan spises og bruges som fødevarer for mennesker. Til foråret er det planen at supplere tangen med materiale, som muslingelarver fra havvandet kan sætte sig på, og dermed starte en produktion af blåmuslinger. Fælles for både tang og blåmuslinger er, at det kræver meget lidt energi at producere dem, og derfor egner de sig til at blive fremtidens fødevarer.

Jens Kjerulf Petersen, professor hos DTU, siger:
”Tang er en plante, der optager CO2 direkte, mens muslinger kræver meget lidt energi at dyrke – de lever af det, der allerede er i havet, og derfor er de udvalgt til dette projekt. Selve området omkring Anholt er valgt, da vandet her har den rette saltholdighed til at dyrke muslinger og tang.”

Investorerne tager ansvar for både grøn strøm og havmiljø 
Anholt Havvindmøllepark er ejet af tre partnere: Ørsted, PensionDanmark og PKA. Det nye innovationsprojekt er et forsøg på at tage ansvar for havmiljøet og samtidig finde nye måder at dyrke mere klimavenlige fødevarer på. Håbet er, at sådanne projekter vil vise, at vedvarende energi og havmiljø kan sammentænkes fra start og dermed lette sagsgangene og skabe hurtigere godkendelser til en bæredygtig udbygning af havvind.

Jan Kæraa Rasmussen, chef for ESG og bæredygtighed i PensionDanmark, siger:
”Havvind er en nøgle til et grønt Europa, som er uafhængigt af russisk gas, og der er behov for, at vi bygger i en skala, der aldrig er set før. Samtidig er det danske havmiljø under pres, og derfor er det oplagt, at vi som ansvarlige investorer engagerer os i projekter, der undersøger mulighederne for, at udbygningen af klimavenlig energi også kan blive naturvenlig. Og med dette projekt lægger vi en ny dimension på historien om Anholt Havvindmøllepark som innovationshub – både for havvind i stor skala og for et fremtidigt sundt og levende hav omkring Danmark.”

Tang kan bidrage til biodiversitet og klimavenlige fødevarerDewi Dylander, underdirektør og chef for ESG i PKA, siger:
”Danmark har en international førerposition inden for havvind, og nu kan vi også være de første til at tage de næste skridt og vise, at havvind ikke kun kan levere grøn strøm, men også klimavenlige fødevarer og et mere levende havmiljø. Hvis projektet bliver en succes, kan vi bruge det til at inspirere aktører globalt, så det bliver et eksempel til efterfølgelse, når der i de kommende år skal bygges meget mere havvind i hele verden.”

Anholt Havvindmøllepark – ti år med grøn energi, innovation og bæredygtighed
Ud over at producere vedvarende energi til en million danskeres forbrug hvert år har Anholt Havvindmøllepark taget del i flere innovative og bæredygtige projekter, siden parken for ti år siden blev indviet af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II og Prinsgemalen:

  • Stenrev skaber grundlag for værdifuldt dyre- og planteliv.
    Under etableringen af havmølleparken i Kattegat anlagde Ørsted (der dengang hed DONG Energy) 25 stenrev i området.

    I dag vrimler stenrevene med dyreliv (læs mere om det her).

  • I 2022 begyndte Ørsted og WWF Verdensnaturfonden så at teste, hvordan 3D-printede rev kan gavne biodiversiteten i Kattegat, der er ramt af en historisk lav torskebestand.

    Håbet er, at de 3D-printede rev vil have en positiv indflydelse på torskebestanden i Kattegat og herigennem styrke biodiversiteten og bidrage til et sundere og mere modstandsdygtigt økosystem i havet.

  • Droner mindsker udledningen af CO2
    Sidste år startede Ørsted og transport- og logistikvirksomheden DSV et forsøg ved havvindmølleparken, der har til formål at vurdere, hvilken rolle fragtdroner kan spille inden for bæredygtig logistik til havvindmølleparker.

    Havvindmølleparker er generelt placeret langt fra kysten, og transport af reservedele og de teknikere, der servicerer møllerne, foregår normalt med skib. Teknikerne medbringer værktøj og de sliddele, der ofte benyttes i vindmøllen, men er der brug for specielle reservedele, er det nødvendigt at hente dem på land. Dette er både omkostningstungt og tidskrævende, og reparationen sker derfor typisk først den efterfølgende dag.

    Fragtdroner vil som et alternativ kunne tilbyde transport af især mindre reservedele, hvilket vil kunne bidrage til en langt hurtigere genstart af den enkelte vindmølle.

I foråret 2024 vil DTU begynde at høste tang ved Anholt for at se, om tangen kan dyrkes økologisk og økonomisk bæredygtigt i havet under havvindmøllerne.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>