3D-printede YOU MAWO brillestel er tre gange mere bæredygtige med EOS teknologi
Hjem BÆREDYGTIGHED 3D-printede YOU MAWO brillestel er tre gange mere bæredygtige med EOS teknologi

3D-printede YOU MAWO brillestel er tre gange mere bæredygtige med EOS teknologi

Af Redaktionen

EOS, der er førende leverandør af ansvarlige fremstillingsløsninger med brug af industriel 3D-printteknologi, er dybt engageret i bæredygtighed.

Som teknologileverandør gennemførte EOS, sammen med sin kunde YOU MAWO, samt Fraunhofer EMI en systemisk og komplet livscyklusanalyse (LCA) for YOU MAWOs​​ 3D-printede brillestel.

Undersøgelsen sammenligner miljøpåvirkningen fra vugge til grav, eksklusive brugsfasen, mellem ​​additivt og konventionelt fremstillede briller, i en livscyklus der spænder fra materialeindkøb til produktion, emballage og forsendelse. Undersøgelsen indeholdt også en hotspot-analyse for at identificere væsentlige bidragydere og potentiale for forbedringer, herunder pulveropdatering, -råmateriale og anvendte energikilder.

Det er vigtigt med briller i høj kvalitet

Halvdelen af ​​verdens befolkning er afhængige af briller. Samtidig er briller et meget personligt og følelsesladet emne og er med årene også blevet et personligt statement. Briller er en daglig og ofte livslang ledsager, og materialet udsættes for UV-lys og kosmetik og desuden for en konstant høj mekanisk belastning. For brillebrugeren er det vigtigt, at både stel og glas er af høj kvalitet, når det handler om bærekomfort og stabilitet. Så hvorfor gå på kompromis og acceptere standardbriller, der klemmer, konstant glider ned og ofte ikke er solide nok til dagligt brug? Og hvorfor acceptere lange forsyningskæder og overproduktion?

Additivt fremstillede briller med lavere CO2-fodaftryk

Undersøgelsen konkluderede, at 3D-printede briller præsterer væsentligt bedre end konventionelle briller i alle 18 undersøgte emner som fx klimaforandringer, toksicitet over for brugeren, ozonnedbrydning og vandforbrug. For eksempel er CO2-fodaftrykket for et personligt tilpasset, 3D-printet YOU MAWO-brilleprodukt omkring 58 procent lavere sammenlignet med konventionelt fremstillede briller. Analysen konkluderede også, at 3D-printede briller, sammenlignet med konventionelt fremstillede Acetat-briller, står for 80 procent mindre spild og kan hjælpe med til at undgå langvarig efterjustering. Alle YOU MAWO-lokationer drives af vedvarende energi. Undersøgelsen afslører yderligere potentiale for forbedringer, såsom en yderligere reduktion af pulveropdateringshastigheden, videreudvikling af pulvere med et lavere fodaftryk (f.eks. biobaseret) og billigere emballage.

100 procent fremstillet i Tyskland

Alt i alt skaber YOU MAWOs 3D-printbaserede brillestelproduktion, baseret på EOS-teknologi, tre gange mindre CO2-udledning end traditionelt producerede briller. Siden 2021 har virksomheden etableret egen produktion og montage i Tyskland. Alt produktionsudstyr, basismaterialer og alle forbrugsstoffer i efterbehandlings- og farvningsprocessen stammer fra Tyskland.

3D-printede YOU MAWO brillestel er tre gange mere bæredygtige med EOS teknologi

Björn Hannappel, Head of Sustainability EOS GROUP

Björn Hannappel, Head of Sustainability hos EOS, er begejstret for resultatet: “Vi skaber fremtiden for ansvarlig produktion. Vores mål og formål er at kombinere banebrydende digital innovation inden for industriel 3D-print og bæredygtig praksis. Den livscyklusanalyse (LCA), vi netop har gennemført, understøtter dette. Og det viser, at EOS i øjeblikket tilbyder den mest innovative metode på markedet til at producere tilpassede briller i stor skala.” Han fortsætter: “Vi er stolte af at samarbejde med YOU MAWO i deres dedikerede mål om at tilbyde hver person individuelt optimerede og bæredygtige briller.”

Sebastian Zenetti, administrerende direktør og Head of Sales hos YOU MAWO, tilføjer: “Sammen med EOS skaber vi fremtiden for personligt tilpassede 3D-printede briller. EOS-teknologien overbeviste os, da den opfylder vores krav om høj kvalitet samt meget lidt spild. Det understøtter vores stræben efter bæredygtig fremstilling og produkter.” Og han fortsætter: “Da teknologien muliggør design og fremstilling af meget individualiserede briller, hjælper den os også med at undgå overproduktion, minimere forsyningskæder og muliggøre on demand-produktion.”

Sebastian Kilchert, Research Associate hos Fraunhofer EMI, konkluderer: “Vi er glade for at have bidraget med vores ekspertise om livscyklusanalyser (LCA’er) for dette projekt, hvilket har muliggjort en videnskabelig undersøgelse. Det var vigtigt at fokusere undersøgelsen på en bestemt applikation – i dette tilfælde brillerne. Resultaterne har været ret overraskende, på en positiv måde. Vi forventede en tilsvarende miljøpåvirkning sammenlignet med det konventionelle fremstillingsscenarie, men erfarede, at additiv fremstilling klarede sig meget bedre og kun bidrog med cirka en tredjedel af miljøpåvirkningen.”

Livscyklusanalysen (LCA) hjalp EOS med at opnå en øget gennemsigtighed med hensyn til CO2-fodaftrykket for denne specifikke applikation. Formålet var at generere data for bedre at forstå de vigtigste påvirkningsfaktorer for en bæredygtig, 3D-printbaseret produktion og at mindske CO2-udslip. Dette sætter EOS i stand til konstant at optimere teknologien, processerne og materialerne i forhold til det aktuelle produkt, og på den måde understøtte kunderne i deres rejse mod en ansvarlig produktion.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>