Elselskab med 100 % kernekraft åbner i Danmark
Hjem BÆREDYGTIGHED Elselskab med 100 % kernekraft åbner i Danmark

Elselskab med 100 % kernekraft åbner i Danmark

Af Redaktionen

Kärnfull Energi, verdens første elselskab med 100 % kernekraft ekspanderer til Danmark.

Elselskab med 100 % kernekraft åbner i Danmark

Efter at have set stærk organisk vækst på det svenske marked, indtræder elselskabet på den internationale scene med sigte på at påbegynde levering af svensk kernekraft til danske husstande i foråret 2021.

Virksomheden har allerede fået omtale i Berlingske og Børsen.

Allerede i dag kan Danskerne melde deres interesse for 100 % kernekraft på karnfull.dk. Selve elsalget starter i foråret 2021, hvor alle der har anmeldt interesse vil blive kontaktet og tilbudt at skifte til en elaftale med 100 % kernekraft. Dermed får Danskerne mulighed for at elektrificere deres liv, med den energikilde, som samlet set er den mest skånsomme for natur, mennesker, miljø og klima: Svensk kernekraft.

Lanceringen følger en voksende global værdsættelse af kerneenergien og dens potentiale i en fremtid, hvor vi har brug for rigelig ren og pålidelig elproduktion. Svensk kernekraft har verdens laveste CO2-udslip (2,5gCO2/KWh), hvilket er fem gange mindre end eksempelvis vindenergi. Udover at kernekraft leverer ren, billig og stabil energi, så sikrer den lange levetid, det begrænsede landforbrug og enorme energitæthed at det øvrige miljøaftryk er næsten ikkeeksisterende. Dermed spares store naturarealer i forhold til anden ren elproduktion.

Når det ikke blæser er Danmark nødsaget til at forlade sig på strøm produceret fra klimaskadelig kul, fossilgas og biomasse (træ), produceret enten i Danmark eller udlandet. Derfor er dansk elektricitet mange gange mere CO2-tungt, end Sveriges atomdrevne elnet. Kärnfull ser en voksende bekymring blandt danskerne, over at Danmarks elproduktion er så klimaskadelig. Derfor vil de give elkunderne mulighed for at stemme med pengepungen og sende et signal om at klimaomstillingen kræver ren og stabil energi fra kernekraft.

”I og med at Danmark, præcis som Sverige, tilhører den nordiske elbørs Nord Pool er det muligt, at forsyne danske husstande med kernekraft via systemet for oprindelsesgarantier. Da Ringhals er det geografisk nærmeste kernekraftværk køber vi garantier modsvarende vores danske elsalg derfra”, siger Christian Sjölander, Kärnfull Energis medgrundlægger.

80’ernes ideologiske børnelærdom var at atomkraft er farligt.

Sidenhen har grundig forskning dokumenteret at kernekraft er verdens sikreste energikilde, med lavere mortalitet per time strøm end alle andre energikilder. Myterne om truslen fra brugt atombrændsel er også blevet indhentet af virkeligheden: Det har aldrig skadet nogen, da det er solidt metal, som opbevares nemt og sikkert i en beholder af tyk kobber og beton. Her opbevares de minimale mængder indtil 4.generationsreaktorerne kan genbruge brændslet, til at producere endnu mere kernekraft.

I sensommeren 2020 åbnede Foreningen Atomkraft Ja Tak dørene, i en ambition om at give danske atomvenner en fælles stemme i energidebatten. Som en naturlig forlængelse heraf, har Atomkraft Ja Tak og Kärnfull indgået et strategisk partnerskab, hvor organisationerne vil understøtte hinanden, i deres fælles dagsorden, om at sætte kernekraft centralt i den grønne omstilling. Alliancen understreges af, at Foreningens formand Theis Palm, der er nyligt dimitteret, cand.scient.pol., indtræder i rollen som Country Manager hos Kärnfull i Danmark.

”Foreningen ser frem til at hjælpe Kärnfull med at få en god start her i Danmark, da den er bekendt med en stor bevægelse af rationelle miljøvenner, som vil elske at deres el produceres med 100 % ren atomenergi, frem for vejrenergi og fossiler. Tidligere har atomvennerne følt sig magtesløse i klimakampen, men det ændrer sig nu”, siger Theis Palm, medgrundlægger af Foreningen Atomkraft Ja Tak og tiltrædende Country Manager.

“Kernekraften er populær i Sverige, men inden Kärnfull kom til fandtes ingen nem måde hvorpå svenskerne aktivt kunne vælge den energikilde som verdens forskere ser som en klima-nøgle”, siger Christian Sjölander. ”Gennem at åbne i Danmark kan vi tydeligere løfte kernekraftens stigende popularitet i Norden. Det er en glæde og ære for os, at udvikle et nyt marked, med samme passion og entusiasme som i Sverige”

Virksomhedens danske hjemmeside åbnede dørene i dag, og givet at interessen under sign-up fasen ligner den vi så i Sverige – hvor næsten tre tusinde husstande meldte deres interesse allerede i den første uge – påbegynder Kärnfull snarest muligt leverancen af kernekraft til gode priser og vilkår.

Forskningsstøtten tilvejebringes gennem kundernes elforbrug – en fast sum sættes til side for hver solgt kilowatt-time – og tildeles med hjælp fra Kärnfulls pro-bono rådgiverpanel, som består af forfatteren og Harvard-professoren Steven Pinker, musikeren José Gonzalez, energiekspert Kirsty Gogan, stjerneproduceren Johan Carlsson, entreprenørerne Eric Ingersoll og Caroline Cochran samt prof. Christian Ekberg og Klara Insulander Björk fra Chalmers Tekniske Universitet.

Velkendte navne i branchen, som med deres respektive ekspertiser og platforme hjælper med at belyse kernekraftens betydning og støtter virksomheden med strategisk rådgivning.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>