Med Barry app’en har du som bruger i lang tid haft mulighed for at hjælpe den grønne omstilling på vej, ved at flytte dit strømforbrug til de timer, hvor strømmen kommer fra vedvarende energikilder.
Men hvad med CO2-niveauet for den strøm vi bruger – er det altid lavt, når strømmen kommer fra vedvarende energikilder?
Med den nyeste app release har vi introduceret en feature, der giver dig indblik i din strøm som aldrig før – og vi er pavestolte! Med vores CO2-overblik får du nemlig indblik i, hvor klimavenlig strømmen i din stikkontakt faktisk er – lige nu, og i de næste 24 timer. Samtidig kan du som kunde hos Barry se hvor meget CO2, dit strømforbrug har udledt, så du ikke bare kan se hvor klimavenlig, strømmen i stikkontakten er – du kan også holde øje med hvor meget CO2, dit forbrug af strøm har udledt, og handle på det med god samvittighed.
Nu tænker du sikkert: Hvorfor pokker skal jeg forholde mig til både CO2 niveau og vedvarende energikilder – kan det blive grønt nok for jer?
Det forstår vi godt. Og nej, det kan ikke blive grønt nok.
I app’en har man indtil nu kunnet holde øje med, hvor grøn strømmen er, lige nu og i de næste 24 timer. “Grøn strøm” defineres her som en sammensætning af de energikilder, der er klassificeret som “vedvarende”: vand-, sol-, og vindenergi samt biomasse. Det er derfor vi i app’en kalder det “vedvarende energikilder”. Når du flytter dit forbrug til de timer, hvor strømmen kommer fra vedvarende energikilder, bruger du altså færre fossile brændsler samt atomkraft.
Men klimaforandringer handler om mere end blot vedvarende energi, og klimakampen kan i nogen omfang reduceres til én nøgleindikator, nemlig udledningen af CO2. Fordi vi hos Barry er engagerede i kampen mod klimaforandringer, og fordi vi netop har mulighed for at vise vores kunder den data via vores partner Tomorrow / ElectricityMap, har vi besluttet at give dem mulighed for at handle på netop CO2-udledning. Den tricky del er imidlertid, at strømmen godt kan have et lavt CO2-niveau, selvom mængden af vedvarende energi samtidig er relativ lav. Hvordan kan det lade sig gøre?
Der er ret simpelt: den østlige del af Danmark er forbundet med Sverige, som producerer lav CO2-strøm i deres kernekraftværker. Når vi har brug for mere strøm, sender svenskerne noget til os, og dermed ender strømmen i dele af det danske elnet med at være meget klimavenligt, selvom procentdelen af vedvarende energi er lav. Frankrig, som får det meste af deres strøm via kernekraftværker, illustrerer ganske fint denne pointe: høj andel af klimavenlig CO2-lavt strøm, men lavt niveau af vedvarende energi.
Så… hvad skal man så tage stilling til som bevidst strømforbruger? Well, man skal blive enig med sig selv om, hvad der er vigtigst; at der er så meget vedvarende energi som muligt i stikkontakten, eller at strømmen har så lav CO2 udledning som muligt? Er jeg OK med at den strøm jeg bruger, er delvis produceret af kernekræftværker, så længe den er klimavenlig? Eller skal strømmen bare komme fra så vedvarende kilder, som muligt? Ligegyldig hvilken type forbruger du er, og hvad du går op i, så kan du med Barry nu tage et aktivt og bevidst valg, hver gang du tænder for strømmen – og det synes vi, er strøm på den smarte måde.