Manglen på it-kompetencer er den absolut største bremse i it-branchen.
Men de øgede omkostninger og priser samt manglen på kapital er også store barrierer for branchens vækst.
Det viser det netop offentliggjorte IT-Barometer 2023.
Den danske it-branche har siden finanskrisen stort set kun oplevet vækst. Omsætningen er næsten fordoblet på bare 10 år og antallet af medarbejdere er steget med 27.000 i samme tidsrum.
Alligevel er branchen udfordret på væksten. Det viser resultatet af IT-Branchens årlige IT-Barometer.
71,4% af de danske it-leverandører ser manglen på kompetencer som den største vækstbarriere for erhvervet. 46,8% opgav helt at besætte ledige it-stillinger, da der ikke var ansøgere til dem.
36,5% af it-leverandørerne måtte sige nej til ordrer og opgaver, mens 34,1% måtte udskyde videreudvikling og innovation, fordi de ikke kunne finde de rette kompetencer til det.
Danske analyser viser, at vi i Danmark i 2030 vil mangle 22.000 it-folk, mens EU for nyligt kom med et endda langt højere måltal.
”Selvom toppen af presset lige nu er taget lidt af, så oplever vi stadig en massiv mangel på it-folk i hele branchen. Det går ud over virksomhedernes vækst og produktion, når der ikke findes hænder og hoveder nok. Der er derfor både brug for en større politisk men også en branchemæssig indsats, hvis vi skal løse dette,” siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.
Hos IT-Branchen efterspørger vi derfor endnu engang et øget politisk fokus på vores it-uddannelser og nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft.
Pris og kapital er også en udfordring
Det er dog ikke blot kompetencemanglen, der opleves som en udfordring. Næsten hver 3. it-virksomhed oplever øgede omkostninger og stigende priser som en udfordring, mens hver 5. oplever manglen på kapital som den største hindring for at øge væksten i it-erhvervet i Danmark.
Især iværksættere og de mindre it-virksomheder oplever udfordringer i forhold til de øgede omkostninger og manglen på kapital.
”Efter nogle gode år, så begynder manglen på kapital igen at være en udfordring. Iværksættere og mindre virksomheder er mindre polstrede til at kunne klare finansiel modgang, og derfor er det vigtigt, at vi skaber et sundt økosystem omkring vores mindre vækstvirksomheder, så de kan få adgang til den rette finansiering,” siger Natasha Friis Saxberg.
Derfor ønsker IT-Branchen også mere vækstkapital til danske startups, bedre muligheder for at tilbyde medarbejderaktier og styrkede vilkår for kvindelige iværksættere.