Lars Møller Kristensen, Country Product Manager hos Signicat, fortæller om, hvordan du kan undgå bekymringer om at gå fra NemID- til MitID-infrastruktur og samtidig sikre, at dine kunder ikke bliver påvirket af ændringen.
I juni 2022 vil Danmarks digitale, personlige identifikationssystem NemID være erstattet af MitID.
Alle borgere i Danmark med NemID skal overgå til MitID og vil derefter kunne bruge MitID til alt, hvad de hidtil har brugt NemID til. For eksempel til net- og mobilbank, når man handler på nettet, og i mange former for kontakt med det offentlige.
Hvis du har en virksomhed, der bruger NemID til kunderne, bliver du berørt af denne ændring. Det er derfor nødvendigt at tilpasse sig og forstå den nye infrastruktur.
“Da NemID oprindeligt blev udviklet, var Apples iPhone endnu ikke på markedet,” fortæller Lars Møller Kristensen. “Så NemID har været her i ganske lang tid!”
“Sikkerhed er en af de vigtigste grunde til kravet om udskiftning af NemID med MitID. Hvis du har et sikkerhedssystem, der er over 10 år gammelt, kan og skal det naturligvis forbedres. For at sikre, at den nationale, digitale infrastruktur til identifikation kan leve op til fremtidens udfordringer, har det været nødvendigt med en større opdatering og modernisering af ID-løsningen.”
Lars fortæller, at tjenesteudbyderne med denne ændring skal lære den nye infrastruktur i MitID at kende. “Som med enhver ændring kan det virke besværligt, men det er ikke så svært, som det ser ud til.”
“Det er vigtigt at afsætte ressourcer i nogle uger til at prøve at forstå det nye system og til at planlægge migreringen af MitID i din organisation. Virksomheder vil dog indse, at det ikke er så komplekst at indføre MitID i organisationen.”
Det tager tid at finde den rigtige MitID-broker
Først og fremmest er det vigtigt at vide, at ingen tjenesteudbyder kan integrere direkte med MitID.
Ifølge en ny undersøgelse fra Kantar/Gallup, bestilt af Signicat, er det kun 27 % af de danske virksomheder i finanssektoren, der ved, at de er forpligtet til at vælge en certificeret MitID-broker, når det gælder direkte tilgang til kernesystemet. Dette på trods af, at hele 72 % kender til overgangen fra NemID til MitID i 2021. Det skyldes, at direkte integration ikke længere vil være en mulighed.
“Selvom denne ændring kan virke som en begrænsning, har den klare fordele, der opvejer begrænsningerne,” siger Lars. “Ved kun at tillade certificerede brokere direkte tilgang til kernesystemet, reducerer MitID det risikoniveau, som systemet er udsat for.”
MitID-brokerne vil kunne tilpasse MitID-løsningerne og gøre det digitale ID til et strategisk aktiv for din virksomhed på en ny måde, hvilket ikke er muligt med det nuværende NemID.
Før valget af MitID-broker skal man dog gøre sig nogle overvejelser. Det gælder blandt andet, om brokeren er opført som Qualified Trust Service Provider (QTSP), kan opfylde dine behov nu og i fremtiden og er i stand til at understøtte hele din digitale rejse. Har du fx brug for leverandører for at få adgang til ID-bekræftelse, autentificering, signering og registrering i registreringsdatabasen?
Lars siger: “Signicat er godkendt som MitID-broker. Vi tilbyder enkle integrationsprocesser og den kernefunktionalitet, du som tjenesteudbyder har brug for til udskiftning af NemID-login og -signering med MitID-login og -signering.”
Hvordan vil migreringen fra NemID til MitID påvirke mine slutbrugere?
Forholdet mellem dig og dine kunder bør ikke ændre sig. “Forskellen er, at de fremover skal bruge MitID og ikke NemID, når de logger ind på din side,” siger Lars.
“NemID har fungeret godt som en tofaktorløsning, og enhver dansker ved, hvordan man bruger det. MitID er udelukkende en autentifikationsløsning, og digital signatur er ikke indbygget i kernesystemet. Det kan blive lidt besværligt.”
For effektivt at migrere dine slutbrugere fra NemID til MitID anbefaler Lars, at du i et stykke tid understøtter både NemID- og MitID-login for brugerne på din loginside.
“For eksempel præsenterer Signicats egen grænseflade til autentifikation – ID-portal – brugerne for en liste over ID-metoder, de kan vælge imellem.
“Når din kunde klikker på login på din side, bliver han eller hun omdirigeret til Signicats ID-portal og kan vælge mellem de eID-metoder, der er aktive hos udbyderen som MitID og NemID.
“Det er en af de gode ting ved Signicat. Vi understøtter alle de ‘digitale penne’, du kan signere med, uanset om det er NemID eller MitID. I en overgangsperiode kan du stadig bruge begge dele, indtil NemID stopper helt i juni 2022.”