Forældre overser børns synsproblemer
Hjem UNDERSØGELSE Forældre overser børns synsproblemer

Forældre overser børns synsproblemer

Af Redaktionen

Nærsynethed rammer flere børn, men det ved mange danske forældre ikke.

Det viser en ny undersøgelse, foretaget af YouGov for Profil Optik. Tre ud af fire forældre er ikke klar over, hvor hurtigt børns syn kan ændre sig, og hver tredje er usikker på, om deres barn er nærsynet.

Over halvdelen ved ikke, at nærsynethed er arveligt, eller at udviklingen kan bremses, hvis det håndteres i tide. Ifølge optisk ansvarlig hos Profil Optik er der brug for mere information, så børnene kan få hjælp.

Børns syn udvikler sig under hele opvæksten, og nærsynethed, også kaldet myopi, kan udvikle sig på kort tid. Derfor er det vigtigt, at forældre er opmærksomme på ændringer i barnets syn og reagerer, hvis de har mistanke om, at deres barn er ved at udvikle nærsynethed. For nærsynethed kan bremses, hvis det opdages i tide. Men ifølge en ny undersøgelse har to ud af tre danske forældre ikke den nødvendige viden til at reagere, og de ved heller ikke, at nærsynethed kan forebygges.

Gitte Sørensen, optisk ansvarlig hos Profil Optik: ”Vi oplever ofte, at forældre både bliver glade og kede af det, når de ser, hvor meget deres barns trivsel øges, når de får briller. De er selvfølgelig glade for den bedre trivsel men også kede af, at de ikke tidligere har reageret på symptomerne. Ofte har barnet klaget over hovedpine, rykket sig tættere på fjernsynet eller knebet øjnene sammen. I de tilfælde bør man gå til en optiker og få foretaget en grundig synsprøve. Hvis barnet er under 10 år, skal det undersøges af en øjenlæge.”

Nærsynethed hos børn kan bremses
Med specialudviklede glas og linser er det i mange tilfælde muligt at bremse udviklingen af et barns nærsynethed til gavn for barnet senere i livet. Det er forældre generelt ikke klar over, men når de hører om det, vil fire ud af fem gøre brug af sådanne løsninger.

”Almindelige korrigerende glas hjælper barnet til at se tydeligt, men med specialudviklede brilleglas og linser er det faktisk muligt at bremse udviklingen af myopi. Når myopi opstår, har øjet vokset sig for langt, så lyset ikke kan krydse midt for nethinden og danne et skarpt billede. Specialudviklede glas og linser hjælper med at begrænse den fortsatte vækst af øjet,” fortæller Gitte Sørensen.

Halvdelen af jordens befolkning er nærsynede i 2050
Nærsynethed (myopi) er et generelt stigende problem globalt og i Danmark. Ifølge en rapport fra WHO vil halvdelen af jordens befolkning være nærsynede i 2050i. Og tal fra Danmark viser, at udviklingen også har taget fart herhjemme, hvor antallet af børn i alderen 14-17 år, der er nærsynede, på 10 år er steget fra cirka hver tiende til hver femteii.

Vidste du, at:

 • Forældre overser børns synsproblemer

  Nærsynethed er et stigende problem blandt børn, men det er mange forældre ifølge en ny undersøgelse ikke klar over.

  Tal fra 2018 viser, at 18% af danske børn i alderen 14-17 år er nærsynede. 10 år tidligere var det omkring 10%ii.

 • Specialudviklede glas kan bremse udviklingen af nærsynethed med 67% og linser med 59%.
 • Der er større sandsynlighed for, at et barn bliver nærsynet, hvis en eller begge forældre er nærsynede. Hvis begge forældre er det, er der 50% sandsynlighed, hvis den ene er nærsynet, er det 33%, mens det er 24%, hvis ingen af forældrene er nærsynede.
 • Børns syn måles som udgangspunkt ikke årligt i folkeskolen.

Om undersøgelsen:

 • Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov.
 • Der er i alt gennemført 1020 CAWI-interview med danskere i alderen +18 år, som har børn i grundskolen, i perioden fra d. 26. september til d. 2. oktober 2023.
 • For at sikre at resultaterne er repræsentative for befolkningen, er data vejet på dimensionerne køn, alder og geografi på baggrund af et ideal fra Danmarks Statistik.

Undersøgelsen viser, at:

 • 62% af forældrene ikke er opmærksomme på, at nærsynethed er et stigende problem.
 • 65% svarer, at de ikke ved, at nærsynethed er arveligt.
 • 77% er ikke klar over, at børns syn udvikles under opvæksten, og at nærsynethed kan udvikle sig på kort tid.
 • Hver tredje svarer enten, at deres barn måske er nærsynet (5%), eller at de ikke ved, om barnet er nærsynet (28%).
 • 60% ville få lavet en ekstra synstest hos en optiker enten årligt eller hvert andet år eller de år, hvor det ikke testes af sundhedsplejersken, når de får viden om den hurtige udvikling af børns syn og omfanget af test i folkeskolen. 25% synes, det er nok med synstesten i folkeskolen, og 15% foretrækker at gå til øjenlæge.
 • 84% ville gøre brug af linser eller briller for at bremse udviklingen af nærsynethed, hvis et eller flere af deres børn er eller bliver nærsynet.
 • 67% ved ikke, at det er muligt at forebygge påvirkningerne af synet ved hjælp af særlige briller eller linser, hvis ændringerne opdages i tide.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>