Risk management er afgørende for bankernes langsigtede konkurrenceevne
Hjem UNDERSØGELSE Risk management er afgørende for bankernes langsigtede konkurrenceevne

Risk management er afgørende for bankernes langsigtede konkurrenceevne

Af Redaktionen

Ny undersøgelse fra SAS Institute

Ny SAS undersøgelse afslører hvordan modernisering og automatisering af rammerne for risk management leverer mærkbare fordele og øger konkurrence-evnen for bankerne.

COVID-19 har sat risk management-infrastrukturen under pres og tvunget banker til at rekalibrere deres data, modeller og processer i forhold til stresstest, konsekvensanalyser, scenarianalyser og mere til. En global risk management undersøgelse foretaget af analysevirksomheden SAS i samarbejde med Longitude har set nærmere på, hvordan bankerne tilpasser rammerne for risk management som følge af den ændrede situation. Undersøgelsen afklarer blandt andet bankernes “risiko-teknologiske” muligheder – og hvordan de, der går forrest, kan opnå en konkurrencefordel.

Risk management er afgørende for bankernes langsigtede konkurrenceevne

Kenneth Ipsen, SAS Institute

“Uanset branche er alle virksomheder grundlæggende på jagt efter at opnå en konkurrencefordel. På bagrund af Covid-19, og hele verdens ændrede adfærd, ikke mindst online, skal bankerne nu se se på risk management som en afgørende faktor. I forhold til kunderne betyder det for bankerne blandt andet evnen til at servicere både privat- og erhvervskunder mere smidigt og effektivt online, uden at gå på kompromis med sikkerheden i de enkelte transaktioner,” udtaler Kenneth Ipsen, Sales Director, Financial services hos SAS Institute.

Undersøgelsen “From Crisis to Opportunity: Redefining Risk Management”, er baseret på en rundspørge blandt 300 bank-topledere i 24 lande. De indsamlede data er herefter suppleret med indsigt fra dybdegående interviews med Chief Risk Officers (CRO’er) fra fem store multinationale banker. Blandt rapportens vigtigste indsigter er:

  • COVID-19 er en transformations-driver. Pandemien er mere indflydelsesrig end lovkravene og er den største påvirkningsfaktor ift. bankernes tilgang til risikomodellering.
  • De fleste banker planlægger at modernisere. Indenfor de næste to år forventer 54 procent af bankerne at modernisere deres muligheder for risikomodellering. Yderligere siger 52 procent, at pandemien har fremskyndet deres moderniseringsplaner.
  • Automatisering af risikostyring er forsinket. Kun ca. 10 procent af bankerne har automatiseret hovedparten af deres risikostyringsaktiviteter – og kun 6 procent har fuldautomatiseret store dele af risikomodelleringsprocesserne – hvilket forhindrer deres evne til at forudsige tendenser og forbedre beslutningstagningen.
  • Cloudinstallationer og analyser er de største investeringsprioriteter. På spørgsmålet om planlagte investeringer til forbedring af risikomodellering i løbet af de næste 12 måneder sætter de adspurgte  cloud-levering (67 procent) og dataanalyseværktøjer (59 procent) øverst på listen.

Ved hjælp af undersøgelsens data identificerede Longitude en særlig gruppe “Risk Management Leaders” blandt respondenterne – de 20 procent, der havde en mere moden tilgang til risikostyring i forhold til resten af ​​de adspurgte i undersøgelsen. Disse “Risk Management Leaders” defineres ved at have mere automatiseret risikomodellering og mere avancerede risikostyringsfunktioner via værktøjer som scenariebaseret risikoanalyse, integreret balancestyring og modelling-as-a-service.

Undersøgelsen viser, at “Risk Management Leaders”-gruppen af banker allerede har opnået betydelige langsigtede fordele ved deres investeringer i risk management-teknologi, herunder evnen til at forudsige udviklingen længere frem og gennemføre diverse stresstest hurtigere. Sammenlignet med tilsvarende respondenter i undersøgelsen rapporterer de også om bedre ydeevne på tværs af flere vigtige aspekter af deres operationer, herunder:

  • Større fordele ved automatiseret risikomodellering: 73 procent rapporterer, at deres risikomodelleringsprocesser giver en konkurrencemæssig fordel (mod 47 procent  samlet).
  • Mere præcise forretningsprognoser: 37 procent (sammenlignet med 14 procent samlet) vurderer nøjagtigheden af ​​de forventede balancer og P&L-prognoser som “meget høje.”
  • Evnen til at projicere balancer længere ind i fremtiden: 44 procent (mod 19 procent samlet set) kan projicere balancer tre eller flere år frem i tid.
  • Større integration mellem risikostyring og forretningsplanlægning: 78 procent rapporterer, at deres bank allerede har integreret regulatoriske stresstestøvelser med forretningsplanlægning (sammenlignet med 45 procent generelt)

”Bankerne ved, at de skal digitalisere, hvis de skal gøre sig håb om at overleve nutidens særdeles konkurrenceprægede og noget tvivlsomme landskab – og risikostyring er blevet mere afgørende end nogensinde,” slutter Kenneth Ipsen, SAS Institute. ”En mere digitaliseret og automatiseret tilgang til risikostyring, som eksemplificeret ved grupperingen “Risk Management Leaders” i denne undersøgelse, forbedrer ikke kun performance. Det er nøglen til compliance og er den faktor, der vil hjælpe bankerne med at modstå nutidens udfordringer og klare sig i lang tid fremover.”

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>