Ved vestjysk naturarena går lyset i ét med omgivelserne
Hjem NYHEDER Ved vestjysk naturarena går lyset i ét med omgivelserne

Ved vestjysk naturarena går lyset i ét med omgivelserne

Af Redaktionen

I det vestjyske natur- og oplevelsesområde, Naturkraft, har arkitekterne arbejdet med solcelledrevet lys, der på landskabets egne præmisser leder gæster og besøgende gennem det smukke, åbne landskab uden at spolere det særlige ved området med kabler og elinstallationer

Ved vestjysk naturarena går lyset i ét med omgivelserne

Da SLA Arkitekter skulle finde udendørsbelysning til Naturkraft faldt de for den danskdesignede Point Sun fra out-sider

I Ringkøbing driver Fonden Naturkraft det, de kalder en natur- og oplevelsesarena. Her sættes naturens fascinerende kræfter i spil, og meningen er at øge gæsternes bevidsthed om naturens sammenhænge gennem leg og oplevelser. Placeringen midt på den vestjyske hede har stillet krav til, at design og arkitektur ikke spolerer områdets natur. Så da arkitekterne fra SLA Arkitekter skulle finde den rette udendørsbelysning til det vestjyske landskab ved Naturkraft faldt de for den danskdesignede Point Sun fra out-sider. For det lille solcelledrevne lys var som skabt til området, forklarer landskabsarkitekt på projektet, Sune Rieper:

“Det er vigtigt for os, at designet tager udgangspunkt i de lokale forhold og naturen. Den lille solcelle-unit muliggjorde ønsket om at bruge hegnspæle, som i forvejen ses mange steder i det vestjyske område,” fortæller han og peger på den lille lysenhed, der i Naturkraft-projektet er monteret på hegnspælene på enten toppen eller siden af pælen.

“Det var kun muligt at bruge hegnspæle, fordi Point Sun er solcelledrevet. Kabler kan jo ikke fungere sammen med en hegnspæl, da kabler skal gemmes i et rør. Derfor afslører designet også, at der er anvendt solcelledrevet lys. Som landskabsarkitekt er det en stor frihed at have,” fortæller Sune Rieper.

Ledelys i landskabet
Point Sun er tænkt som ledelys fra parkeringspladsen til indgangen ved Naturkraft, og ifølge landskabsarkitekten åbner det kabelfri lys for nye muligheder i det åbne landskab.

“Point Sun giver en fed fleksibilitet, fordi man kan drysse lyset rundt i landskabet uden at skulle tænke på at trække dyre kabler, hvilket ofte er en tung post, som begrænser brugen af lys i flere områder” forklarer Sune Rieper, som også fortæller, at han oplever, at man ofte har en tendens til at overbelyse udeområder: ”Vi har en tendens til at overbelyse, for at vi føler os trygge, men nogle steder er det også givende at kunne se stjernerne. Point Sun skaber trygheden uden at overbelyse himlen.”

Hos out-sider arbejder man hele tiden på at skabe bæredygtige løsninger, der passer ind i uderummets rammer. Designvirksomheden har blandt andet vundet en international pris for møbler med solcelledrevet opladerstation, lys og højtaler, og så har de skabt svanemærkede møbler i 100% genbrugsplads. Derfor er designdirektøren, Ib Mogensen, også begejstret for at se, hvordan den solcelledrevne udendørsbelysning kommer til sin ret i det vestjyske projekt:

“Arkitekterne er virkelig dygtige til at matche design og landskab, og så er vi jo glade for det store fokus på bæredygtige designløsninger, som vi oplever. Solcelledrevet belysning er meget fleksibel, og de er en utrolig priseffektiv måde at skabe belysning og tryghed i ekstensive udeområder. For os tilhører fremtiden vedligeholdelsesfrie løsninger, der benytter sig af grøn energi.”

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>