På hele syv ud af 11 områder falder Danmark bagud målt på forsknings- og patentaktivitet ift. verdens i dag stærkeste tech-regioner.
Det gælder bl.a. teknologiområder som klimateknologi, vandteknologi samt medicinsk og farmaceutisk teknologi, som historisk er blevet betragtet som danske styrkeområder.
Det viser en spritny analyse fra Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV: “Verdens førende tech-regioner – Danmarks styrkepositioner i et globalt perspektiv.”
Hidtil største kortlægning
Analysen, der er den hidtil mest omfattende globale kortlægning af Danmarks reelle position inden for sine styrkepositioner, vækker bekymring om Danmarks konkurrenceevne. ”Det svarer til, at du selv vælger din yndlingsdisciplin, men dumper,” siger Charlotte Rønhof, der er formand for ATV’s Science & Engineering komite, som står bag analysen. Hun undestreger, at ”det er et gigantisk wakeup call til politikerne om at sætte teknologi højere på dagsordenen”.
Ny indsigt i “styrkepositioner”
Formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, Falck-topchef Jakob Riis, erkender, at ATV’s nye rapport er et wakeup call for Danmarks nye erhvervsfremmesystem, der skal sikre erhvervslivets konkurrenceevne. De 11 strategiske teknologier i analysen matcher nemlig de ”styrkepositioner”, som det nye erhvervsfremmesystem fokuserer på. ”Når det viser sig, at vi er bagud inden for de discipliner, vi selv har valgt ud, og som vi troede vi var førende inden for, giver det stof til eftertanke,” siger Jakob Riis.
Kom ind i kampen Christiansborg
Også Venstre-politiker Tommy Ahlers, der er forhenværende forskningsminister, erkender, at teknologi ikke står højt nok på den politiske dagsorden. ”Der er ikke politisk fokus nok på det her, så jeg håber, at den her rapport kan bruges til at råbe alle folketingets partier op – ikke mindst regeringen,” siger Tommy Ahlers. Han understreger, at det er afgørende at teknologi bliver en større del af den politiske og den offentlige detbat. “Teknologi er fundamentet for det velfærdssamfund, vi gerne vil bygge og den grønne omstilling, vi står overfor,” fastslår han.
Røffel til regeringen
ATV’s analyse blev diskuteret på en konference i Øksnehallen i sidste uge, hvor regeringens fravær inden for dagsordenen blev et tema i sig selv for de 300 deltagere. Særligt forskningsminister Ane Halsboes begrænsede synlighed inden for forsknings- og teknologidebatten vækkede opsigt. Som fagbladet Ingeniøren samlede op i sin leder i fredags: “Hun taler hellere trivsel blandt studerende og forbedring af pædagoguddannelser end om den forskning og innovation, der skal sikre vores velfærd.”