Befolkningsundersøgelse: Danskerne er utrygge ved udsigten til selvkørende biler i trafikken
Hjem AI Befolkningsundersøgelse: Danskerne er utrygge ved udsigten til selvkørende biler i trafikken

Befolkningsundersøgelse: Danskerne er utrygge ved udsigten til selvkørende biler i trafikken

Af Redaktionen

Det skaber utryghed, at robotter, algoritmer og kunstig intelligens i fremtiden overtager styringen i bilen.

Befolkningsundersøgelse: Danskerne er utrygge ved udsigten til selvkørende biler i trafikken 2I Mercedes-Benz Danmarks årlige bilundersøgelse angiver godt halvdelen af danskerne, at de er utrygge ved udsigten til, at bilerne bliver selvkørende. Seks ud af ti er bekymret for sikkerheden i den nye teknologi.

Hvor kører bilerne hen om natten? Det kunne sagtens gå hen at blive et spørgsmål, som de kommende generationer af børn kommer til at stille deres forældre, hvis ellers det går med udviklingen inden for selvkørende biler, som eksperterne forudser, og flåder af fuldt ud automatiserede biler kommer til at køre rundt på egen hånd, tilgængelige på alle tider af døgnet og uden en menneskechauffør ved rattet.

Men mange danskere er langt fra overbevist om, at selvkørende biler skal bydes velkommen på vejene. Godt halvdelen af danskerne svarer i en ny undersøgelse af bilismen i Danmark, at de er utrygge ved udsigten til, at bilerne bliver selvkørende i fremtiden. Ifølge Mercedes-Benz Danmark, der står bag undersøgelsen, er der dog ikke grund til at være bekymret.

”Det er rigtigt, at den selvkørende teknologi er inde i en rivende udvikling, men det varer nogle år før bilerne kommer til at køre rundt uden et menneske bag rattet. I dag er det stadigvæk en chauffør af kød og blod, der bestemmer. Og sådan vil det være et stykke frem i tiden. Sikkerhed er det styrende mantra,” siger David Engstrøm, PR- og kommunikationschef hos Mercedes-Benz Danmark, og fortsætter:

”I dag har vi systemer, der kan hjælpe chaufføren med at køre bilen mere sikkert. Vores intelligente assistentsystemer kan blandt andet sørge for, at bilen holder sin egen vejbane, bremser op i nødsituationer – og dermed forhindrer uheld. De kan også parkere bilen helt uden, at chaufføren har hænderne på rattet. Faktisk har vi allerede mange biler med selvkørende teknologi på de danske veje, men de er bevidst designet til blot at assistere chaufføren – ikke tage over.”

Selvkørende teknologi skaber sikkerhed på vejene

I undersøgelsen angiver seks ud af ti, at de er bekymret for sikkerheden i den selvkørende teknologi. Derudover mener flere end hver tredje, at det decideret vil lede til flere ulykker i trafikken. Men teknologien er netop skabt for at øge sikkerheden på vejene. I 2017 lavede Vejdirektoratet en analyse, hvor det fremgik, at op til 30 pct. af de seneste års dødsulykker i trafikken i Danmark sandsynligvis kunne have været undgået, hvis alle biler var udstyret med selvkørende teknologi på det niveau, som de nyeste modeller udbyder i dag.

”Der er ingen, der på nuværende tidspunkt helt præcist kan forudsige, hvordan fremtidens transport og mobilitet kommer til at se ud. Men alt tyder dog på, at trafiksikkerheden vil stige i takt med, at ny, sikker teknologi indføres i bilerne. Teknologi bliver ikke træt eller distraheret af fx børn på bagsædet, og det er derfor oplagt at lade den hjælpe os med at køre bil i udvalgte situationer. Helt fra de første ABS-bremser har vi løbende introduceret systemer, som øger sikkerheden, og det vil altid være et fokuspunkt for os,” siger David Engstrøm.

Mercedes-Benz har i dag systemer til bilerne, som kan forudsige uheld og forberede bil og passagerer bedst muligt på kollisionen ved fx at aktivere havariblink, spænde sikkerhedsseler, aktivere bremser for at undgå dobbeltkollisioner, aktivt skubbe fører og passagerer væk fra kollisionsstedet og endda afspille en lyd i kabinen, som aktiverer ørets naturlige reflekser og beskytter mod varige høreskader.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>