3.408 unge søgte i år ind på de it-faglige uddannelser som 1. prioritet, hvilket er 10,4% flere end sidste år.
En vækst og interesse for it-faget der glæder Dansk Erhverv og IT-Branchen.
Med 94.604 ansøgere og en vækst på 7% generelt er der god interesse for at tage en videregående uddannelse i år, og ikke mindst de it-faglige uddannelser oplever øget interesse i år.
Antallet af ansøgere på it-uddannelserne er steget fra 3.086 i 2019 til 3.408 i 2020, hvilket svarer til en vækst på 10,4%. Og det positivt, hvis man spørger Dansk Erhverv og IT-Branchen.
”Hele samfundet er i gang med en enorm teknologisk forandring, og der bliver i den grad brug for it-specialister til at gennemføre den digitale transformation af Danmark, som også er forudsætningen for den grønne omstilling. Der er derfor positivt, at så mange unge har it-fagene som deres drømmeuddannelse,” udtaler Betina Hagerup direktør i Dansk Erhverv.
Også en efterspurgt kompetence i fremtiden
Allerede nu vurderer IT-Branchen, at der mangler 2.600 it-folk alene i it-branchen, og ifølge tal fra regeringen kan vi allerede i 2030 komme til at mangle op imod 19.000 it-specialister i Danmark.
”Hele arbejdsmarkedet skriger efter it-specialister. En tredjedel af de danske it-virksomheder har helt måtte opgive at besætte stillinger, fordi der simpelthen ikke er folk nok på markedet. Det får ikke bare it-branchen til at lide, det betyder også, at Danmarks digitalisering sættes ned i fart,” udtaler Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen.
Arbejdsmarkedet efterspørger især de tunge it-specialister som softwareudviklere, it-projektledere og sikkerhedseksperter. Derfor glæder det også brancheorganisationerne, at uddannelsessteder som f.eks. IT-Universitetet har fået flere ansøgere. Her er antallet af ansøgere steget med 16%.
Nu skal der også åbnes op på drømmeuddannelserne
Sidste år fik over 1.400 1. prioritetsstuderende nej til at komme ind på deres drømme it-studie. Af den ærgerlige grund, at der simpelthen ikke var sat penge nok af til, at alle de kvalificerede ansøgere kunne få plads på studierne.
”Det har været som at invitere unge, motiverede og dygtige mennesker til en lukket fest, når man opfordre dem til at søge ind, men ikke sætter penge af til, at de rent faktisk kan få lov til at starte på deres drømmestudie. En helt forkert tilgang, når nu erhvervslivet netop efterspørger it-specialister,” siger Natasha Friis Saxberg.
Det bliver der forhåbentligt lavet om på i år, hvor der er lavet en bred politisk aftale om, at der skal etableres 5.000 ekstra uddannelsespladser, og hvor især STEM-fagene skal tilgodeses.
”Det er stærkt at Christiansborg har bevilget penge til flere studiepladser. Det er en den bedste investering i fremtiden – for den enkelte og for landet,” slutter Betina Hagerup fra Dansk Erhverv.