I det seneste Global Cybersecurity Index, der hvert år udarbejdes af International Telecommunication Union (ITU), ligger Danmark på en kedelig 32. plads, når man måler landenes cybersikkerhed – lige efter Kasakhstan.
En placering der bekymrer både Dansk Erhverv og IT-Branchen.
”Sikkerhedsmæssigt ligger vi lige bag lande som Kasakhstan, hvilket langt fra er godt nok for et digitaliseret land som Danmark,” lyder det fra, Martin Jensen Buch, chefkonsulent i IT-Branchen, og fortsætter: ”Det er især omkring myndighedssamarbejdet, vi halter bagefter, så det er et område, hvor vi helt klart skal blive bedre på tværs af den offentlige sektor og det private erhvervsliv.”
ITU går ind og måler på 20 forskellige sikkerhedsindikatorer, hvorefter der udregnes en samlet cybersikkerhedsscore for hvert land. Og det er især indenfor området omkring samarbejde, at Danmark halter bagefter.
For at Danmark kan bevæge sig længere op af ranglisten over lande med højt niveau af cybersikkerhed, er der derfor behov for væsentlige forbedringer indenfor samarbejde.
”Vi har en god dialog med de danske myndigheder og har også en fornemmelse af, at myndighederne er gode til at snakke sammen” supplerer, Christian von Stamm Jonasson, chefkonsulent i Dansk Erhverv. ”Men det er også et stort område, og på grund af sektoransvarsprincippet er der rigtig mange forskellige myndigheder, hvilket gør det nødvendigt at bruge ekstra kræfter på at samle de mange indsatser, som ligger spredt ud hos myndighederne.
Dansk Erhverv og IT-Branchen bakker op om et styrket offentlig-privat samarbejde om cybersikkerhed, da det er vigtigt at få begge grupper inddraget i et offentlig-privat samarbejde om at styrke cybersikkerhed i Danmark.
”Vi samler CISO’er og ledere med ansvar for it-sikkerhed i et netværk, hvor vi deler viden om trusler og effektiv sikkerhed. Det er også her, vi henter input til Dansk Erhvervs arbejde med cyber policy”, udtaler Christian von Stamm og følges op af Martin Jensen Buch, der siger, at ”Vi har nogle af de førende it-eksperter siddende blandt danske it-sikkerhedsvirksomheder. De er en kæmpe ressource på grund af deres store viden og erfaring, og derfor også vigtige at få i spil for at styrke vores fælles cyberforsvar.”