Julemarkederne i Sverige har lange og stolte traditioner bag sig, og 2018 er bestemt ingen undtagelse.
Barndomshjemmet på Astrid Lindgrens Näs byder indenfor til gammeldags jul, man kan opleve Downtown Abbey på smålandsk, børnene er i fokus med ponyridning og julegodter på Tofta Herregård – og i Gøteborg blænder de op for alternative julemarkeder med fokus på design. Alle steder er delikatesser og juleøl et must. Og så er der også et 20-års jubilæum.
Ild i pejsen, peberkager og safranboller, hygge og kunsthåndværk a la gamle dage og julelys i tusindtal. God mad og juleøl. For mange er julemarkederne ensbetydende med, at julestemningen begynder at indfinde sig, og man forstår hvorfor, når man besøger de svenske af slagsen.
”Julen koster mange penge, synger man i den danske julesang ”Højt fra træets grønne top”, men i år er der mange penge at spare på julehygge og julegaver, hvis man tager turen til Sverige. Valutakursen er nemlig rekordlav set i forhold til de seneste 9 år. Turen til Sverige kan også virkelig sætte gang i julestemningen, som er noget, svenskerne typisk går højt op i, og så kan juledelikatesser og fine, håndlavede julegaver købes med hjem til juleaften”, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.
Udpluk af årets svenske julemarkeder
Skåne
Sydsveriges smukkeste julemarked: Katrinetorp udenfor Malmø, 7.- 9. december.
Det traditionelle svenske julemarked siges at være Sydsveriges smukkeste. Her kan man opleve alt fra kunsthåndværk og julegodter til blomster, sang og musik. Indånd duften af jul i Katrinetorps havecafé, hvor der serveres kaffe, smørrebrød og hjemmebag, eller deltag i nogle af de sjove inden- og udendørsaktiviteter, der arrangeres for besøgende i alle aldre. I markedsboderne er der traditionelt håndværk som håndlavede stearinlys, karameller, pølsedelikatesser, fåreskindsprodukter, træværk og lækre strikvarer. I alt lyser tusindvis af havelys og fakler, når mørket falder på, og luciaoptoget gør deres entré.
20-års jubilæum på Wrams Gunnarstorp udenfor Helsingborg, 1.- 4. november
Julemarkedet på Wrams Gunnarstorp er Skånes største af sin art, og i år fejres endda 20-års jubilæum på det smukke, gamle slot, som også har været danskejet. Her inviteres gæsterne til julehygge, som er tilrettelagt, så det 100 % matcher gamle svenske juletraditioner. Synet, når du er på vej op til markedet, er imponerende, ikke mindst om aftenen, da slottet er oplyst med tusindvis af lys. Indendørs finder man over 80 af landets bedste kunsthåndværkere, der gerne vil fortælle om deres fingernemme disciplin. I fødevareboden er der alle mulige juledelikatesser samlet, og de kan nydes og købes med hjem.
Se mere: www.svenska-slottsmassor.se/vara-massor/jul-pa-wrams-gunnarstorp-1-4-11
Nyt, stort drivhus giver smagsprøver på Norrviken udenfor Båstad, 24. – 25. november
Snart iklæder Norrviken i Båstad sig de flotteste juleklæder, og det er atter blevet tid til at tage hele familien i hånden for at besøge det traditionsrige julemarked. Her venter der masser af uforglemmelige oplevelser, som kan være med til at give juletiden lidt ekstra hygge. Et nyt stort drivhus giver masser af smagsprøver. Og man kan også tage en tur i en gammeldags hestevogn, smage svenske julegodter, gå på opdagelse i juletræslabyrinten eller fordybe sig i de mange boder – alt sammen til lyden af julemusik.
Se mere: https://norrvikenbastad.se/evenemang/jul-pa-norrviken
Halland
Gastronomisk vinter-wonderland på Wapnö udenfor Halmstad, 22.-25. november og 30. november – 2. december, 2018
Kun nogle få timer fra København kan man få eventyrlig stemning og smagen af jul. Wapnö er en af Sveriges største og mest interessante gårde, og i juletiden forvandles de traditionelle omgivelser til et gastronomisk vinter-wonderland. Med ca. 150 udstillere, der hver især giver deres bud på julens delikatesser, kan man smage sig igennem julens mange nuancer, samtidig med at man nyder julestemningen – tændte fakler og haveblus, juletræer, oplyste vinduer, julesalmer og ikke mindst juledufte. I løbet af julemarkedet vil gården stadig være åben som normalt, så hvis man har lyst til at se, hvordan en ko malkes, sidde i en traktor eller bare ønske alle dyrene en glædelig jul, vil det også være muligt.
Se mere: www.wapno.se
Nyhed: Hele tre weekenders julemarked på Tjolöholm Slot syd for Gøteborg, 16. – 18. november, 23. – 25. november & 29. november – 2. december
I år er det 31. gang, at Tjolöholm Slot synger julen ind, så der er masser af juleerfaring her på stedet. Det er samtidig et af Hallands største julemarkeder. Nyheden i år er, at julemarkedet holder åbent i tre weekender, da efterspørgslen har været til det. Der er tale om et traditionelt julemarked med over hundrede udstillere og mange programaktiviteter. Den rare julemand tager f.eks. gladeligt imod børnenes ønskesedler, og nisserne lægger sædvanen tro julepuslespil med børnene. Der er også slikbruser og julemusik i børnehøjde. Hvis man mest af alt har brug for at slappe af og spadsere rundt på det fine slot, kan man naturligvis også gøre det.
Se mere: http://www.tjoloholm.se/kalender/julmarknad-2/
Göteborg
Traditionelt Haga julemarked i Göteborg, 24.-25. november, 1.-2., 8.-9-, 15.-16. december
Når det bliver juletid, forvandles et af Göteborgs ældste kvarterer til ét stort julemarked, hvor julesjæle kan finde alt, hvad hjertet begærer. I Haga Nygata kan man finde alt lige fra hjemmelavede og lokalproducerede varer til nye, trendy ting. Salget vil både foregå i butikker og fra markedsboder, som man finder langs den pyntede Haga Nygata. Og når man har brug for en pause, kan man besøge en af de mange cafeer og få sig et stort glas gløgg og en nybagt peberkage.
Se mere: https://www.goteborg.com/haga-julmarknad/
Et utraditionelt, trendy julemarked – Á la London i Göteborg, 24. – 26. november
I stedet for at fokusere på julenisser, julepynt og brændte mandler, som man ofte gør på traditionelle julemarkeder, har man på Á la London i Gøteborg valgt at fokusere på nye og spændende designgenstande. Et sjældent men sandt syn. Som besøgende vil man derfor i stedet for blive mødt af fine, unikke designartikler og lækkerier indenfor mode, boligindretning og kunst, som er svært at opdrive andre steder. 80 designere med hver deres input og stil vil være til stede, så mulighederne er mange. Og med tre fulde dage kan dette marked synes at være det perfekte sted at lede efter noget personligt til en, som man har kær eller en belønning til sig selv. Her kan man tænke anderledes og shoppe, til man segner.
Se mere: https://www.goteborg.com/a-la-london-juldesignmarknad
Jul med design som overbygning i Liseberg, 16.–18., 23.–25. og 29.-30. november, 1.–2., 5.–9., 11.–23. og 26.–30. december
Udover Lisebergs traditionelle julemarked kan man i juletiden i den svenske forlystelsespark også finde et designmarked i Lisebergstornet. Så når man har brug for en pause fra de vilde forlystelser, julepynt- og nisser, kan man tage rulletrappen op i højderne og fordybe sig i de mange designartikler og kunsthåndværksting, som man finder på markedet. Her kan man finde julegaver fra kendte mærker samt unikke udstillere med mindre produktioner.
Se mere: https://www.liseberg.se/jul-pa-liseberg/julens-omraden/
Vestsverige
Julemesse på Carlstens Fæstning, Marstrand, 9. – 11. november
I den anden weekend i november er de svenske juletraditioner i centrum på Carlstens Fæstning i Marstrand. Skærgårdsidyllen er intakt i Marstrand, som er en populær, lille ferieby med gamle særprægede træhuse. Her ligger også mange barer og eksklusive butikker, atelierer og gallerier, som er et besøg værd. Men i weekenden 9. – 11. november er Carlstens Fästning altså omdannet til det fineste julemarked. Fæstningen er opført i begyndelsen af 1700-tallet og giver en unik kulisse i de tre dage, julemarkedet afholdes. Hele fæstningen bliver iklædt julepynt og masser af julelys. Her møder man flere af landets bedste kunsthåndværkere og kan smage på alt, hvad der er nødvendigt på julebordet.
Se mere:https://carlsten.se/julmassa-pa-carlstens-fastning
Ponyridning og teater på Tofta Herregård nord for Göteborg, 1. – 2., 8. – 9. og 15. – 16. december
På julemarkedet på Tofta Herregård kan man i sandhed opleve stemning i og omkring det gamle kornmagasin, og det er en dejlig udflugt for hele familien. Man kan nyde en varm kop kaffe eller kakao i den lokale café, lade sig inspirere af de mange udstillere og købe en julegave med hjem eller lidt lækkert, som kan komme på julebordet den 24. december. Og til de små, som synes juleshopping er kedeligt i længden, vil der være ponyridning, teater og mulighed for at komme helt tæt på gårdens køer og får.
Se mere: https://www.toftaherrgard.se/sv/julmarknad
Småland
Downtown Abbey på Huseby i det sydlige Småland, 10. – 18. november
Med 170 udstillere, 200 juletræer, 500 tændte fakler og haveblus er julemarkedet på Huseby et af de største i Norden, og det afholdes ca. 20 kilometer fra Växjö. Især grundet markedets 70 forskellige madbutikker er maden et højdepunkt i Huseby, da der er mulighed for at smage mange forskellige juledelikatesser. For første gang i år vil det også være muligt at se det gamle 1800-tals slot indrettet i traditionel gammel stil og møde herskabet, familien Stephens, der forbereder sig til en smålandsk jul. Alle guider vil være iført gammeldags tøj og vil samtidig agere tjenere, der pynter op på slottet.
Se mere: http://husebyjul.se/
Nyhed: Kosta Glasbruks jul nu også med skøjtebane og karrusel, 10. – 23. december + 25. – 30. december
På glasværket Kosta Glasbruk midt i Glasriket fejres julemessen helt til nytår. Hele området forvandler sig til en glitrende vinterverden med sne, lys og farver. Her finder man også markedsboder med julemad og kunsthåndværk. Helt centralt står naturligvis faciliteterne med glødende glasovne, hvor man kan føle varmen og se de dygtige glasblæsere forme glasmassen til glaskunst. Nyt dette år er en skøjtebane, karrusel og en minidyrepark til alle børnene, så de har noget at lave op til jul og op til nytår, når ventetiden kan synes lang.
Se mere: http://destinationkosta.se/jul-i-kosta/
Man kommer langvejs fra til julemarked på Kalmar Slot, 29. november – 2. december
På det historiske Kalmar Slot bydes op til dans med et meget stemningsfuldt julemarked. Her er masser af engagerede udstillere, der sælger kunsthåndværk, lækre delikatesser og julelækkerier. Her finder man også Sveriges bedste smede, stearinlysproducenter og tekstildesignere. Slottets fødevarebod frister med julebordsfavoritter som ost, brød, sennep, fisk, skinker og alle de søde sager til jul. At tage til julemarked på Kalmar Slot er blevet en tradition for mange, og de besøgende kommer langvejs fra. Mange vil mene, at julemarkedet på Kalmar Slot er blandt landets mest stemningsfyldte og også et af de største. Mange udstillere er lokale, men også resten af landet er repræsenteret. Et hit er også at gå ind i slotskirken og lytte til julemusik, inden man vender næsen hjemad.
Se mere: https://www.kalmarslott.se/evenemang/julmaessa-pa-kalmar-slott
Astrid Lindgrens eget julemarked, 14. – 16. december
Den 14. december åbner det traditionelle julemarked på Astrid Lindgrens Näs – julemarkedet ved den store forfatterindes eget barndomshjem. Her er en vidunderlig blanding af omkring 50 udstillere med kunst og madfokus akkompagneret af salg fra boder, smagsprøver og julemusik. Adventsorkesteret går rundt og spreder den fine julestemning. Man må endelig også gå ind i Astrid Lindgrens gamle hjem og se hendes første base i livet og de vekslende udstillinger her. En god kombination af traditionel jul, gode fortællinger og et kig ind i forfatterindens egen hverdag.
Se mere: www.astridlindgrensnas.se
Eksjö julemarked som for 100 år siden, 8. – 9. december
Eksjö julemarked er Smålands største julemarked, der foregår udendørs! Den unikke træby udgør “scenerne” for arrangementet, og her ryger man 100 år tilbage i tid til et julemarked i ægte Astrid Lindgren-ånd. Hundredvis af kunsthåndværkere viser og sælger deres varer på Eksjö Museum, Museigården, Fornminnesgården, Lilla Torget og Stora Torget. Duften af gløgg og hånddyppede lys fylder luften, ørerne forkæles med klapren fra hestehove mod den hårde sne, og øjnene kan opleve, hvordan de gamle kunsthåndværksdiscipliner udføres. Her skabes og sælges enebærkranse, stråhåndværk, keramik, gamle sølvting, hånddyppede stearinlys, strikvarer, filt i alle afskygninger og meget mere. På julemarkedet er også et bredt udvalg af julens godbidder som marcipan, brød, røget fisk og pølser, tærter, traditionel smålandsk ostekage, syltetøj, chokolade og meget mere.