Håndbolddata skærper præstationen hos danske topdommere
Hjem SYSTEMATIC Håndbolddata skærper nu præstationen hos danske topdommere

Håndbolddata skærper nu præstationen hos danske topdommere

Af Redaktionen

Landstrænergruppen for håndbolddommere skifter fornemmelser ud med fakta og anvender data til at sikre mere ensartede bedømmelser i dansk og international elitehåndbold.

Dommertræner og tidligere topdommer Martin Gjeding ser et enormt potentiale for dataanalyse i sportens verden.

Under EM i herrehåndbold 2022 testede TV2 Systematics nye business intelligence-løsning, hvilket gjorde kommentatorerne i stand til krydre dækningen med nøjagtig og til tider overraskende statistik og fakta om hold, spillere og resultater.

Nu har også Landstrænergruppen for håndbolddommerne fået øjnene op for mulighederne og taget analyseværktøjet i brug.

Løsningen samler relevante data fra håndboldkampe fra nationale håndboldligaer, Champions League, VM og OL. Dataene præsenteres i overskuelige grafer, tabeller og procentsatser, hvilket giver dommerne mulighed for at se, hvordan de præsterer over tid og sammenlignet med hinanden.

Fokus på mere ensartede bedømmelser

Landstrænergruppen, der arbejder med at udvikle topdommere i dansk håndbold, er de første dommere, der har fået adgang til løsningens dataanalyser. De har udvalgt tre parametre, de ønsker at skabe forbedringer på: Antal kendelser, udvisninger og straffe per kamp.

”Den samling af data, som vi får fra Systematics løsning, er startskuddet til at forstå, hvor vi skal sætte ind for at nå vores mål om at skabe mere ensartede bedømmelser i dansk og international håndbold. Det er langt bedre end at basere sin indsats på mavefornemmelser,” fortæller Martin Gjeding, der er en af tre trænere i Landstrænergruppen. Han har desuden udmærket sig som topdommer i både EM-, VM- og OL-håndboldkampe.

Sammenligning af data afslører forskelle

Trænernes overordnede fokus er, at topdommerne skal have en fælles forståelse af, hvornår der skal dømmes hvad; de såkaldte standardsituationer.

”Det skal helst være sådan, at alle dommerpar bedømmer nogenlunde ens. Det duer jo ikke, hvis kampens udfald delvist afhænger af hvilket dommerpar, der skal dømme kampen,” siger Martin Gjeding.

Målet er derfor at opnå mere ensartede præstationer i dommergruppen, og med Systematics dataløsning kan dommere nu sammenligne deres bedømmelser med andre dommere. Med statistik over en lang række kampe kan også trænerne løfte sig fra et snævert fokus på enkeltkampe til et nuanceret overblik over dommernes præstationer.

Håndbolddata skærper præstationen hos danske topdommere”Større datasæt giver os mulighed for at følge dommernes udvikling over tid for at kunne evaluere, om deres præstationer er på vej i en positiv retning. De aggregerede tal gør det også mere synligt, hvilke langsigtede tendenser man bør være opmærksom på,” forklarer Peter Bredsdorff-Larsen, Landstræner for Færøernes herrehåndboldlandshold og ligeledes medlem af Landstrænergruppen.

Arbejdet med data skaber håndgribelige resultater

Martin Gjeding vurderer, at de danske topdommere har gjort imponerede fremskridt, siden Landstrænergruppen inkluderede Systematics dataløsning som et analyseværktøj i deres arbejde.

”Målet er at ensarte topdommernes præstationer, og Systematics dataløsning gjorde det synligt for os, hvor vi skulle tage fat. Løsningen viste eksempelvis, at det dommerpar, der dømmer flest straffekast, i gennemsnit dømmer 120 % flere straffekast per kamp end det dommerpar, der dømmer færrest.

Selvfølgelig kan der være forskel på de enkelte kampe, men hen over mange kampe burde gennemsnittet være nogenlunde ens for alle dommerpar,” fortæller Martin Gjeding.

Enormt potentiale i sportsdata

Landstrænergruppen samlede de to dommerpar og kom frem til en fælles forståelse for, hvornår man bør dømme straffekast. Nu er forskellen på antal dømte straffekast blevet sænket fra 120 % til blot 20 %. En klar forbedring, mener Martin Gjeding.

Spørger man Martin Gjeding, har vi kun set en brøkdel af det potentiale, der ligger i at arbejde med dataanalyser af sport.

”Det her er bare begyndelsen. Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan vi kan bruge data i sporten,” spår topdommertræneren.

Potentialet begrænser sig ikke til håndboldens dommere. Under vinterens EM i herrehåndbold oplevede danskerne, hvordan fra TV2 brugte dataløsningen til at berige seerne med statistikker og sammenligninger mellem hold og spillere.

Solveig Dissing, der er senior project manager i Systematics Business Intelligence & Data Science-afdeling, forventer, at også spillere, klubber og agenter kan anvende løsningen til bl.a. optimering af performance. På sigt kan andre sportsgrene også få glæde af Systematics analyse- og visualiseringsværktøj.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>