Har du talt med dit datagrundlag i dag?
Hjem SAP Har du talt med dit datagrundlag i dag?

Har du talt med dit datagrundlag i dag?

Af Redaktionen

Generativ kunstig intelligens baseret på de store sprogmodeller er med fuld fart på vej ind i professionelle it-miljøer.

På en række områder kan vi spare og optimere med naturligt sprog direkte mod datagrundlaget.

Guldet glimter, hvis dit barn, barnebarn eller lillesøster hellere vil være prompt-ingeniør end brandmand eller dyrlæge.

En prompt-ingeniør er nemlig specialist i at stille de spørgsmål i naturligt sprog, som får ChatGPT eller en af dens kolleger til at levere pålidelige og værdifulde svar.

Der er oplagte udfordringer og etiske dilemmaer forbundet med at bruge denne teknologi helt generelt ude i verden, hvor vi kan have svært ved at skelne mellem løgn og latin og mellem menneske og maskine. Men inde i vores digitale forretningssystemer  forholder det sig noget anderledes.

Har du talt med dit datagrundlag i dag?

Med de store sprogmodeller indlejret i forretningsapplikationen opnår man en meget lavere barriere mellem menneske og det forretningsorienterede datagrundlag. Du skriver i naturligt sprog til applikationen og får gode svar på ingen tid. Lige om lidt taler du også med dit datagrundlag.

Nu er det ikke nyt at have AI-kapabilitet indbygget i fx ERP-landkabet, men et interface i naturligt sprog tilfører unægteligt et boost af værdiskabelsen. Lad mig give nogle eksempler fra SAP’s univers, hvor vi bl.a. arbejder med API’er fra OpenAI:

  • Den digitale assistent tilknyttet CRM-løsningen giver dig et komplet 360 graders view over kunden, før du har det årlige statusmøde.
  • I naturligt sprog spørger du om hjælp til at finde funktioner og smutveje i systemet. Her estimerer vi at brugere kan spare op mod to tredjedele af den tid, de bruger på at lede efter relevant information.
  • Spørg den digitale assistent om forslag til procesmodel eller forbedringer af procesmodeller. Potentialet er en halvering af arbejdstiden.
  • Et helt særligt område er muligheden for programudvikling. Hvis Jytte i Finans kan beskrive den ønskede funktionalitet i naturligt sprog, og lade den indbyggede AI levere koden, så har vi virkelig sat fart i citizen development. Vi overkommer måske ressourceudfordringen omkring applikationsudvikling på en måde, som er stærkere end no-code og low-code.
For godt til at være sandt?
Har du talt med dit datagrundlag i dag?

Thomas Madsen, Head of SAP Data Lab Copenhagen i SAP Experience Center Copenhagen

Det er kun seks måneder siden, at ChatGPT blev åbnet for hele verden og fik millioner af brugere på ingen tid. Det har naturligt ført til en række advarsler og bekymringer.

Som professionel bruger er det nok afgørende, at man bruger sprogmodellen gennem et API og dermed beholder egne data i sikkerhed. Kunderne har stadig krav på, at deres data er i trygge hænder.
Hvis vi sætter turbo på forretningsdata med AI og med naturligt sprog, så stiger værdien af høj datakvalitet og solid metadata management. (Men det kan AI faktisk også bidrage til). Et svagt datagrundlag vil blot producere fejl og misforståelser.

Det er også reelt bekymrende, at de store sprogmodeller stort set alle sammen er enten amerikanske eller kinesiske. Vi har i Europa alle gode grunde til at udvikle og styrke vores muskler på AI-området, og vi skal gå forrest med etiske retningslinjer og regulering.

Når det er sagt, så mener jeg at AI indbygget i virksomheders it-løsninger ikke er for godt til at være sandt. Vi får et boost i produktivitet.

Af Thomas Madsen, Head of SAP Data Lab Copenhagen i SAP Experience Center Copenhagen

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>