5G-nettet vil skabe nye muligheder for virksomheder og borgere og øge teleinfrastrukturens samfundsmæssige betydning.
Udrulningen af 5G øger teleinfrastrukturens samfundsmæssige betydning, da det gør det muligt at effektivisere og automatisere den grønne omstilling af flere sektorer såsom landbrug, industri, energi, sundhed og transport samt store dele af den offentlige sektor. Energistyrelsen følger derfor udviklingen tæt i forhold til mobilselskabernes udrulning af 5G-net rundt om i landet. Med TDC’s udmelding om, at de åbner for deres 5G-net i september 2020, er udrulningen af 5G i Danmark nu skudt i gang.
Energistyrelsen udarbejdede i 2019 en ”5G-handlingsplan for Danmark”, hvor det blev beskrevet, at Danmark skal være med helt i front, når det handler om udrulning af digital infrastruktur, herunder 5G. 5G-nettet forventes at skabe nye spændende muligheder for borgere såvel som erhvervslivet.
Det forventes, at 5G vil give ekstremt pålidelig kommunikation, gøre det muligt at håndtere flere samtidige enheder og brugere samt give endnu højere hastigheder.
Energistyrelsen administrerer på statens vegne frekvensressourcerne i Danmark. Det er derfor også Energistyrelsen, som holder auktioner over frekvenstilladelserne i Danmark. Det gælder herunder også frekvenserne i 700 MHz-, 3,5 GHz- og 26 GHz-frekvensbåndene, som bliver anset for at være de vigtigste frekvensbånd til 5G. Energistyrelsen har i marts 2019 bortauktioneret 700 MHz-frekvensbåndet til Hi3G, TT-Netværket og TDC, som alle blev tildelt frekvenser i frekvensbåndet.
Energistyrelsen har udstedt tidsbegrænsede tilladelser i 3,5 GHz -frekvensbåndet, som mobilselskaberne kan anvende til 5G, indtil auktionen over frekvensbåndene er afviklet i Danmark.Det er Energistyrelsens forventning, at den næste auktion skal holdes inden udgangen af 2020.