Ny trusselsrapport fra ESET viser bla. stor stigning i angreb imod Microsoft SQL Server.
Hjem SIKKERHED Ny trusselsrapport fra ESET viser bla. stor stigning i angreb imod Microsoft SQL Server

Ny trusselsrapport fra ESET viser bla. stor stigning i angreb imod Microsoft SQL Server

Af Redaktionen

Ny trusselsrapport fra ESET for første halvdel af 2023, fremhæver cyberkriminelles bemærkelsesværdige tilpasningsevne:

gennem udnyttelse af sårbarheder, opnåelse af uautoriseret adgang, kompromittering af følsomme oplysninger eller bedrageri af enkeltpersoner.

ESET har udgivet sin seneste trusselsrapport, som opsummerer trusselslandskabstendenser set i telemetridata fra december 2022 til maj 2023. I 1. halvår 2023 observerede vi udvikling, der fremhævede cyberkriminelles bemærkelsesværdige tilpasningsevne og jagt på nye angreb: Udnyttelse af sårbarheder, opnåelse af uautoriseret adgang, kompromittering af følsomme oplysninger og bedrageri af enkeltpersoner. En af årsagerne til skift i angrebsmønstre er strengere sikkerhedspolitikker introduceret af Microsoft, især ved åbning af makroaktiverede filer.

ESET-telemetridata tyder også på, at operatører af det engang så berygtede Emotet-botnet har kæmpet for at tilpasse sig den krympende angrebsoverflade, hvilket muligvis indikerer, at en anden gruppe har erhvervet botnettet. På ransomware-arenaen genbrugte aktører i stigende grad tidligere lækket kildekode til at bygge nye ransomware-varianter. I løbet af første halvdel af 2023 fik sextortion-e-mail-svindel et comeback, og ESET observerede en alarmerende vækst i antallet af vildledende Android-låneapps.

  • Ny trusselsrapport fra ESET viser bla. stor stigning i angreb imod Microsoft SQL Server.En fornyet interesse og en 85% stigning i Brute Force angreb imod Microsoft SQL Server
  • Angribere udviklede nye metoder til at forsøge at omgå Microsofts sikkerhedsforanstaltninger, herunder at bruge bevæbnede OneNote-filer i stedet for Office-makroer. ESET eksperter observerede comebacket af såkaldte sextortion-svindel-e-mails og en alarmerende vækst af vildledende Android-låneapps.
  • ESET telemetridata tyder også på, at operatører af Emotet-botnettet har kæmpet for at tilpasse sig, hvilket muligvis indikerer, at en anden gruppe har erhvervet botnettet.
  • Lækket kildekode fra ransomware-familier som Babyk, LockBit og Conti er blevet brugt i stigende grad i udviklingen af nye ransomware-varianter i H1 2023.
  • H1 2023 trusselrapporten dækker december 2022 til maj 2023 og går fra en treårig til en halvårlig udgivelsesplan.

Ifølge rapporten, i et nyt forsøg på at omgå Microsofts sikkerhedsforanstaltninger, erstattede angribere Office-makroer med bevæbnede OneNote-filer i H1 2023, hvilket udnyttede muligheden for at indlejre scripts og filer direkte i OneNote. Som svar justerede Microsoft standardopsætningen, hvilket fik cyberkriminelle til at fortsætte med at udforske alternative indtrængningsvektorer, hvor intensivere brute-force-angreb mod Microsoft SQL-servere potentielt repræsenterer en af de testede erstatningstilgange.

Mens cryptocurrency-trusler har været støt faldende i ESET telemetri – ikke engang genopstået af den nylige stigning i bitcoins værdi – fortsætter cryptocurrency-relaterede cyberkriminelle aktiviteter, med cryptomining og cryptostealing-kapaciteter, der i stigende grad inkorporeres i mere alsidige malware-stammer. Denne udvikling følger et mønster, der er observeret i fortiden, såsom da keylogger-malware oprindeligt blev identificeret som en separat trussel, men til sidst blev en fælles funktion for mange malware-familier.

Ved at se på andre trusler, der fokuserede på økonomisk gevinst, observerede ESET forskere comebacket af såkaldte sextortion-svindel-e-mails, udnyttelse af folks frygt relateret til deres onlineaktiviteter og en alarmerende vækst i vildledende Android-låneapps, der udgav sig som legitime personlige lånetjenester og udnyttede sårbare personer med akutte økonomiske behov.

IT-sikkerhedsekspert Leif Jensen fra ESET i Norden siger om rapporten: “I takt med at virksomheder verden over bliver bedre til at beskytte sig, er det interessant at se hvordan de IT kriminelle tilpasser sig – det bør minde os om at IT sikkerhed ikke er set-and-forget, men noget der er dynamisk og som vi er nødt til at forholde os til hver eneste dag året rundt”

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>