Selvom regeringens målsætning om antallet af elbiler på de danske veje i 2030 er nedjusteret fra 1 million til 775.000, møder den stadig kritiske røster.
Nu viser en ny app sig som den mulige løsning på de store ambitioner.
10 minutter. Så lang tid må man højst vente ved en lynlader i 2030, hvis det står til Transportministeriet. Ambitionen kan virke højtragende, men faktisk bør det være sådan, at der slet ingen kø opstår ved strømboksene.
Sådan lyder målsætningen fra den nye danske elbilsplatform Monta, der gik i luften den 1. februar og siden har hentet 29,8 mio. kroner i investeringer fra venture-fondene Pale Blue Dot og Byfounders.
Tanken bag appen er at gøre de mange private, virksomheds- og foreningsejede ladestandere tilgængelige for udefrakommende elbilister, der har brug for dem. Derudover tilbyder Monta en platform, hvor boligforeninger og virksomheder kan anlægge og administrere egne ladestandere til gavn for både medarbejdere og private elbilister.
Stifterne Casper Rasmussen og Anders Møller Pedersen har selv beskrevet Monta som Airbnb for elbiler, men de er klar over, at de høje ambitioner ikke kan hvile på velmenende ønsker alene. Makkerparret, som begge er tech-profiler med flere apps på cv’et, har derfor udviklet en praktisk løsning, der skal fjerne køen ved ladestanderne.
”Vi kalder det Smart Queue. Det er et intelligent køsystem, der sætter opladningerne i system. Så snart din bil er færdigopladet, får du en notifikation. Og inden da har den næste i køen fået besked om, at det er deres tur om lidt,” siger Casper Rasmussen, Montas administrerende direktør.
Featuren, der er den eneste af sin slags herhjemme, gør det ikke blot nemmere at komme til ved ladestanderen. Ifølge direktøren nuancerer den også selve debatten omkring ladestandere.
”Med Smart Queue angriber vi udfordringen med ladestanderne fra en ny vinkel. Løsningen undgår både flaskehalse med lang kø og perioder med ingen opladning, som ofte er et problem. Vi øger altså deres belægningsgrad markant. I stedet for blot at se på hvor mange flere ladestandere samfundet har brug for, fokuserer vi på at bruge dem, der allerede er, på mest effektiv vis,” siger Casper Rasmussen.
Monta har siden sin start i februar åbnet afdelinger i Norge, Sverige, Storbritannien og Tyskland. Virksomheden sigter efter at have 400.000 brugere i 2022.