Derfor bør dataanalyse foregå i skyen
Hjem CLOUD Derfor bør dataanalyse foregå nu i skyen

Derfor bør dataanalyse foregå nu i skyen

Af Redaktionen

I dag er der tungtvejende forretningsmæssige argumenter for at lægge dataanalyse i skyen.

Ved at kombinere dataanalyse med cloud-teknologi skabes der mulighed for at accelerere digitaliseringen og for at træffe datadrevne beslutninger.

Det skyldes i høj grad, at viden og de nødvendige ressourcer er mere tilgængelige, end de tidligere har været. Det er særdeles vigtigt i dag, fordi moderne dataanalyse handler om flere områder end blot data, analysemodeller og analyseværktøjer.

Listen over aktiviteter, der kræver avanceret dataanalyse og adgang til data, vokser støt og indeholder bl.a. avanceret prognose, edge-løsninger, digitale tvillinger, 5G samt demokratisering af data og analyse.

Det betyder, at interessen og behovet for kompetencer inden for datavidenskab er stærkt stigende. Kort fortalt er datavidenskab en kombination af dataanalyse, datastyring, programmering og forretningsviden, der tilsammen muliggør moderne, avanceret dataanalyse og værdiskabelse i praksis.

Adgang til data og information samt et øget behov for forskellige typer af kompetencer er afgørende for udviklingen af ​​dataanalyse​​. Efterspørgslen efter de ovenfor nævnte kompetencer er stigende – og ikke kun til at bygge analysemodeller. Hvordan skal en dataanalytiker kunne håndtere alle de forskellige kompetencer og nye, som udvikles over tid?

Det er her skyen og de ressourcer, der findes på internettet, kommer i spil. Ufattelige mængder viden og teknologiløsninger er tilgængelige for alle i form af hjemmesider med information, cloud-baserede værktøjer og cloud-platforme, der kan håndtere store mængder data – og ikke mindst automatiserede løsninger til hidtil dyre og ressourcekrævende aktiviteter såsom datahåndtering.

Efterspørgsel på cloud-tjenester stiger

Det mærkes på efterspørgslen. I 2021 steg salget af SAS’ cloud-tjenester til dataanalyse f.eks. med 29% i Europa. For kunderne er der også mange af økonomiske incitamenter – en ny undersøgelse foretaget af Forrester Consulting viser en tilbagebetaling på 204% på investeringer i SAS-løsninger på Microsofts cloud-platform Azure over tre år.

Man kan uden overdrivelse sige, at cloud har demokratiseret og strømlinet dataanalysen – og vil fortsætte med at gøre det. Cloud gør det muligt at koordinere og samkøre data fra en lang række kilder uden at skulle vente på, at IT får nye servere, der kan håndtere de nye mængder data – specielt i en tid med mangel på halvledere.

Der er flere vigtige aspekter. For det første kan meget af den nødvendige funktionalitet stilles til rådighed via cloud-tjenester, hvilket betyder, at den enkelte dataanalytiker ikke behøver at sætte sig ind i og administrere alle teknologiske løsninger.

Derfor bør dataanalyse foregå i skyen

Christian Christensen, Analytics Architect, SAS Institute

For det andet investerer mange udviklere af dataanalyseplatforme meget tid i at gøre værktøjerne så intuitive som muligt, således at flere i virksomheden kan arbejde med analyserne, der igen gør dataanalyse tilgængelig for flere, også ikke-uddannede dataanalytikere. Det betyder igen, at de specialiserede dataanalytikere kan bruges mere energi på at forstå og analysere forretningsområder,  vurdere, hvordan analysemodeller skal implementeres og bruges af forretningen samt fortolke resultaterne af analyser, der i sidste ende fører til bedre forretningsbeslutninger.

Omkostningerne falder når cloud tages i brug

Avanceret dataanalyse bliver i samme ombæring mere omkostningseffektiv, fleksibel og skalerbar, med færre indledende investeringer men med de nyeste analyseværktøjer og den nødvendige tekniske infrastruktur til rådighed.

I dag er der stor kapacitet til at samle nøglekompetencer og aktører fra forskellige steder – på tværs af geografi, brancher, kompetencer og teknologier – for at forfine både data og analyser, der kan laves i disse cloud-miljøer. Skyen demokratiserer dataanalyse og skaber forudsætninger for mere koordineret datadrevet innovation. Det er noget virksomheder bør udnytte, når de planlægger den arkitektur og organisation, der skal sikre datadrevet analyse og innovation.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>