Dansk supercomputer forbedrer kræftbehandling og redder liv
Hjem VMWARE Danmarks nationale supercomputer forbedrer kræftbehandling og redder liv

Danmarks nationale supercomputer forbedrer kræftbehandling og redder liv

Af Redaktionen

DTU og VMware har i tæt samarbejde skabt en virtualiseret version af Computerome, Danmarks nationale supercomputer til life science og sundhedsvidenskab.

Supercomputeren er nu i stand til at hjælpe forskere med at analysere enorme mængder af data, der kan gøre behandling af bl.a. kræft mere effektiv og potentielt redde liv.

Ved at benytte VMware løsninger til virtualisering af Computerome er tiden brugt på videnskabelige projekter mindsket til timer i stedet for dage.

VMware annoncerer i dag, at Danmarks Tekniske Universitet (DTU) anvender VMware cloudløsninger til at understøtte Computerome, en af verdens mest kraftfulde HPC’er (High Performance Computer), til life science og sundhedsvidenskab. Med løsninger fra VMware har DTU og Computerome skabt en sikker privat cloud til at understøtte samarbejde inden for life science, sundhed og medicinsk forskning med henblik på at kunne forudsige, forebygge og forbedre behandling af sygdomme.

”Computerome bruges både til opbevaring af klinisk data og til forskning. Udfordringerne ved at udvikle og anvende systemet var at skabe en sikker og meget fleksibel multi-tenant platform, der kan benyttes af både klinikere og forskere,” siger Peter Løngreen, direktør hos Computerome.

Den første version af Computerome blev bygget i 2014 på konventionelt og såkaldt ’bare metal’ infrastruktur. Denne version kunne ikke håndtere den voksende arbejdsbyrde og stigende mængde data. DTU og VMware har derfor i fællesskab udviklet en virtualiseret iteration af Computerome designet til at fungere som en virtuel privat cloud, der kører mange mindre clouds i et sikkert, segmenteret netværk.

Dansk supercomputer forbedrer kræftbehandling og redder liv”Dette var en ny satsning, der kombinerede to førende teknologier. Vi tog en meget kompleks HPC-klynge – en af de største i verden – og kombinerede den med VMwares private cloudløsning. Det har ikke været muligt før,” siger Løngreen.

Ved at benytte VMware’s Cloud Foundation løsning, kan Computerome hurtigere skalere sin drift til at konfigurere og igangsætte nye videnskabelige projekter. Tiden brugt på projekter er mindsket fra dage til timer.

Forudser risici og fordele ved kræftbehandling

Computerome’s brugere udvikler bl.a. algoritmer, som forudser risici og fordele ved forskellige sygdomsbehandlinger. Det gælder bl.a. til kræftbehandling, hvor sundhedspersonale bliver hjulpet til at vælge den bedste behandling for hver patient. Professor Ismail Gögenur og hans forskningsgruppe fra Sjællands Universitetshospital bruger for eksempel Computerome til at udvikle nye skræddersyede terapiforløb til kræftpatienter efter en operation.

”Computerome giver os en infrastruktur til at integrere titusindvis af patientdata simultant og finde den bedst mulige behandling til hver enkel patient. Det er unikt, og det giver os den kæmpe fordel, at vi hurtigt kan udføre research af meget høj kvalitet,” siger Gögenur.

Computerome er en vital del af Danmarks nationale e-infrastruktur og tilbyder sundhedssektoren en fremtidssikker løsning med nok ydeevne, sikkerhed og hastighed til at gennemføre forskningsprojekter og understøtte driften af nationale tiltag, herunder bl.a. det Nationale Genom Center. Med mere investering og udvikling i supercomputer ressourcer over fire år, kommer supercomputeren til at levere endnu flere forskningsresultater i fremtiden.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>