Virksomheder glemmer at kigge indad, når klimaregnskabet gøres op, for der er ofte både mange penge og meget CO2 at spare, hvis IT-løsningerne gås efter i sømmene.
Vi hjælper dig til hvordan.
Det er et faktum, at mere og mere elektronik bliver smidt ud uden at skænke genanvendelse af udstyret en tanke. Faktisk er mængden af elektronikskrot steget med 21 procent på verdensplan over de seneste 5 år. Danske virksomheder tænker generelt grønt, men når det kommer til IT, er miljøet og de bæredygtige løsninger ikke i højsædet.
– Der er mange virksomheder, der har lagt et enormt stykke arbejde i at få en grøn profil, men de overser IT-udstyr som en klimasynder. Vores erfaring fortæller, at der bruges meget krudt på at få egenproduktionen så grøn som muligt, men nogle virksomheder glemmer at se ind ad og overser, hvad og hvordan de selv bruger produkter, der ødelægger et ellers flot klimaregnskab, fortæller Allan Juhl, der er CEO i 3stepIT Danmark, som er markedsførende indenfor genanvendelse af IT-udstyr og var nogle af de første herhjemme til at hjælpe andre virksomheder med at anskaffe, administrere og udskifte deres udstyr.
Ifølge 3stepIT, er det meningsfyldt at indtænke genanvendelse som del af en totalløsning. Helt konkret vil en forlænget levetid for en bærbar computer betyde en besparelse på 144 kg CO2.
5 tips til at vælge bæredygtige IT-løsninger
Der er måske allerede styr på den økologiske kaffeordning og en CO2-neutral egenproduktion, men for at komme tættere på målet om en bæredygtig arbejdsplads, får du her fem råd fra Allan Juhl, CEO ved 3stepIT Danmark.
1. Definér en livscyklus. Behovet for det nyeste teknologi og IT-udstyr betyder, at udstyret ikke nødvendigvis når sin naturlige forældelse i brugsperioden. En optimal livscyklus og rettidig udskiftning af IT-udstyret skal defineres fra start, for ved at udskifte IT-udstyr rettidigt er virksomheden med til at gøre det muligt at forlænge levetiden på udstyret, så det kan blive solgt videre til sekundære markeder, og dermed udskydes produktionen af nyt udstyr, hvilket udgør op til 80 procent af en enheds samlede CO2-udledning.
2. Få dokumenteret IT-udstyret og dets videre liv. Kravet om dokumentation af bæredygtige initiativer gælder også inden for IT. Virksomheder bør derfor overveje, hvorledes de kan dokumentere IT-udstyrets videre vej efter brugsperioden. Det kan eksempelvis indbefatte datasletning af udstyret samt miljøbesparelser ved at videresælge frem for at skrotte udstyret.
3. Drop skrot af brugt udstyr. Produktionen af nye IT-enheder er energikrævende. Derfor bør virksomheder forlænge IT-udstyrets levetid ved at videresælge udstyret til samarbejdspartnere, der kan håndtere istandsættelse, videresalg og genbrug af råmaterialer og videresalg, der ellers går tabt ved blot at skrotte udstyret.
4. Saml data om udstyret i ét system. Det kan være uoverskueligt og udfordrende at administrere og lokalisere flere tusinde IT-enheder, hvilket ofte medfører, at virksomheder anskaffer endnu flere nye enheder. Det er en skadelig praksis for miljøet, idet der reelt set ikke er behov for det nyerhvervede udstyr. Problemet kan løses ved at samle samtlige udstyrsinformationer i ét system, så virksomheden nemt kan indhente data om udstyrets lokation, anvendelse og bruger samt status for udskiftning i henhold til den definerede levetid.
5. Dokumenter virksomhedens bæredygtighed. For virksomheder, der markedsfører sig på at have en bæredygtig identitet, er det en fordel at kunne dokumentere og konkretisere de grønne tiltag, så resultaterne kan forelægges samarbejdspartnere og eksisterende og potentielle kunder. Der er stor forskel på CO2-aftrykket for virksomheder, der følger ovenstående råd og dem, der ikke gør.