En fremtid med en 4-dages arbejdsuge har tilsyneladende trange kår i Danmark.
Ifølge en ny undersøgelse føler en tredjedel af danske kontoransatte sig tættere på en 6-dages arbejdsuge.
34,8 procent af danske kontoransatte svarer bekræftede på, at de føler sig tættere på en 6-dages arbejdsuge end på en 4-dages arbejdsuge. Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra analysebureauet OnePoll på vegne af softwarevirksomheden Citrix. Undersøgelsen beskæftiger sig med europæiske virksomheders muligheder for at overgå til en fire-dages arbejdsuge som følge af ny teknologi, der gør medarbejderne mere effektive.
”Der er et klart paradoks i, at teknologien til at gøre medarbejderne mere effektive i høj grad er til stede, men at en meget stor del af de danske kontoransatte ikke kan mærke fordelene. Det må alt andet lige betyde, at mange danske virksomheder simpelthen er for dårlige til at omfavne ny teknologi og smarte løsninger, og heri ligger faktisk endnu et paradoks. For effektiviseringer som følge af digital transformation har typisk direkte indvirkning på virksomhedens bundlinje,” siger Anette Vainer, landechef i Citrix Danmark, som står bag spørgeskemaundersøgelsen.
Hun henviser desuden til, at 17,9 procent af danske kontoransatte ifølge undersøgelsen peger på, at deres arbejde er urealistisk at overkomme inden for normal arbejdstid, mens yderligere 16,9 procent svarer, at de arbejder mere end det aftalte, fordi overarbejde er en del af virksomhedens kultur.
Formålet med spørgeskemaundersøgelsen er at tage temperaturen på fremtidens muligheder for en 4-dages arbejdsuge i en række lande. Ikke mindst som en konsekvens af at kontoransattes effektivitet kan påvirkes ved hjælp af ny teknologi. Eksempelvis kan digitale arbejdspladser via machine learning og kunstig intelligens overflødiggøre de mange daglige skift mellem programmer og applikationer. Ifølge en undersøgelse fra amerikanske Pegasystems skifter den gennemsnitlige kontormedarbejder imellem forskellige programmer og applikationer hele 1.110 gange om dagen.
Machine learning kan ligeledes bruges til at tilpasse brugeroplevelsen i programmer og applikationer til specifikke medarbejdere. Sådan at forstå at medarbejderens digitale arbejdsrum bliver indrettet og løbende forbedret på en måde, der hele tiden bliver mere effektiv, efterhånden som softwaren lærer brugernes vaner og præferencer at kende. Tests fra Citrix viser, at sådanne løsninger kan gøre kontoransatte op til 67 procent mere effektive.
Endvidere kan en såkaldt workspace assistent hjælpe medarbejderne til at blive mere effektive. Det sker via brugen af for eksempel digitale hjælpere og særlige søgefunktioner, der hjælper brugeren med at finde informationer på tværs af apps, hvilket sparer værdifuld tid.
Spørgeskemaundersøgelsen viser også, at 76 procent af danske kontoransatte ville sige ja tak til en 4-dages arbejdsuge, hvis deres arbejdsgiver tilbød det. 14 procent svarer sågar, at de ville acceptere en fire-dages arbejdsuge, selv hvis det resulterede i en lønnedgang.
Spørgeskemaundersøgelsen er gennemført umiddelbart inden Danmarks nuværende lock-down og tager således udgangspunkt i danskernes normale arbejdsrutiner.
Sådan forholder de adspurgte danske adspurgte sig til udsagnet ”Jeg føler mig tættere på en 6-dages arbejdsuge end en 4-dages arbejdsuge med tanke på antallet af timer, jeg arbejder”.
Meget enig 14,4 procent
Enig 20,4 procent
Hverken enig eller uenig 23,2 procent
Uenig 20,8 procent
Meget uenig