Solceller kan dække store dele af Danmarks elforbrug og være med til at sænke CO2-udledningen.
Potentialet udnyttes dog langt fra i dag, hvor arkitekter efterspørger solcelleløsninger med større fokus på æstetik. Derfor lancerer Lindab til foråret et ståltag med integrerede solceller, der skal fremme den vedvarende energiproduktion uden at gå på kompromis med arkitekturen. Allerede inden lanceringen er taget nomineret til Byggeriets Energipris 2020.
Fik blot halvdelen af danske husstande solceller på taget, kunne hele Danmarks elforbrug dækkes i en skyfri time, og vi ville være tættere på den langsigtede ambition om et CO2-neutralt Danmark. Det viser en analyse fra Energinet.dk, som illustrerer solcellernes store potentiale i forhold til vedvarende energiproduktion. Potentialet udnyttes dog langt fra i dag, hvor kun 15 % af det samlede elforbrug dækkes i de solrigeste timer.
”Vi oplever, at mange arkitekter gerne vil bygge med solceller på grund af de energimæssige fordele, men de er tilbageholdne på grund af æstetiske hensyn. Det bliver simpelthen ikke en integreret del af husets arkitektur og udtryk, når solcellerne eftermonteres på taget som selvstændige elementer. Derfor har vi udviklet et nyt ståltag ved navn SolarRoof, der kombinerer tag og solceller i en integreret løsning,” siger Lene Agger, udviklingsingeniør i Lindab.
Lindab SolarRoof er resultatet af virksomhedens mange års erfaring som leverandør af ståltag kombineret med den nyeste teknologi inden for solenergi.
Stor efterspørgsel på æstetisk løsningI
Lindab vil man gerne arbejde for en grønnere fremtid og være med til at gøre solceller til en selvfølge på de danske hustage. Et ståltag med integrerede solceller, som imødekommer de æstetiske krav, der kan få flere til at skifte taget ud med et solcelletag.
”Det er et produkt, der er stor efterspørgsel på, fordi det i bygningsreglementets energikrav for 2020 forventes, at man bygger med solceller. Det har indtil nu været en udfordring for arkitekterne på grund af det æstetiske aspekt, men det løser SolarRoof. I og med solcellerne er integrerede i taget, kan det nemlig producere energi uden at gå på kompromis med arkitekturen,” siger Lene Agger.
Bæredygtigt på flere planer
Lindab SolarRoof produceres som Lindabs traditionelle kliktag, men med solcellepaneler limet oven på tagpladen. Det komplementerer tagets arkitektur og forenkler samtidig monteringen. Derudover gør den vedvarende energiproduktion solcelletaget til en god forretning for både økonomien og miljøet.
Det nye solcelletag er således bæredygtigt på flere planer, hvilket taler lige ind i Lindabs egen virksomhedsfilosofi:
”I Lindab vil vi gerne bidrage til det, vi kalder Good Thinking, som går ud på at udvikle smartere og mere bæredygtige produkter, der på én gang gavner vores kunders forretning og gør verden grønnere. Og det lever SolarRoof i høj grad op til, da det giver kunderne mulighed for at producere el, så de kan leve mere grønt, men også i et mere globalt perspektiv kan solcelletaget være med til at reducere klodens samlede CO2-udledning,” siger Lene Agger.
Lindab SolarRoof introduceres i Danmark på messen Byggeri ’20, som afholdes den 10. til 13. marts 2020.