For hvert nyt Geberit-produkt der bliver installeret, bliver bygningen eller badeværelset mere bæredygtigt.
Virksomhedens produkter kommer nemlig fra en produktionskæde, der er en af de grønneste i branchen.
De seneste fem år har hele Geberit-gruppen reduceret sin relative miljøpåvirkning med 27,5 procent. Resultatet overstiger gruppens eget mål om årligt at skære ned på miljø- og klimapåvirkningen med 5 procent siden 2015.
Når det kommer til CO2-emissioner, har Geberit også overskredet sit mål om at skære ned med 5 procent på årsbasis. Fra 2015 til 2019 stod gruppen for 26,4 procent mindre emission relativt til salget. I samme periode er Geberits vandforbrug reduceret med 11,4 procent.
”Som en stor aktør i branchen har vi et stort ansvar for at bringe nye løsninger til markedet – både hvad angår bæredygtighed og funktionel design. Og det ansvar tager vi gerne på os. Men det er vigtigt ikke kun at fokusere på emission, men også på mennesker; at bidrage til branchen ved at uddanne og støtte udviklingen inden for branchen er helt grundlæggende for et godt og levedygtigt slutresultat og derfor noget, vi bruger rigtig mange ressourcer på, ” siger Bent Knudsen, direktør for Geberit Danmark.
Intelligent brug af spildvarme
På produktsiden bliver bæredygtighed og ressourcebesparende sanitetsløsninger prioriteret højt. Det betyder fx, at hvert nyt produkt skal være bedre og grønnere end dets forgænger. Det har krævet innovation af nye metoder inden for både emballering og produktion:
- For at reducere emissioner og spare energi har Geberit udviklet en metode til at genanvende spildvarme fra produktionsanlæg. Fx bruges overskudsvarmen nu til at tørre og forvarme de plastkorn, der er brugt til fremstilling af indbyggede cisterner, inden de sprøjtes ind i støbemaskinerne. Den teknologi var på bare et enkelt produktionsanlæg grunden til, at Geberit kunne spare 400 megawatttimers energi i 2019, hvilket svarer til det gennemsnitlige elforbrug i omkring 65 husstande.
- Når det kommer til emballage, sørger Geberit for at bruge så lidt materiale som muligt og har flere genvindingsinitiativer. I 2019 brugte gruppen 38.000 tons emballagemateriale. Cirka 60 procent af det blev indsamlet og genanvendt af Geberit eller en partner.
- Geberit uddanner og træner også ansatte, såvel som blikkenslagere, sanitære ingeniører og arkitekter i miljøvenlig sanitet.
Keramik – det sorte får
Geberits første miljø- og klimastrategi blev implementeret for over 30 år siden. Selv om den schweiziske specialist i dag er førende inden for sanitet til bæredygtigt byggeri, vil virksomheden være endnu mere miljøvenlig. Det er bl.a. muligt, fordi nogle af Geberits produktionsprocesser i dag kræver store mængder energi:
”I øjeblikket fokuserer vi på at reducere energiforbruget på vores keramiske fabrikker. Høj energi er et must for at fremstille et langvarigt – og dermed bæredygtigt – materiale som keramik. Derfor er det en af vores mest energikrævende produktionsprocesser, hvor ovnene skal opvarmes til en temperatur på ca. 1.200 ° C. Ved at retrofitte ovnene har vi opnået energibesparelser på mere end 20 procent på Ekenäs-anlægget i Finland. Men vi vil fortsat arbejde på at udvikle nye metoder til at bruge mindre energi,” siger Bent Knudsen.
Bæredygtighedsmål 2020-2022
Geberit har en omfattende liste over mål, der skal nås fra 2020 til 2022, for at gøre produktionsstederne og produkterne mere bæredygtige. Blandt andre:
- Forbedring af miljøeffektivitet (miljøpåvirkning pr. salg) med 5 procent om året.
- Reduktion af farlige stoffer i produktionsanlæg med 5 procent om året.
- Reduktion i CO2-emissioner i relation til salget med 5 procent om året.
- Årligt køb af yderligere 3 GWh grøn elektricitet.
- Fortsat søgning efter yderligere plastikgranulater af høj kvalitet.
- Kontinuerlig fornyelse af maskinparken med energieffektiv teknologi.