Coronakrisen tvinger os til at nytænke Danmarks teknologistrategi
Hjem NYHEDER Coronakrisen tvinger os til at nytænke Danmarks teknologistrategi

Coronakrisen tvinger os til at nytænke Danmarks teknologistrategi

Af Redaktionen

Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV melder sig nu ind i debatten om Danmarks coronaberedskab: ”Det er afgørende for Danmarks velfærd, at vi bruger krisen til teknologisk omstilling”, siger ATV’s direktør Lia Leffland.

Coronakrisen tvinger os til at nytænke Danmarks teknologistrategi”Det er tid til at sætte teknologi højere på den politiske dagsorden.”

Det mener Akademiet for de Tekniske Videnskaber, ATV, der kalder til krisemøde om en ny teknologistrategi for Danmark den 17. november.

”COVID-19-pandemien har lagt verden ned og truer med at skabe stor skade på vores økonomi og velfærd. Det er åbenlyst, at vi må gentænke uhensigtsmæssige rutiner og geare vores samfund mere intelligent”, siger Lia Leffland, direktør for ATV, der – med 800 medlemmer fra det øverste ledelseslag på danske universiteter og teknologivirksomheder – er Danmarks største teknologiske tænketank.

På sit Teknologiske Topmøde den 17. november kalder ATV på en helt ny teknologistrategi for Danmark.

”Det er afgørende, at vi bliver bedre til at gøre brug af bl.a. nye digitale teknologier som big data, kunstig intelligens og robotteknologi. Det binder Danmark bedre sammen og forhindrer, at samfundet går i stå, hvis krisen spidser til”, siger Lia Leffland.

Brug krisen til omstilling

Danmarks økonomi og velfærd er ikke kun under pres af coronavirus. En aldrende befolkning med færre i den arbejdsdygtige alder, et stigende antal kronikere og en uindfriet klimapolitik om 70 pct. reduktion af Danmarks CO2-udslip, presser vores systemer.

Den store udfordring bliver at samtænke dette i en ny teknologistrategi. Men det er også vores store mulighed, for lige nu er der et momentum for at tænke omstilling, påpeger tværgående chefredaktør for Altinget og Mandag Morgen, Lisbeth Knudsen:

”Der er meget, der tegner til, vi har et virkeligt vigtigt momentum nu. Vi kommer til at tænke en ny samfundsstrategi, hvor klima, teknologi og velfærdsudvikling spiller sammen, og hvor vi bruger teknologierne på en ny måde”, siger Lisbeth Knudsen, der er en af hoveddebattørerne på ATV’s topmøde.

Sundhedssystemet befinder sig i 80’erne

Et vigtigt sted at tage fat er Danmarks sundhedssystem, der teknologisk set stadig befinder sig i 80’erne, ifølge læge og forfatter Michael Hejmadi:

”I dag er IT og teknologi i de danske praksisser svarende til 1980´ernes teknologiske formåen. Der findes altså enorme forbedringsmuligheder. Både indenfor automatisering, kunstig intelligens og generel hjælp, som allerede i store dele er implementeret i resten af samfundet”, siger Michael Hejmadi.

Han råber vagt i gevær ift. den massive demografiske udfordring, som Danmark står overfor:

”Frem mod 2040 vil der være 500.000 flere ældre. Det svarer til, at Danmark om cirka 20 år har næsten 100 procent flere ældre, der kræver mere pleje. Det kræver mere intelligent brug af teknologi”, siger Michael Hejmadi, der også deltager i debatten på ATV’s topmøde: ”Det er vigtigt, vi begynder omstillingen i dag. Så de studerende, der går på medicinstudiet, skal lære noget om kunstig intelligens og sundhedsteknologi nu”, understreger han.

Åben debat

På ATV’s Teknologiske Topmøde “Danmark 5.0” vil en lang række udvalgte teknologi- og samfundsdebattører debattere indhold og dogmeregler for en ny, samlende teknologistrategi for Danmark. Topmødet bliver afviklet i DGI Byens konferencecenter fra kl. 12 – 17:30 tirsdag den 17. november. Fysisk deltagelse er begrænset af gældende corona-restriktioner, men alle interesserede inviteres til at deltage i debatten og stille spørgsmål til debattørerne ved at deltage online.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>