Stigende inflation, dyrere energipriser og en højere boligrente bør alt sammen medvirke til, at gøre det lidt mere udfordrende at sidde økonomisk trygt i boligen for landets boligejere.
Men en ny opgørelse over tvangsauktioner viser positivt nyt.
Har man været boligejere de seneste år, har man de fleste steder i landet haft gode muligheder for at opspare friværdi og dermed komme i en økonomiske gunstigere situation som boligejer.
Boligsalget er i 2022 noget lavere end i de seneste exceptionelle år under coronapandemien, men vi ser endnu ikke faldende boligpriser. Derfor er den seneste opgørelse over tvangsauktioner i Danmark også positiv læsning for danske boligejere og kommende købere.
For mens der i maj blev bekendtgjort 97 tvangsauktioner, er antallet faldet til 81 i juni. Til sammenligning blev der bekendtgjort 88 tvangsauktioner i juni sidste år. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har analyseret.
-Det må være enhver boligejers værste mareridt at skulle forlade hus og hjem, så der er i den grad grund til at glæde sig over, at der fortsat er rekordfå tvangsauktioner i Danmark. Danskerne er generelt stærke betalere, og mange husholdninger er blevet mere robuste i coronatiden, hvor vi ikke brugte de samme penge på rejser og underholdning, siger pressechef i Nybolig, Alexander Falck Winther.
Danske boligejeres økonomi er altså godt polstret, og flertallet har således gode betingelser for at blive siddende i deres bolig. Men ifølge ejendomsmæglerkæden er det ikke utænkeligt, at vi i den kommende tid kan se en mindre stigning i antallet af tvangsauktioner.
-Antallet af tvangsauktioner hænger tæt sammen med markedsudviklingen på boligmarkedet. Når der er mange boliger til salg, og salgstiderne er lange, er antallet af tvangsauktioner normalt også lidt højere, og i andet halvår af 2022 vil vi forventeligt se både boligudbuddet og salgstiderne stige, siger han.
Parcelhusejere tegner sig for flertallet af tvangsauktionerne, mens der er længst imellem, at sommerhuse ryger på tvang. I 2021 blev 945 enfamiliehuse, 76 ejerlejligheder og 51 sommerhuse sendt på tvangsauktion, viser tal fra Danmarks Statistik. Den fordeling er ifølge ejendomsmæglerkæden ikke så overraskende.
-Det er ret forventeligt, at parcelhusejerne oftest kommer i vanskeligheder. Parcelhuse udgør majoriteten af ejerboliger på det danske boligmarked, og derfor vil de også dække over flest tvangsauktioner målt i absolutte tal, afslutter Alexander Falck Winther.