Drivkraft Danmark: Kommuner har et stort ansvar for et velfungerende lade-marked
Hjem ELBIL Drivkraft Danmark: Kommuner har nu et stort ansvar for et velfungerende lade-marked

Drivkraft Danmark: Kommuner har nu et stort ansvar for et velfungerende lade-marked

Af Redaktionen

Kommunerne skal splitte udbuddene op, så elbilisterne får flere ladeoperatører at vælge imellem og konkurrencen mellem ladeoperatørerne styrkes.

Det er i sidste ende for bedst for de elbilister, som kommunerne prøver at hjælpe.

Der er for alvor kommet gang i opsætningen af ladestadere til de mange nye elbilister.

Fra Drivkraft Danmarks medlemmer alene vil der allerede i år være mindst 195 lynladestationer over hele landet, og i 2024 vil der være mindst 265. Og det er kun dem vi kender til. Drivkraft Danmarks forventning er, at tallet vil blive betydeligt højere. Derfor bør den offentlige støtte til ladestandere alene fokusere på de områder, hvor markedet ikke selv kan levere tilstrækkelig ladeinfrastruktur. Og når offentlige myndigheder laver udbud, skal der være fokus på konkurrence, så elbilisterne får mange operatører at vælge imellem.

Når det offentlige påvirker vilkårene på et privat marked, er der behov for gennemsigtighed og en klar arbejdsdeling. Ellers løber ladebranchen og offentlige myndigheder i vejen for hinanden:

– Et sted, hvor det er gået rigtig stærkt med opsætning af offentlig tilgængelig ladeinfrastruktur, er Nyborg, hvor rigtig mange ladeoperatører allerede er repræsenterede, og flere er på vej. Her giver det ikke mening med yderligere offentlig støtte – hverken i form af støttekroner eller offentlige arealer, fordi det ville gøre det økonomisk uholdbart for de ladeoperatører der allerede er i fuld gang i kommunen. Men andre steder i landet ser det anderledes ud. Det gælder især i yderområderne, hvor markedet kan have svært ved at levere. Det er her politikerne bør allokere støttekronerne, så vi får et landsdækkende net af ladestandere til gavn for danskerne og samfundet, siger Allan Skytte Christensen, analysechef i Drivkraft Danmark

Efter nogle uheldige sager, hvor kommuner tildelte private ladeoperatører attraktive offentlige arealer til ladestationer direkte, har vi i Danmark med AFI-loven fået ordnede forhold. Nu skal opgaven konkurrenceudsættes gennem udbud eller annoncering. Det giver alle ladeoperatører muligheden for at byde på opgaven, mens kommunen får markedsprøvet det offentlige areal, hvor ladestanderne skal stå. Det giver den billigste udrulning for skatteborgerne. Allan Skytte Christensen:

– Desværre kan vi allerede nu se pinlige eksempler, hvor kommuner omgår intensionen i AFI-loven om at sikre konkurrencen på lade-markedet. Både Jammerbugt og Herning har for nyligt valgt at tildele udbuddet af alle ladestandere på offentligt areal i kommunen til én operatør. De næste rigtig mange år vil der derfor kun være andre ladeoperatører i kommunen, hvis de selv finder private arealer at opstille ladestandere på. Der er derfor en stor risiko for, at antallet af ladeoperatører vil være stærkt begrænset, mens én ladeoperatør i kommunen bliver kæmpestor. Det burde egentlig ikke være så svært: Kommunerne skal splitte udbuddene op, så elbilisterne får flere ladeoperatører at vælge imellem og konkurrencen mellem ladeoperatørerne styrkes. Det er i sidste ende for bedst for de elbilister, som kommunerne prøver at hjælpe.

Drivkraft Danmark: Kommuner har et stort ansvar for et velfungerende lade-marked

Drivkraft Danmark har derfor dette opråb til kommunerne: Fokuser støtten til yderområderne og sørg altid for, at flere ladeoperatører kan vinde et udbud i en kommune. Det er en simpel, men nødvendig forudsætning for at styrke konkurrencen på lade-markedet.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>