Når du erstatter dine gamle gadgets med nye, skal du være forsigtig med, hvordan du kasserer de gamle – du risikerer nemlig at smide følsomme informationer ud.
Danskerne er storforbrugere af elektronik. Ifølge Danmarks Statistik havde 94 % af alle danskere således en mobiltelefon i 2023, og 91 % havde en pc.
Samtidig lever elektronik ikke så længe i danske hjem, og når der kommer nye gadgets til, skal de gamle smides ud, og det er her, man skal passe på.
”Ud over at det bidrager til den stigende belastning på miljøet, så udgør det også et sikkerhedsproblem, hvis de kasseres, uden at der gøres noget ved dem,” siger Leif Jensen, sikkerhedsekspert og CBO hos ESET Nordics.
Mange af vores gadgets, ikke mindst smartphones, tablets og computere, indeholder nemlig masser af personlige data, informationer om vores online konti, adgangskoder og meget mere. Data, som ikke bør forlade hjemmet, når en gadget smides ud.
”Så for at undgå risikoen for at blive udsat for identitetstyveri, for at blive afpresset med personlige eller helbredsoplysninger og for at risikere at miste informationer, der kan bruges til at logge ind på din arbejdsplads med, så er det nødvendigt at tage forholdsregler,” påpeger Leif Jensen.
I mange tilfældet er det ikke nok bare at smadre en harddisk med en hammer, der er flere eksempler på, at data er genskabt fra harddiske, der var fysisk smadret. Derfor har Leif Jensen samlet syv forholdsregler, alle bør følge, inden gamle gadgets sendes på pension.
- Backup dine vigtigste informationer
Overvej, hvad du gerne vil beholde fra dine gamle enheder. Der er næppe meget på din fitnesstracker eller dit smarte tv. Men hvis vi snakker om din laptop, desktop, smartphone eller tablet, så er det en helt anden sag.
Lav en kopi af data, enten til skyen eller en ekstern harddisk, og vær grundig, så du får alt med på din kopi.
- Log ud af alle konti
Vær sikker på, at din enhed er logget ud af alle konti, du måtte have givet den adgang til, inden du smider den væk. På den måde sikrer du, at dine konti ikke kan tilgås, hvis enheden genbruges af andre. -
Flyt eller deaktiver software
Hvis du har apps, du har betalt for på din enhed, skal du få dem flyttet til en ny enhed. Der bør være informationer i alle apps, der kan hjælpe med, hvordan det gøres. - Fjern SIM/SD-kortet
Hvis din enhed har et SIM- eller SD-kort, skal det fjernes. Hvis du har et ESIM-kort, så kontakt din udbyder og få det flyttet til din nye enhed. Alt for mange glemmer deres SIM/SD-kort i deres enheder, og de skal fjernes. - Slet din harddisk
Når alle vigtige informationer er kopieret/backedup, er det tid til at fjerne alt fra din enhed. Du skal foretage en gendannelse til fabriksindstillinger for at sikre, at alle data er fjernet. Fremgangsmåden afhænger af det enkelte system, men normalt kan du søge på ”nulstil” eller ”gendan” på din enhed, og så vil funktionen automatisk dukke frem. - Brug et værktøj til at wipe disken med
Hvis du er bekymret for, at gendannelse til fabriksindstillinger ikke er nok, kan du bruge et værktøj så som Disk Wipe eller Active KillDisk. Som altid bør du lave din egen research og vælge et værktøj fra en producent, du kan stole på. - Ødelæg harddisken fysisk
Endelig er der også muligheden for at ødelægge disken fysisk, når du først har slettet og wipet lagret på din enhed. En hammer er en god mulighed, men pas på – smådele kan godt springe rundt og ramme dig i øjnene. Du bør dog ikke springe trin 5 og 6 over. De bør altid udføres, inden du smadrer harddisken.
”Vi har vores enheder i stadig kortere tid, og det er begrænset, hvor mange vi kan have/vil have i hjemmet. Men uanset, hvordan du skaffer dig af med dem, så skal du sikre, at du har sikret dine data, inden du skaffer dig med dem,” slutter Leif Jensen.