En ny europæisk undersøgelse gennemført af tyske tado°, der udvikler intelligente løsninger til styring af klimaet i hjemmet, viser, at der i den grad er belæg for at indføre den Sydeuropæiske siesta på vores nordlige breddegrader.
Ifølge undersøgelsen opvarmes danske hjem nemlig markant hurtigere på varme sommerdage end tilfældet er hos vores europæiske naboer.
Undersøgelsen, der er gennemført i mere end 10.000 danske boliger og samlet set 300.000 europæiske boliger, viser at danske hjem med en indendørs temperatur på 20°C og en udendørs temperatur på 30°C på solrige dage i gennemsnit øger temperaturen med næsten 5°C efter tre timer. Sammenlignet med vores sydeuropæiske naboer såsom Tyskland, Spanien og Italien stiger varmen gennemsnitligt mere end dobbelt så hurtigt i en dansk bolig.
Det betyder, at danskerne under en hedebølge må lide endnu mere under ubehagelige høje temperaturer i hjemmet, end det er tilfældet for vores europæiske naboer. Desuden viser undersøgelser, at høje temperaturer i hjemmet medfører en nedgang i produktiviteten, hvilket selvsagt ikke er befordrende i den nuværende situation, hvor langt flere danskere arbejder fra en hjemmearbejdsplads. Endelig kan de høje temperature særligt for den ældre del af befolkningen medføre alvorlige helbredsproblemer i form af dehydrering og hedeslag.
Tætte og energivenlige boliger giver overophedning
Den globale opvarmning gør hedebølger og andre ekstreme vejrforhold til langt mere almindelige begivenheder, som naturligvis påvirker varmen inde i boligen, men den måde vi bygger huse på i dag spiller også ind. Husene er blevet mere tætte og energivenlige, og det fører ofte til overophedning. Er der fx tale om et lavenergihus med store vinduespartier mod syd, som udnytter solen og samtidig holder på varmen, så er det noget, der virkelig vil få temperaturerne til at brage i vejret.
Aircondition og indsigt i klimaet i hjemmet
”Vores undersøgelse viser, i hvilken grad de europæiske boliger reagerer på udendørstemperaturen og solstrålingen. I takt med at hedebølger bliver mere og mere almindelige, vil folk i stigende grad ty til løsninger som fx en aircondition, der kan opretholde en behagelig temperatur i hjemmet”, siger tado°’s medstifter og CPO Christian Deilmann. ”.
En aircondition hjælper med at sænke varmen i hjemmet, men der medfølger naturligvis en økonomisk og miljømæssig omkostning. Den øger udgifterne til elektricitet og udleder også forurenende stoffer. Energieffektive aircondition teknologier som fx tado°’s Smart AC Control sikrer, at man med en minimal økonomisk og miljømæssig belastning opnår en behagelig nedkøling af hjemmet. tado° sørger for, at aircondition kun er tændt, når rummene er i brug og giver samtidig tips til, hvordan luftkvaliteten i hjemmet holdes god, samtidig med at løsningen giver indsigt i luftkvaliteten både inde og ude. Den data der giver disse indsigter kan hjælpe hjemmets beboere med at anvende deres aircondition mere effektivt og bedre forstå, hvordan deres boligs temperaturer ændrer sig afhængig af vejret.
Øgede temperaturer, en voksende middelklasse i udviklingsøkonomierne og en øget urbanisering er medvirkende til, at vi ser en kraftig vækst i antallet af aircondition i private hjem. Traditionelt set har det i Europa primært været middelhavslandene, der har haft aircondition i deres hjem, på vores breddegrader kender vi dem mere som varmepumper, der i stigende grad anvendes som aircondition om sommeren. I de senere år har vi set tiltagende varme somre over hele Europa, og mange lande slår historiske varmerekorder. The International Energy Agency forudsiger, at efterspørgslen efter aircondition vil fordobles i løbet af de næste 20 år. Den stigende popularitet omkring hjemmearbejdspladsen vil ligeledes medføre en stigning i efterspørgslen efter aircondition til hjemmet.