Victor er it-supporter og har ADHD: Min arbejdsgiver skal erkende mine fejl
Hjem VIRKSOMHED Victor er it-supporter og har ADHD: Min arbejdsgiver skal erkende mine fejl

Victor er it-supporter og har ADHD: Min arbejdsgiver skal erkende mine fejl

Af Redaktionen

Mange virksomheder fortæller rosenrøde historier om medarbejdere med psykiske diagnoser.

Der skal dog mere fokus på de problemer, der også følger med.

Sådan lyder det fra Victor, der har ADHD, og som er it-supporter hos techvirksomheden Simply.com.

Ifølge ADHD-foreningen har cirka to procent af voksne i Danmark ADHD. Det svarer til omkring 120.000 danskere. 20-årige Victor Pahuus Petersen er en af dem, og han arbejder som supporter hos it-virksomheden Simply.com, der hører under den skanderborgensiske techgigant, team.blue. Blandt mere end 180 ansatte er han en af de ganske få med en psykisk diagnose, og han mener, at der ofte tegnes et for rosenrødt glansbillede af, hvad det vil sige at have medarbejdere med psykiske diagnoser i arbejdsstyrken.

Derfor opfordrer han nu danske arbejdsgivere til i højere grad at italesætte bagsiden af medaljen, for kun på den måde kan endnu flere som ham trives bedre og fastholde jobbet.

– At være medarbejder med ADHD har helt klart både up- og downsides, og for arbejdsgiveren skaber det massevis af udfordringer hver eneste dag. Det læser man bare ikke så tit om i avisen eller på sociale medier. Jeg synes, det er supervigtigt at få sat mere fokus på, at medarbejdere som mig kan have svært ved ’almindelige’ gøremål, som andre klarer på tre sekunder. For mig er ADHD et handicap, og det begrænser mig i hverdagen, siger Victor Pahuus Petersen og fortsætter:

– Jeg har fra dag ét mødt en enorm forståelse fra alle i teamet , og det er uden tvivl grunden til, at jeg stadig har mit job. Jeg har verdens bedste kollegaer, som forstår mig, og som ikke kigger skævt til mig, hvis jeg pludselig har brug for en pause, eller hvis jeg ikke kommer på arbejde en dag, hvor jeg er udbrændt og ikke kan passe mine opgaver.

Det startede til jobsamtalen

Gevinsterne ved ikke kun at se på det positive har Victor Pahuus Petersens chef, Tim Holmvard, selv erfaret. Han roser Victor for allerede inden sin ansættelse at tale åbent og ærligt om sine udfordringer, men erkender også, at Victor kommer med nogle udfordringer.

Victor er it-supporter og har ADHD: Min arbejdsgiver skal erkende mine fejl

At være medarbejder med ADHD har helt klart både up- og downsides, og for arbejdsgiveren skaber det massevis af udfordringer hver eneste dag. Det læser man bare ikke så tit om i avisen eller på sociale medier, siger Victor Pahuus Petersen. Foto: PR.

– Victor er guld værd for vores lille team. Han er en humørbombe uden lige og bidrager med utroligt meget socialt, og når det kører for ham, er der nærmest ingen grænser for, hvor mange bolde han kan have i luften på en dag, men det er da klart, at hans begrænsninger kan skabe problemer i visse situationer. Hans store åbenhed betød dog, at vi allerede til jobsamtalen fik en god snak om hans diagnose. Teamet ved, at Victor kan have svært ved at få det hele til at hænge sammen inden for normal kontortid, og vi finder altid en løsning sammen.

-At han er så åben betyder, jeg og de andre i teamet bedre kan hjælpe og forstå ham, og det er jeg virkelig glad for, siger Tim Holmvard.

Med afsæt i egne erfaringer råder Tim Holmvard andre virksomheder til at slå til, hvis man føler en kandidat med ADHD, er den rette til stillingen. Udfordringerne skal man løse undervejs, og åbenheden skaber en vigtig forståelse hos både den nærmeste leder og andre medarbejdere.

Få ADHD-venlige arbejdspladser

Hos ADHD-foreningen oplever man, at der er alt for få ADHD-venlige arbejdspladser i Danmark, og ifølge foreningens direktør, Camilla Louise Ganzhorn ligger der et stort ansvar hos arbejdsgiverne til bedre at inkludere disse personer i arbejdsstyrken.

– De fleste chefer i Danmark glemmer at lave en forventningsafstemning, når de ansætter en person med ADHD. Mange med diagnosen har svært ved at klare en hverdag uden faste rammer og en klar beskrivelse af, de opgaver vedkommende skal løse. Desuden opleves arbejdspladsens mange uskrevne regler som uoverskuelige, hvis der ikke eksplicit bliver talt om dem, siger Camilla Louise Ganzhorn, der er direktør i ADHD-foreningen:

Ifølge Camilla Louise Ganzhorn handler det primært om at få skabt så faste og trygge rammer, så endnu flere med ADHD kan få adgang til arbejdsmarkedet, og samtidig sikre, at de i langt højere grad kan fastholde jobbet over en længere periode.

 

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>