Som den første virksomhed i Ukraine har den danske ingeniørvirksomhed Akkerman Engineering netop modtaget en anti-korruptionscertificering.
Anerkendelsen skal bane vejen for europæisk vækst.
Den danske ingeniørvirksomhed Akkerman Engineering Solution med hovedsæde i den ukrainske by Odessa har som den første virksomhed i landets historie netop modtaget en anti-korruptionscertificering. Under navnet ISO 37001: Anti-bribery Management Systems tildeles certificeringen organisationer, der arbejder aktivt for at forhindre, opdage og behandle bestikkelse.
Danske Thomas Sillesen stiftede i 2013 Akkerman Engineering Solution, der i dag har mere end 120 ansatte, og ifølge direktøren er certificeringen resultatet af en lang og til tider meget udfordrende indsats.
– Certificeringen er et klart bevis på, at vi i en lang årrække har spillet en stor og væsentlig rolle i det ukrainske erhvervsliv. Det har været en hård kamp, og jeg ved, at mange ukrainske virksomheder kæmper for at få præcis det her bevis, som jeg står med i hånden i dag. Så at vi som de første opnår det, gør mig både stolt og enormt beæret, siger Thomas Sillesen og uddyber:
– Korruption har i en lang årrække været et seriøst problem i ukrainsk erhvervsliv, og det er ingen hemmelighed, at vores kamp mod de ufine arbejdsmetoder har kostet både blod, sved og tårer. Alle mine medarbejdere har kæmpet en ihærdig kamp mod korruptionen, og den flotte indsats vil vi nu bruge som springbræt til yderligere vækst.
Private virksomheder skal tage ansvar
Hos Transparency International Danmark, der er den danske afdeling af den globale og partipolitisk uafhængige NGO Transparency International, er man med til at bekæmpe korruption overalt i verden. Jesper Olsen, der er formand i organisationen, bekræfter, at korruption i Ukraine udgør et stort problem.
– Ukraine har været plaget af korruption i mange år. Det foregår meget tæt på de politiske lag i landet og forgrener sig videre ned gennem systemet til både de private virksomheder og befolkningen, og hvis problemerne skal bekæmpes, kræver det et langt og sejt træk, siger Jesper Olsen.
Ifølge formanden spiller landets private virksomheder en central rolle i kampen mod de ulovlige fremgangsmetoder.
– Vi skal fortsætte støtten til landet og give Ukraine chancen for at blive en bedre udgave af sig selv. I den proces er fokus på antikorruption er et af de vigtigste indsatsområder, og her har de private virksomheder en stor forpligtelse til at tage indsatsen på sig. De skal gå forrest og anerkende problemet fremfor at dække over det. Det kan eksempelvis ske med en anti-korruptionscertificering, der giver nogle helt konkrete værktøjer samt viser initiativ og systematik i arbejdet mod korruption.
På seneste korruptions-index fra Transparency International ligger Ukraine nummer 122 ud af i alt 180 lande. Danmark ligger nummer 1 på listen sammen med New Zealand og Finland.
Certifikat giver travlhed
I 2022 har Akkerman Engineering Solution til trods for krigens rædsler oplevet en signifikant fremgang. Siden april er 14 nye medarbejdere kommet til, og den samlede kundetilgang har i samme periode været på 20 procent.
– Certificeringen kommer til at betyde, at vi nu kan tiltrække mange spændende kunder i både Danmark, Ukraine og resten af Europa. Med vores lave priser og høje kompetenceniveau har vi vist, at vi succesfuldt kan arbejde på distancen for vores kunder i andre lande, og med anerkendelsen kan vi nu lægge et niveau på, som jeg tror, vil appellere til mange, der efterspørger det, vi kan, siger Thomas Sillesen.
Tale på Re-Think-konferencen i Mariupol.
En anden medvirkende faktor til certificeringen har ifølge direktøren været hans lyst og mod til at tale frit om, hvordan man skal bekæmpe korruption i landet.
– Inviteret af præsident Zelenskyjs team har jeg ved flere lejligheder holdt foredrag på konferencer i Ukraine, blandt andet på Re-Think-konferencen i 2019, hvor Zelenskyjs team gjorde en stor indsats for at få gang i vestlige investeringer i Mariupol og Donbas. Ligeledes har jeg talt på Transparency Internationals verdenskonference for et par år siden i København. Gennem årene har vi haft en del konflikter med myndighederne i Ukraine, der ikke fulgte lovgivningen. Vi har fire gange vundet over Ukraines pensionsfond, og vi var det kun syvende firma, der fik en sag afgjort hos det i 2015 nydannede Ukrainske Business Ombudsmand, siger Thomas Sillesen og fortsætter:
– Vores ganske firkantede holdning til at overholde reglerne til punkt og prikke betød i starten en masse konflikter, men det er endt med, at korrupte myndigheder lader os være, da de ved, at det er spild af tid at angribe os. Gennem de senere år har det betydet, at myndigheder gerne samarbejder med os, for at vise at de samarbejder med ikke-korrupte vestlige firmaer. Samtidig har det vist sig effektivt i forhold til at tiltrække nye medarbejdere, da ungdommen i Ukraine virkeligt ønsker et bedre land fri for korruption.
Foruden anti-korruptionscertificeringen er Akkerman Engineering Solution den første virksomhed i Ukraine, der har opnået UN 17 Sustainable Development Goals certificering. Til sammenligning har kun omkring 15 danske firmaer modtaget denne certificering.