Fyns største vandselskab vil være verdensførende i bæredygtighed med digitale løsninger

Armbevægelserne er til at få øje på hos VandCenter Syd på Fyn. Her vil man i 2030 være ikke bare Danmarks, men hele verdens mest ressourceeffektive vandselskab. Sådan lyder det i vandværkets nyligt offentliggjorte strategi for 2020-2024.

Fyns største vandselskab vil være verdensførende i bæredygtighed med digitale løsninger 1Det lyder måske som en drøm, der udspringer af et H.C. Andersen-eventyr, men VandCenter Syd er allerede langt fremme teknologisk. Og vægten er netop tippet – vandværket er gået fra at være energiforbrugende til at blive energiproducerende i processen med at levere friskt drikkevand til fynboerne og rense deres spillevand, inden det ledes ud i Odense Å.

”Vi har været på en rejse, og vi er faktisk i dag i mål med at blive energiproducerede, så vi genererer mere energi, end vi rent faktisk bruger. Vi ønsker at ligge helt i top i verden, når det kommer til at være energieffektive og bæredygtige, og vi er godt på vej,” siger Anders Hjadstrup Hansen, der er projektchef i VandCenter Syd og ansvarlig for, at IT og automation hænger sammen i virksomheden.

VandCenter syd er blandt Danmarks ældste vandværker – men også et af de mest højteknologiske. Senest har man med hjælp fra energioptimeringsvirksomheden Schneider Electric fået installeret et elforsynings- og automationssystem til VandCenter Syds største renseanlæg Ejby Mølle. Her har pumpesystemet, der flytter mere end én million liter vand i timen fra ét procesområde til et andet, gennemgået en stor renovering.

I dag er anlægget fuldt automatiseret og overvåget ved hjælp af en række komponenter, der indsamler, analyserer, gemmer og præsenterer data. De mange data er nøglen til, at man hele tiden kan optimere bearbejdningen af vandet og dermed tage yderligere skridt i retning af det ambitiøse mål.

”Det er vigtigt for os, at vi kører alle dele af vores anlæg så effektivt som muligt, hvor vi tager hensyn til kvaliteten af vandet og lovgivningen, men også hvor vi bruger så lidt energi som overhovedet muligt. Før i tiden skulle vi ud og tjekke pumperne manuelt – i dag kan vi følge det hele via computere og telefoner,” siger Anders Hjadstrup Hansen fra VandCenter Syd.

I Schneider Electric er man meget glade for at kunne understøtte Vandcenter Syds ambitioner med en række løsninger fra energioptimeringsvirksomhedens forskellige forretningsområder inden for data og automation.

”Vi flytter ikke store mængder vand uden energi. Men man kan optimere energiforbruget. VandCenter Syd har meget høje ambitioner, og den er vi glade for at bidrage til med vores løsning, der sikrer, at komponenterne taler sammen på tværs af processer og energiforsyning i vores EcoStruxure-løsning. Man kan nu følge meget præcist, hvor energien bruges og på den måde sætte ind de rigtige steder og lave de nødvendige optimereringer af den daglige drift,” siger Peter Fuglsang, der er produktingeniør i Schneider Electric.

Se video her: VandCenter Syd i global energitop