Udbetaling af løn er ikke så ligetil, som mange gerne vil gøre det til.
Konstante ændringer i lovgivningen og overenskomster kan gøre det kompliceret at sørge for korrekt løn til alle tider.
Derfor er det ifølge en af landets førende leverandører af lønløsninger afgørende, at virksomhedens lønbogholder har mulighed for korrekt rådgivning – og et lønsystem, der altid passer til lovgivningen
Som SMV’er er der nok at bruge tiden på i udvikling af virksomheden. Driftsopgaver, som lønkørsel til medarbejderne, skal derfor helst være nemt og kunne klares på ingen tid. Men lønkørsel er ifølge en af landets førende leverandører af lønløsninger ikke bare ligetil.
Spørger man Visma DataLøn, der servicerer mere end 60.000 SMV’er, gør løbende ændringer i lovgivningen og overenskomster det nemlig nødvendigt kontinuerligt at holde sig opdateret i reglerne.
- Mange vil forståeligt nok gerne gøre lønkørsel til en nem opgave, der kan klares på et minimum af tid. Men her er det nødvendigt at understrege, at hvis en lønkørsel skal være effektiv og korrekt, er det nødvendigt, at man har et lønsystem, der er 100 procent opdateret efter den gældende lovgivning – og en rådgiver inden for rækkevidde, der kan hjælpe med at ”oversætte” de nye love og regler, siger business development director Jesper Lundgreen fra Visma DataLøn og ProLøn.
Lovændringer udfordrer
Navnlig de seneste år er behovet for hjælp til at manøvrere sig igennem junglen af nye regler steget. Ferieloven trådte i kraft i efteråret 2020, coronakrisen og de medførende nedlukninger medførte mange midlertidige nye regler, og senest ventes de varslede ændringer i barselsloven at indeholde en del ændringer i, hvordan man kører løn.
- Vi kan tydeligt mærke, at der har været flere spørgsmål de seneste par års tid. Det er forståeligt, når man tænker på alle de ændringer i lovgivningen, der har været. I forbindelse med implementeringen af den nye ferielov oplevede vi for eksempel en stigning i antallet af kundehenvendelser på hele 29 procent, forklarer Jesper Lundgreen og tilføjer:
- Hos Visma DataLøn og ProLøn arbejder vi derfor kontinuerligt med at indarbejde jura og viden i vores lønsystemer, så vi gør det nemt for kunderne at køre den korrekte løn effektivt. Derudover anser vi det også som vores forpligtelse at hjælpe vores kunder med at forstå de nye elementer i lovgivningen. Vores rolle som rådgiver tager vi meget alvorligt, for SMV’erne har nok bureaukrati at slås med i forvejen, forklarer Jesper Lundgreen.
Opdateringer koster tid
Som SMV’er når man sjældent at sætte sig ind i alle nye regler, fordi drift og videreudvikling af virksomheden tager al tiden. Samtidig er ændringer i lovgivningen ofte komplicerede og meget tidskrævende at sætte sig ind i, hvilket betyder, at det ofte ender længere nede på SMV’ernes prioriteringsliste. Derfor har Visma DataLøn og ProLøn gjort det til deres speciale at assistere kunderne med at gøre reglerne konkrete.
- Det er de færreste SMV’ere, der har god tid til, at en kollega sætter sig ind i, hvad en ny lovgivning konkret betyder for næste lønkørsel. Derfor mener jeg, at det er vigtigt, at vi som leverandør af lønsystemer både leverer et korrekt og intuitivt system, og også hjælper vores kunder ved at udarbejde guides og holde webinarer, hvor vi får al juraen gjort konkret og hurtigere at sætte sig ind i, fortæller Jesper Lundgreen afsluttende.