Voksne hægtes af børnenes digitale liv
Hjem GAMING Undersøgelse: Voksne hægtes af børnenes digitale liv

Undersøgelse: Voksne hægtes af børnenes digitale liv

Af Redaktionen

Er du totalt noob og lagger det i dit hoved, når dine børn taler om gaming?

Så er du ikke alene, og der er ingen grund til at ragequitte.

Næsten halvdelen af alle danske forældre føler sig sat af i forhold til deres børns gaming, viser en ny undersøgelse. Og stadig flere forældre tager kampen op i den digitale verden.

Det bugnede med elektroniske julegaver under de danske juletræer juleaften. Det giver en udfordring hos mange danske familier, hvor forældre har svært ved følge og forstå den digitale verden, som deres børn bruger så meget tid i.

Voksne hægtes af børnenes digitale liv

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Danmarks førende varehuskæde Elgiganten viser, at et flertal af voksne danskerne har sværere og sværere ved at følge med den teknologiske udvikling, og det gælder også for forældre i forhold til deres børns dagligdag med internet, computere og spil. Undersøgelsen viser en stigende kløft mellem generationer, hvor forældrene hægtes af børnenes digitale liv.

Forældre kan ikke følge med

Knap halvdelen (45 %) af de adspurgte danskere mener, at det er svært for forældrene at følge med i eller have overblik over deres børns digitale liv. I 2020 var det kun 37 %, som havde samme holdning. Ca. hver femte mener samtidig, at forældrene ikke har kompetencerne til det. Fx fylder computerspil meget for børn, og her viser undersøgelsen, at voksne over 40 år føler sig hægtet af, når det gælder forståelsen af gaminguniverset. Sammenlignet med den yngre generation i undersøgelsen, som er vokset op i tråd med den teknologiske udvikling, så kender langt færre i aldersgruppen 40-49 år, begreberne som Loot (19%), Noob (33%) og Twitch (28%). Og lige præcis denne aldersgruppe, har børn i en alder, hvor disse begreber er en normal del af deres digitale dagligdag.

Forældrene skal ind i kampen

Sammenligner man resultaterne fra 2021 med tallene fra 2020, kan man se en stigende tendens, hvor denne kløft mellem generationerne og den digitale forståelse gradvist bliver større og større. Det er tal, som bekymrer Peder Stedal, adm. direktør i Elgiganten, en smule men som han også mener, kan løses ved at opsøge mere vejledning:

”Det er en udfordring, når forældre ikke kan følge med i den digitale verden, som deres børn bevæger sig i. Som forældre vil vi gerne deltage i vores børns liv, og vi engagerer os ofte i de fysiske fritidsaktiviteter. Men mange står af, når det gælder onlineaktiviteter. Det skyldes ofte manglende viden og indsigt, og det mener vi, at der nemt kan rettes op, hvis man blot søger gode råd og vejledning. Og det er her vi kan hjælpe. Teknologien udvikler sig hele tiden, og vores medarbejdere holder sig løbende opdateret og uddannes til at besvare alle typer af spørgsmål vedrørende elektroniske produkter og digitale udfordringer. Det er også en fantastisk verden at få adgang til, så det er bare med at kaste sig ind kampen.”

Lille ændring på vej

Halvdelen (53 %) af dem over 40 år udtrykker at de ikke har et ønske om at sætte sig mere ind i computerspil, men undersøgelsen viser samtidig, at dette faldet fra 60 % sidste år. Det kunne være et tegn på, at forældre er blevet mere opmærksom på den kløft der er opstået. 38 procent mener også, at forældre burde vise samme interesse for deres børn og computerspil, som de viser børn og sportsaktiviteter, hvilket også er en stigning fra 34 % i 2020.

Casper Mortensen, Assistant Sales Manager Gaming, nikker genkendende til problematikken: ”Når vi deltager på gaming-events som BLAST eller NPF hører vi fra mange forældre, hvor udfordrende det kan være at følge med i børnenes interesse for gaming. Heldigvis ser vi samtidig, hvordan forældre i stigende grad deltager ved esport-events og hvor gavnligt det er for både forældre og børn. Ved at sætte sig på sidelinjen sammen med sine børn, skaber man en bedre forståelse for deres interesse, de spil der spilles, deres indbyrdes sprog – og ikke mindst det store sociale netværk, de opbygger undervejs. Jeg kan derfor kun anbefale forældre at investere lidt tid på at dykke ned i gaming-universet med sine børn på samme måde som man gør med fodbold, badminton eller andre fritidsinteresser. Det er lærerigt for både voksne og børn og kan virkelig hjælpe forældre med at forstå den verden, som børnene færdes i.”

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>