120 certificerede rådgivere skal lære Danmark at bygge bæredygtigt
Hjem NYHEDER 120 certificerede rådgivere i XL-BYG skal lære Danmark at bygge bæredygtigt

120 certificerede rådgivere i XL-BYG skal lære Danmark at bygge bæredygtigt

Af Redaktionen

Nu melder den første landsdækkende kæde i byggevarebranchen sig med certificerede rådgivere i bæredygtige byggematerialer.

Det er tiltrængt, lyder det fra ekspert.

Danmarks første certificerede rådgivere i bæredygtige byggematerialer bliver færdiguddannet den 15. februar 2022. Det er XL-BYG, der har taget initiativet til at oprette en uddannelse på området. Bag uddannelsen står byggeriets videnscenter, Molio. I første omgang uddannes 120 rådgivere i XL-BYG frem til midten af marts.

– Det har været os magtpåliggende at oprette en uddannelse, der er baseret på objektiv viden fra eksperter på hver deres felt. XL-BYG er garant for kvalitet, og det går vi ikke på kompromis med. Vi har tusindvis af godkendte bæredygtige byggematerialer, og vores kunder skal ikke greenwashes, de skal have korrekt viden om de produkter, de køber, siger Thorbjørn Sejer Jensen, administrerende direktør i XL-BYG.

XL-BYG er med 100 forretninger og en omsætning på godt 9 milliarder kroner én af Danmarks største byggevarekæder. Kæden henvender sig både til professionelle og private, og i uddannelsen er der med vilje ikke fokuseret på en særlig gruppe af kunder.

– Det er netop ikke et salgskursus, der skal sikre, vi sælger mere. Det er eksperter, der underviser vores medarbejdere i for eksempel bæredygtige mærkningsordninger, materialernes miljøbelastning målt i livscyklusanalyser, ny lovgivning på feltet og CO2-tunge materialer, som man skal minimere forbruget af, uddyber Thorbjørn Sejer Jensen.

Direktør på skolebænken

Ulrik Thorsted er direktør for tre af XL-BYG CF-Gruppens otte byggevarecentre og trælasthandler. De otte enheder omsætter tilsammen for 1,4 milliarder og beskæftiger 435 medarbejdere. Han er på det første hold af færdiguddannede rådgivere.

120 certificerede rådgivere skal lære Danmark at bygge bæredygtigt

Ulrik Thorsted, direktør for XL-BYG Grønvold & Schous tre byggevarecentre og trælasthandler under XL-BYG CF Gruppen

– Flere af vores afdelingers omsætning består især af renoveringsopgaver. Selvom kravene for bæredygtigt byggeri, der indføres i 2023, kun omfatter nybyggeri, oplever vi massiv efterspørgsel på viden herom fra entreprenører og private. Hvis vi vil beholde vores renoveringskunder på sigt, så er der ingen tvivl om, at vi skal kunne levere objektiv viden om bæredygtige byggematerialer, siger Ulrik Thorsted, der også ser muligheder i at ændre adfærd i en branche, der er landets største affaldsproducent med 35 procent af alt affald i Danmark:

–Hvis vi bliver bedre til at planlægge sammen med byggelederne, hvilke materialer der skal leveres hvornår, så kan vi mindst halvere antallet af lastbilture til byggepladserne og spare en masse plastic og pap til indpakning af varerne. Sammen med en enkelt kunde har vi også gået i overvejelser om at levere varerne sidst på dagen, da vi så kan tilbyde at tage affald med retur, hvilket sparer en lastbil til affaldskørsel, siger Ulrik Thorsted.

Vidensmangel skaber green-washing

Ifølge Mette Glavind, direktør for Bygge og Anlæg ved Teknologisk Institut, har XL-BYG taget fat i en relevant opgave:

– Der er et stort behov for mere faktabaseret viden om bæredygtigt byggeri og byggematerialer. Især små virksomheder og almindelige forbrugere mangler viden, og det giver grobund for en del greenwashing, siger hun.

Ifølge tal fra Dansk Byggeri stammer 20 procent af Danmarks CO2-udledning fra nybyggeri og renoveringer af boliger.

– Her står byggematerialerne for langt den største del af udledningen, så korrekt rådgivning i byggevarecentrene er vigtig, også selvom opgaven hviler på hele branchen, tilføjer Tine Steen Larsen, sektionsleder på BUILD, AAU.

Relaterede artikler

Vi bruger cookies og andre identifikatorer for at forbedre din oplevelse. Dette giver os mulighed for at sikre din adgang, analysere dit besøg på vores hjemmeside. Det hjælper os med at tilbyde dig personlig indhold og nem adgang til nyttige oplysninger. Klik på "Jeg accepterer" for at acceptere vores brug af cookies og andre identifikatorer eller klik på "Flere oplysninger" for at justere dine valg. jeg godkender Flere oplysninger >>